zondag 20 augustus 2006

China: protesten en repressie

Boeren en arbeiders in China die voor hun rechten opkomen, krijgen de keiharde hand van de Chiese autoriteiten te voelen. hetzelfde geldt voor advocaten die arbeiders en boeren terzijde proberen te staan in hun strijd voor gerechtigheid.

Zo pakten de autoriteiten in Linyi drie advocaten op; twee van hen werden snel weer vrijgelaten maar de derde niet. De advocaten bieden hulp aan Chen Guangcheng, een voorvechter van boerenrechten. Hij had was een rechtszaak begonnen tegen gedwongen abortus en sterilisatie van bvrouwen in Linyi. Zijn proces zou volgens de berichtgeving de dag na de arrestaties op dondersdag 17 beginnen. het heeft er veel van weg dat ze bedoeld zijn als intimidatie van advocaten die een voorvechter van boerenrechten bijstonden (zie "China Detains L:wyers for Peasants Advocate" , New Yorik Times, gevonden via het weblog van World War4 Report.

Op 31 juli en 1 augustus kwamen 300 onderwijzers bij het gemeentehuis van Suzhui bijeen om een petitie aan tre bieden. Daarin vroegen ze onder meer om pensioenen en ziektenkostenverzekering. Het gatra hier om dorpsonderwijzers die rechtstreeks door plaatselijke gemeenschappen in dienst waren genomen tegen zeer laag loon, ter aanvulling van de reguliere docenten. Inmiddels zijn velen van hen hun baan kwijt.

De campagne voor fatsoenlijk inkomen voor deze mensen loopt al jaren en heeft al wel tot toezeggingen en concessies geleid. De ontslagen onderwijzers houden de demonstraties bewust klein, om de autoriteiten niet te provoceren en niet als oppositiegroep gezien te worden. Dat lijkt begrijpelijk, gezien de reactie van de staat: in 2004 arresteerde het ghburreua voor staatveiligheid een van hun aanvoerders en sloopt hem op voor "heropvoeding".

Toch speelt juist de voorzichtigheid de autopriteiten in de kaart. Juist door autoriteiten angst aan te jaren worden ze eerder bewogen tot concessies. Lief zijn tegen onderdrukkers wekt bij de onderdrukkers verachting, hooguit meewarigheid.

Voor informatie over deze campagne, zie "Hubei Community Teachers Launch Major Civil Rights Campaign" , China Labour Bulletin. Via dezelfde website vind je ook een verslag over een sit-in in mei van 700 gepensioneerde docenten in het kleuteronderwijs voor pensioenrechten gelijkwaardig aan die van docenten in basis- en middelbaar onderwijs: "Over 700 retired kindergarten teachers protest to demand for better pensions" .

En op 27 juli kwamen berichten naar buiten over 1000 arbeiders in de Hengli-dabriek in Guangzhou. Daar maken arbeiders sopeelgoed, onder meer voor McDonalds. Het arebeidersprotest groeide uit tot een rel, oproerpolitie, fabriekspolitie en beveliiging kwamen er aan te pas en arresteerden tientallen arbeiders.veel mensen raakten gewond. Zie "Labor rights group reports riot at China factory producing toys for McDonald' s" , Forbes, ook weer gevonden via het weblog van World War 4 Report.

Het verzet van arbeiders, boeren en hun verdedigers blijkt hardnekkig, veelvormig en laait steeds op andere plekken op, zoals bovenstaande berichten laten zien. De strijd tegen de corrupte heersers, gebundeld in een partij die zich nog steeds 'communistisch' noemt om een keiharde kapitalistische praktijk te verhullen, dwingt bewondering af.

En in een situatie waarin onze 'eigen' regeerders lage lonen en slechtere voorzieningen rechtvaardigen met verwijzing naar concurrentie met landen als China, is een verbetering van het levenspeil daar in het belang van arbeiders hier. De strijd van de uitgebuiten wereldwijd is veelvormig. Ze is tegelijk ook een samenhangend, ondeelbaar geheel.
Eerdere berichtgeving over China op dit weblog: "China: economisch wonder, sociaal drama" , 27 juli 2006.

Geen opmerkingen: