zondag 13 januari 2008

Wilders, politie OM - met zulke vijanden hebben we haast geen vrienden meer nodig

Politieagenten in Amsterdam pakten ook vandaag weer mensen op die met anti-Wilders-posters de straat op gingen. Deze keer gingen niet alleen mensen van de Internationale Socialisten een paar uur in de cel, maar ook Tofik Dibi, parlementslid van GroenLinks.

De politie – en het Openbaar Ministerie (OM), dat bedacht heeft dat de posters te ver gingen – bewijzen met hun aanpak de strijd tegen Wilders en zijn vergiftige politiek een geweldige dienst. Vrijwel heel Nederland heeft inmiddels kennis genomen van de poster, de halve bevolking heeft er langzamerhand wel een plaatje van gezien op internet. Een dure reclamecampagne tegen Wilders had nooit effectiever kunnen zijn dan dit. Dank aan de geüniformeerde knuppels met hun knuppels, en vooral aan hun opdrachtgevers. Met zulke vijanden hebben we bijna geen vrienden meer nodig.

Geert Wilders voegt nog een boel vrolijkheid aan de hete cocktail toe. Gisteren nog vertelde de politie dat Wilders een klacht wegens smaad had ingediend. Zo ontstond het beeld dat de politie als het ware als inleenknokploeg van Wilders opereerde. Zo ongeveer beschreef ik de verhoudingen gisteren nog. Maar nu zegt Wilders dat de politie die mensen van de IS - "een abjecte club" volgens hem, dat dan weer wel – "hun gang (had) moeten laten gaan." Redenering: als ik wil kunnen zeggen wat ik wil, dan zij ook maar, dat staat wat minder absurd. Hij ontkent ook dat hij een klacht heeft ingediend.

Dit is waarlijk humor. Het betekent dat één van de twee liegt: de politie, met hun verhaal over de smaadklacht - of Wilders, met zijn ontkenning. Dat laatste is niet uitgesloten: wellicht zag Wilders pas vandaag, na de tweede arrestatieronde en de grote media-aandacht ervoor, dat het arresteren van mensen die de spot met hem dreven, misschien niet zo’n handige zet was. Maar voor hetzelfde gild wilde het OM zich verschuilen achter een niet-bestaande klacht om zijn eigen repressieve aanpak een mooier glansje te geven: bescherming van die arme, door smaad belaagde Geert. Humanitaire interventie op de pleinen van Amsterdam!

Hoe het ook zit, de oproep van Wilders om de posteraars met rust te laten toont bepaald niet werkelijk zijn democratische vrijheidsliefde aan. Zijn motief is waarschijnlijk voor een deel een poging om nog ene beetej consequent te lijken, Met het oog op zijn Koran-film heeft hij de riedel van de vrijheid van meningsuiting nodig tegenover degenen die zeggen dat hij ontoelaatbaar te ver gaat. Daarbij komt waarschijnlijk dat hij nu de tegenwind begint te voelen. Elke arrestatie vanwege die poster betekent weer duizenden mensen die van de poster te horen krijgen. Elke in beslag genomen poster staat voor tientallen nieuwe bestellingen, en voor mensen die besluiten om nu óók de straat op te gaan.

Zo draagt het politieoptreden bij tot datgene wat tot nu toe zo pijnlijk ontbrak: een zichtbaar tegengeluid, een openlijk op straat actieve beweging, tegen het racistische islamofobe gif dat Wilders en zijn PVV dag in dag uit verspreiden. Wilders heeft er daarom belang bij dat dit soort arrestaties onmiddellijk ophouden – in de hoplijk ijdele hoop dat daarmee de heisa snel verdwijnt, en de protesten beperkt blijven.

De grap is intussen dat het allemaal nauwelijks meer uitmaakt, meer arrestaties of niet meer arrestaties. Als de politie stopt met deze arrestaties, als het OM zijn pogingen om deze poster van straat te houden opgeeft, dan hebben de actievoerders gewonnen tegen de staatsmacht. Dan kunnen ze de met succes verdedigde democratische ruimte met des te groter zelfvertrouwen benutten om het geluid tegen Wilders en waar hij voor staat voortvarend te benutten en verder te vergroten. Intussen zal er ook wel tijd zijn om klachten in te dienen vanwege de – achteraf dan vast wel officieel onrechtmatige – arrestaties.

Maar als de arrestaties doorgaan, als het OM nog even vasthoudt, dan zal de commotie verder toenemen. Krijgen we binnenkort de halve GroenLinksfractie die gevankelijk wordt afgevoerd, in het gezelschap van de betere cabaretiers, columnisten en romanschrijvers? Misschien bedenkt Doekle Terpstra zich alsnog en wil hij ook wel met d de anti-Wilders-poster op straat, of is dat dan toch weer te polariserend? Maar vooral: hoe lang duurt het voor uit kleine groepjes verkopers posterverspreiders uitgroeien grotere groepen betogers ontstaan? En wat gaat de minister straks zeggen op vragen in de Tweede Kamer, als dit zo doorgaat? Hoe langer het OM op deze koers doorgaat, hoe groter de afgang die er aan komt.

En Wilders zal zich aan de afgang niet kunnen onttrekken, hoe hard hij ook roept dat deze posters moeten kunnen. Het zijn en blijven anti-Wilders posters die de toorn van het Gezag oproepen, het is en blijft een anti-Wilders-geluid dat op deze manier sterk in the picture komt. En bij al zijn democratisch gepraat zijn we intussen ook niet vergeten dat dit niet meer is dan een handigheidje, een pose als vrijheidsheld. Hij blijft de man die moskeeën wil dwarsbomen en de koran wil verbieden, hij blijft de man die een grote bevolkingsgroep feitelijk tot tweederangsburgers wil maken. Hij blijft een anti-democratisch politicus.

Maar als hij met zijn oproepen om de mensen met de poster hun gang te laten gaan wat extra moeilijkheiden voor eeen op hol geslagen gezag helpt creëren, is dat zeer welkom. Laten deze twee bolwerken van reactie elkaar maar lekker dwarsbomen. Dat komt de dwarsbomers van Wilders alleen maar weer ten goede. Dank, mensen! Dank!

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed dat er wat gebeurt tegen wilders maar,Ik vraag me af of deze manier van aktie voeren wel het effectiefst is. De toon van de poster zal wel is kunnen bijdragen aan een verdere polarisatie tussen links en rechts, terwijl veel mensen die eigenlijk 'tot links behoren' rechts zijn (uit de lagere klassen haalt wilders immers veel stemmen). Een groot opgezette campagne, op een vrij milde toon, over de sociale economie van wilders,verdonk en de VVD is denk ik nog steeds het effectiefst. Op deze manier kun je meer mensen naar links trekken, waardoor de machtsbasis van wilders en co verkleint.

Unknown zei

@jesse

ergens heb je gelijk.
het zal lijden tot polarisatie.
maar zonder de poster polariseert het ook al!

we moeten juist een sterk tegen geluid laten horen, zodat mensen die tegen wilders zijn merken dat ze niet alleen staan.
als je het zachtzinnig doet, zoals bijvoorbeeld in het parlement gebeurd (naar mijn mening) krijgt wilders juist de ruimte om zijn haat te verspreiden.

Anoniem zei

Ik ben het met je eens dat wat in het parlement gebeurt niet veel voor stelt, het hoeft ook niet altijd lief te blijven. Maar mijn inziens zou het een goede zaak zijn als er in 2008 een grote linkse campagne komt over de sociale economie, als de kaarten daarna geschud zijn moet er natuurlijk wel over gegaan worden op een hardere campagne.

Anoniem zei

Overigens heeft mijn vader de poster niet besteld, dus binnenkort hangt hij ook voor ons raam.

Teruggaant op wat ik hiervoor heb gezegd, het is wel goed als de poster op veel plekken verschijnt, we moeten natuurlijk ten alle tijden voor onze vrijheid van meningsuiting opkomen.

Unknown zei

@ jesse,

zo'n campgane zou ik geen verkeerd idee vinden, alleen is dan de vraag wie start hem op en wie zouden er aan mee willen doen.
das meestelijk wat lastiger.

en heeft je vader hem niet besteld?
hoe komt hij dan voor je raam te hangen? :p

Anoniem zei

dat moest net besteld zijn en niet niet.

Je hebt er gelijk in dat zo'n campagne moeilijk op te zetten is, en wil je een beetje wat bereiken zul je het groot op moeten zetten. Wat de nodige mankracht en geld kost.

Unknown zei

en dat is dus precies het probleem,

wij willen wel maar hebben niet de menskracht en geld om dat te doen.
door middel van de poster creëren we nu enige bewegings ruimte voor een linkse beweging.

ik verwacht de poster ook binnen korte tijd voor mijn raam te hebben. ;)

Anoniem zei

Dit zegt Geert er o.a. over:

"Wilders vindt de Internationale Socialisten die zaterdag en zondag zijn aangehouden ,,een abjecte club''. Hun boodschap dat hij een extremist zou zijn, noemt hij ,,te walgelijk voor woorden''. Maar de actievoerders, onder wie GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi, hebben geen bedreigingen tegen hem geuit en dus ,,had de politie hen hun gang moeten laten gaan''.

Wilders tekent daarbij aan dat de uitlatingen van de demonstranten een sfeer zouden kunnen creëren die wel tot geweld tegen hem zou kunnen leiden."

Geert vindt het dus best als je iets over hem zegt MAAR het zou een sfeer kunnen
creëren die.... (dus eigenlijk mag je toch niet zeggen over hem wat je wilt want wee o wee, voor je het weet krijgt Geert te maken met geweld gericht op zijn persoontje?).

Vreemd eigenlijk dat Geert niet in de gaten heeft dat wat hij zelf over Moslims zegt zorgt voor het creëren van een sfeer die tot geweld tegen hem zou kunnen leiden.

Er zullen vast wel mensen in Nederland (en elders) zijn die niet erg blij zijn met zijn anti - Koran meningen?!

Unknown zei

@sickofitall

ja en meschien creerd hij zelf wel een sfeer die tot geweld tegen moslims kan leiden... maar als je dat zegt ben je aan het demoniseren...

Unknown zei

zo mijn poster hangt voor het raam :D

Maarten Das zei

En wat vinden jullie van de plannen van de AEL om een 'tegenfilm' te maken over de Koran?

Vind het trouwens ongelooflijk wat er nu al allemaal loskomt rond de film van Wilders. Rampenscenario's liggen al klaar. Eerlijk gezegd hou ik ook mijn hart vast.

Overigens ben ik het met Jesse eens dat er meer aandacht mag komen voor de overige rechtse standpunten van Wilders, zoals afschaffing van huursubsidie en minimumloon. Die scoren minder makkelijk dan het hakken op de islam...

Unknown zei

@maarten,

ligt er een beetje aan hoe ze die film gaan aanpakken.
maar in princiepe heb ik absoluut geen problemen met een film waar wildesr "zogenaamde feitjes" in weerlegd worden.

en tuurlijk moet er meer aandacht komen voor zijn andere rechtse ideeen.
maar ik denk dat maina daar al een aardige aanzet voor gegeven heeft in het radioprogramma "lijn 5"
die is hier te vinden

Anoniem zei

Dat ligt een beetje aan wat voor publiek lijn 5 trekt, ik ken de zender namelijk niet (luister ook niet naar de radio)

Unknown zei

het is een programma gericht op jongeren (voornamelijk jongeren die naar "urban" luisteren geloof ik)

Anoniem zei

het lijkt erop dat ravotr 'm met de staart tussen de benen is gesmeerd...

Unknown zei

@gerard

als je een eerder bericht op dit weblog gelezen hebt snap je waarom ;)

dit bericht