zondag 6 augustus 2006

Grote betogingen tegen Israelische aggressieoorlog

Wederom grote protesten tegen de Israelische oorlog in Libanon. Via Juan Cole's webvite "Informed Comment" vond ik informatie over een demonstratie in Cairo, Egypte tegen de Israelische agressie: 5000 mensen. Betogers wilden van het verzamelpunt bij de Al-Azhar-moskee optrekken naar de binnenstad van Cairo. Een enorme politiemacht belette dat. Demonstranten uitten hu woede tegen Israel's agressie, maar ook tegen de lafheid van de Egyptische president Mubarak. Hier zien we hoe de solidariteit tegenover Israel in Arabische staten zich tegelijk tegen de machthebbers in die staten zelf keert ( "Demos Sweep Muslim Countries Against Israeli Offensive" ).

Intussen waren er ook demonstraties in Frankrijk en Engeland. De grootste was in Londen: de politie telde (?? schatte?? verzon???) 20.000 betogers (zie bijvoorbeeld "Protest marches in London, Paris" , Aljazeera), organisatoren hadden het over 100.000 demonstranten. Op het weblog 'Lenin's Tomb' staat een prachtig verslag: "At least 100.000 march against US-Israeli Aggression". daar vindt je ook foto's en video-impressies. Goede site trouwens, 'Lenin's Tomb'!

4 opmerkingen:

Peter Storm zei

Op hetmomentdatde CNT door Stalinistenwordtaangevallenin Spanje 1937 geldt: " we are all CNT". Op het moment dat joden worden gedeporteerd in nazi-Duitsland geldt: " we zijn allemaal Joden". Op het moment dat vrouwenrechten worden aangevallen door fundamentalisten van welke godsdienst dan ook, op dat moment zijn we allemaal vrouwen. En op hetmoment dat de op 1 na gevaarlijkste staat ter wereld, gesteund door de gevaarlijkste staat ter wereld, de mensen van Hezbollah aanvalt enterroriseert - op datmoment zijn we allemaal Hezbollah. heeft niks met identificatie met de ideologie van Hezbollahte maken. Is gewoon de vertaling van het standpunt dat ook jij op je weblog verdedigt: steun aan Hezbollah tegen de Israelisch-Amerikaanse aggressie. Hezbollah ligt onder vuur, Hezbollah vecht terug - uit solidariteit daarmee zeg ik: wij zijn allemaal Hezbollah. De conclusie die jij eruit trekt is ongefundeerd en ongegrond. Weetje zeker dat hier de behoefte om punten te scoren tegen die 'vreselijke autoritaire trotskisten' van de SWP hier niet de overhand heeft gekregen boven het plaatsen van een serieuze inhoudelijke reactie?

Anoniem zei

ThoughtCriminal is een anarchist. Dat houdt in dat hij niet de beschikking heeft over de Correcte Analyse van de Concrete Situatie. Zeer betreurenswaardig natuurlijk, want alleen de Correcte Analyse kan verklaren waarom Progressieve Krachten solidair moeten zijn met islamofascisten. Waarom je, als je het per se in sentimentele termen wilt gieten, solidair moet zijn met Libanese kinderen, maar weer niet met Israelische kinderen.

Alleen als je de Correcte Analyse kent, snap je dat. Dan kun je alles aan en begrijp je elke alliantie.

Inclusief die tussen Stalin en Hitler. Denk toch aan de lessen van het Molotow-Von Ribbentrop Pact!

Peter Storm zei

Thoughtcriminal is een anarchist ja - en staat daarmee in hoofdlijnen aan dezelfde kant als ik. Zijn punt verdient het om op in te gaan, uitvoeriger dan ik hier gedaan heb.

Hij is dus een bondgenoot, een kameraad wat mij betreft (met wie ik soms meningsverschil heb).Dat kan van jou niet gezegd worden, sneezywil - afgaand op wat je schrijft. Ik meen daarin trouwens de onmiskenbare schrijfstijl van een zekere keesjemaduraatje te herkennen, als vanouds meer geinteresseerd in provocatie dan in argumentatie.

En wie werkelijk solidair wil zijn met israelische kinderen dient de israelische agressie te veroordelen. Wat hezbollah doet, is TERUGmeppen, fraai of minder fraai. Stop met meppen, Israel, dan stopt hezbollah met terugmeppen en vallen er ook geen israelische slachtoffers meer.

Anoniem zei

@Thoughtcriminal:
De oorlog tussen Duitsland emn Rusland was de oorlog tussen twee imperialistische machten. De oorlog tussen Israel in hezbollah is een oorlog van imperialisten tegen een bevolking die zich verweert. Dat kun je niet op 1 lijn zetten.

Of wij dat nu leuk vinden: Hezbollah leidt 't verzet, en boekt daarin succes ook. Het verzet lijkt mij terecht, hun successen juich ik toe (en ik meende uit jouw weblog op te maken dat dat ook voor jou gold; daar had je het over steun aan Hezbollah, niet alleen steun aan het Libanese volk).

Ik dacht dat ons meningsverschil dan ook niet zozeer ging om steun voor hezbollah ja of nee, mara hoe je die steun verwoordt in een leus op een demonstratie. Waarbij trouwens mag worden opgemerkt dat een leus iets anders is dan een afgewogen uiteenzetting van een standpunt. Ik kan het eens zijn met je mening over de ideologie van Hezbollah en TOCH op een demonstratie zeggen: "We are alle Hezbollah" :-) Maar misschien kom ik dr wel eens op terug in n afzonderlijk stukje.