zondag 9 december 2007

Goden gedagvaard

Hier in Nederland rukken de Normen en de Waarden op. God Zelve beschikt zelfs op regeringsniveau over maar liefst twee lobbyclubs, het CDA en, voor een wat rechtstreekser lijntje, ook de ChristenUnie. Wij nederige stervelingen mogen weer ouderwets verantwoordelijkheid afleggen aan de Allerhoogste. Inmiddels hebben we dan ook de eerste arrestatie wegens overtreding van de abortuswet erop zitten: een vrouw die later dan de toegestane termijn abortus had laten plegen in Spanje. Ze is in Nederland in de cel gegooid. Een schande is het, en als we ze hun gang laten gaan, wordt het erger.

Gelukkig is er hoop, en die komt uit India. Daar, om precies te zijn in de deelstaat Jharkhand, woedt een juridisch conflict over een tempel. Die is in de jaren 1920 toegewezen aan de familie van een zekere Manmohan Pathak. Die acht zichzelf dus rechtmatig eigenaar. Maar één van de gelovigen die in de tempel komt bidden is het daar niet mee eens. Hij kreeg gedaan dat de tempel publieke eigendom werd. Ook daar kent de privatisering, althans van religieuze objecten, zo zijn hoogst welkome grenzen al in 1987. Op de petitie die de man opstelde had hij zelfs de naam van twee godheden gezet.

De hele zaak komt voor de rechter, en die wil natuurlijk betrokkenen horen. Dus dagvaardt hij betrokkenen. En met de twee goden op de lijst was het volgens hem blijkbaar niet meer dan logisch dat ook zij gedagvaard werden. Dus toog een gerechtelijk ambtenaar naar de desbetreffende tempel om goden Hanuman en Ram te dagvaarden. Niemand was echter bereid om namens deze twee goden de dagvaarding in ontvangst te nemen.


Goden gedagvaard, ik vind het geniaal. Dit voorbeeld verdient navolging. Waar God in stelling gebracht wordt in politieke besluitvorming, moet die God dan maar hoogstpersoonlijk gedagvaard worden om te getuigen of dat terecht is. Elke keer als Bush bommen op Iran bepleit of oorlogen tegen Irak en Afghanistan rechtvaardigt uit naam van God, elke keer als fundamentalisten, van welk geloof ook, homoseksualiteit afwijzen in naam van God, het gezin heilig verklaren uit naam van God en ons wat voor moreel keurslijf dan ook opdringen in naam van God, stappen we naar de rechter en vragen we of die God dan zelf ook gedagvaard kan worden. Ook over de vraag of elke zaadcel heilig is, en masturbatie daarom doodzonde, kan langs deze weg een uitspraak verkregen worden.


Als God dan weigert te verschijnen, dan is er voor zo'n oorlog, zo'n afwijzing of zo'n moreel keurslijf geen enkel godsdienstig fundament. Verschijnt hij of zij wel, dan hoor ik graag wat hij of zij te melden heeft. In de uitkomst van zoiets heb ik alle vertrouwen.

6 opmerkingen:

Brian4all zei

Whahaha! Geweldig stukje! En wat een superleuk filmpje.

Anoniem zei

:-D
Moet God dan ook een eed afleggen? "Zo waarlijk helpe Ik Mijzelf almachtig?"

Anoniem zei

Het is heel goed dat er grenzen aan abortus worden gelegd.

Maarten Das zei

God aanklagen? Schaf gewoon alle instituten af die in Zijn naam foute dingen doen. En begin dan helemaal opnieuw. Want God blijft, al staat er geen kerk meer overeind. Mensen vergeten echter weleens dat er een verschil bestaat tussen geloofsinstituten en God zelf.

Unknown zei

@ maarten das

volgens mij wird hier niet op gedoeld om god zelf aan te klagen, maar om hem als getuigen op te roepen.

Anoniem zei

every sperm is sacred
every sperm is great
if a sperm is wasted
God gets quite irate!