woensdag 9 mei 2007

G8, here we come

Op 6 juni komen in Heiligendamm, nabij de Noordduitse stad Rostock, een aantal topcriminelen , waaronder George Bush, Gordon Brown, Vladimir Putin, Nicolas Sarkozy, in vergadering bijeen. In totaal zijn het er acht, en ze 'vertegenwoordigen' de volgende schurkenstaten: VS, Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk, Italië, Japan en Canada.

Deze lieden gaan de regie van grote wereldproblemen, zoals daar zijn klimaatsverandering, economie en oorlog, bespreken, ongeveer zoals de mafia af en toe onderling zal overleggen welke familie welk stuk heroinehandel mag exploiteren. Het gebeuren staat bekend als de G8, en is een geregeld weerkerend machthebbersspektakel. De BBC heeft wat keurige informatie over één en ander.

Dat 'vertegenwoordigen' van die landen moeten we trouwens niet al te letterlijk nemen. De grootste schurkenstaat van allemaal heeft in 2000 haar Grote Leider laten benoemen door vijf van de negen leden van het Hooggerechtshof, die het overdoen van de wel hoogst frauduleuze telling van de stemmen in Florida blokkeerden, nadat duidelijk werd dat zo'n telling Al Gore het presidentschap zou bezorgen.

Fundamenteler: de meeste mensen over wiens lot deze acht hooggeplaatsten achter grote hekken en politiebewaking gaan praten, wonen niet in die acht landen. Neem bijvoorbeeld de 1,2 miljard inwoners van China, de pakweg 1 miljard inwoners van India, de totale bevolking van Afrika, Latijns Amerika, het Midden-Oosten (tenzij we accepteren dat het Midden-Oosten deel uit maakt van de Verenigde Staten), maar ook de meeste Europese landen inclusief Nederland.

Niemand van alle mensen buiten de acht landen heeft de leiders van die landen aangesteld voor dit soort topoverleg. Maar de consequenties ervan ondergaan al die mensen wel. Het is het toppunt van anti-democratie, zelfs al zouden alle acht leiders in eigen land over een onberispelijk democratisch mandaat beschikken. Maar we zagen dat zelfs dat niet het geval is.

Deze antidemocratische topconferentie van de Masters of War and Robbery kan dan ook terecht op grootschalig protest rekenen. Dat gebeurde bij eerdere gelegenheden ook. In 2005 in Schotland vond niet alleen een immense manifestatie plaats in Edinburg, onder het motto 'Make Poverty History'. Ook poogden demonstranten dichterbij het conferentieoord waar de G8 toen bijeen kwam te komen om met blokkades hun ongenoegen te laten blijken.

En in Genua, bij de G8-top, betoogden in 2001 niet alleen 300.000 mensen. Tienduizenden betogers trokken een dag eerder op naar de hekken waarmee de Italiaanse staan een derde deel van de stad tot nog-go-area gemaakt had. Ettelijke duizenden demonstranten sjorden aan die onduldbare hekken en kregen als tegenprestatie waterkanonnen en traangas op zich gericht, en politieknuppels op hun voorhoofd. En toen in een ander deel van de stad 10.000 richting afgesloten zone wilden optrekken, viel de militaire oproerpolitie, de Carabinieri , met immense grofheid aan, en joeg de betogers in wolken traangas kilometer na kilometer terug. In die aanval van zwaarbewapende oproerpolitie op demonstranten schoot een van die politiemensen de jonge betoger Carlo Giuliano dood. Dat symboliseert de 'democratie' in G8-stijl.

Verslaglegging erover vind je op een daaraan gewijde pagina op de website van Britse andersglobalisten, Globalise Resistance. Tom Behan heeft een scherpe analyse van de acties in Genua, de context en de nasleep, in International Journalism Journal, nr. 92, herfst 2001, onder de titel: 'Nothing can be the same again'. Zelf heb ik vijf jaar na de gebeurteniussen mijn ervaringen beschreven: deel één, deel twee, deel drie en deel vier. Om vast in de stemming te komen wellicht...

Dit jaar is het de Duitse staat die zich van haar botte kant laat zien. De autoriteiten bouwen een gigantisch hek, van 12 kilometers lengte. Kosten van het hek: 12,5 miljoen eurootjes slechts, ruim een miljoen euro per kilometer hek, een slordige duizend euro per meter dus... Een politiemacht van duizenden agenten moet voor de veiligheid van de acht roofridders zorgen. Een massaal citizen's arrest, om het hele gezelschap over te brengen naar het Strafhof in Scheveningen, wegens onder meer hun gezamenlijke oorlogsmisdaden in Irak, Afghanistan en elders, wordt er op deze manier niet makkelijker op. Maar we zullen ons best doen.

De vijandige houding jegens actievoerders - waarvan er volgens bijvoorbeeld berichtgeving op Aljazeera zo'n 100.000 verwacht worden - gaat verder dan alleen het terrein rond de topconferentie zelf. Vandaag werd bekend dat Duitsland de grenscontroles gaat hervatten, om actievoerders te kunnen weren. Ook is de Duitse politie met 900 agenten op 40 plaatsen binnengevallen tegen "linkse militanten" die "verdacht werden van het plannen van aanvallen met brandbommen en andere gewelddadige aanvallen" , aldus de BBC. Alsof actievoerders het gooien van wat molotovcocktails van tevoren gaan plannen in vergaderingen... Pure intimidatie van actievoerders is het, in de kennelijke hoop dat veel potentiële demonstranten in de van staatswege opgevoerde spanning aanleiding zien om toch maar niet richting Rostock te reizen. Zo gebruiken de autoriteiten de Oorlog tegen Terrorisme, en maken er een oorlog tegen de rechten van actievoerders van.

Maar het zal niet werken, net zo min als vergelijkbare tactieken in de aanloop naar Genua werkten. Toen zei de zojuist gekozen premier Berlusconi dat hij elke demonstrant die naar Genua kwam tegen de G8 als een persoonlijke belediging beschouwde. Dat was voor mij een extra reden om in ieder geval te gaan.

Wat mij betreft dienen de huidige intimidaties en invallen van de Duitse politie hetzelfde effect te hebben. Ik was al van plan om te gaan, maar ik aarzelde nog of ik mijn deelname zou beperken tot het weekend (wel de grote demonstraties, maar niet de blokkade van de G8 bij het begin van de top), of dat ik de hele week zou gaan, blokkade en al. Ik heb me zojuist echter voor de bus richting Rostock waaraan de Internationale Socialisten mee organiseren, opgegeven. En ik ga de hele week, daar hebben die politieinvallen het laatste zetje voor gegeven... See you alle there!

17 opmerkingen:

Keesjemaduraatje zei

dat is nou weer typisch de rode ravotter. Eerst dreigen met een grote demonstratie en dan klagen over het hek dat als bescherming tegen de demonstratnten gebouwd moet worden.
Bovendien typisch: alle , of bijna alle leiders van de G8, zijn democratisch gekozen, maar Rooieravotter noemt het schurken.
Is er ook maar één socialistisch land in de wereld, nu of in de geschiedenis te noemen, waar de leider democratisch gekozen is?

Martin Wisse zei

In 2002, precies een jaar na zijn moord, hebben we Carlo nog herdacht met een demonstratie bij het Italiaanse consulaat in Amsterdam.

Unknown zei

@ keesmaduraatje.

Is er uberhaubt in de definitie van een socialistisch land een mogelijkheid geen gekoze leider te hebben?

nee, tot zo ver je statement.


ontopic:
vanavond zijn er op verschillende plaatsen solidariteits demo's geweest onderandere in hamburg (3000 betogers) en berlijn (minimaal 4000 betogers)

Ik baal op dit moment alleen maar meer dat ik niet kan :(

Peter Storm zei

Dat is nou weer typisch keesjemaduraatje. Zijn gebrek aan elementaire logica belet hem om te zien dat je zowel een schurk kunt zijn, en tevens democratisch gekozen. Zo heeft het briljante Amerikaanse democratische systeem elke vier jaar de optie uit minstens TWEE van zulke schurken te kiezen.

"Democratisch gekozen" en "schurk" zijn dus niet met elkaar in strijd. Waarom het schurken zijn? Welnu, het plannen en uitvoeren van aanvalsoorlogen is een grote oorlogsmisdaad. VS en UK hebben zich daar in Irak en Afghanistan schuldig aan gemaakt, Italië, Canada, Japan en Duitsland zijn daar in meerdere of mindere mate aan medeplichtig. Frankrijk heeft haar eigen koloniale invloedssfeer in Afrika waar het dictaturen steunt, en onlangs nog een bloedbad van regeringstrtoepen in Centraal-Afrika heeft ondersteund (zie http://www.socialistworker.co.uk/article.php?article_id=11111 ). En Rusland? Misschien wel eens van Tsjetsjenië gehoord, en hoe Russische soldaten daar op bevel van Putin huishouden? Of zijn dat ook geen schurkenstreken?

Anoniem zei

leuk stuk Peter. Ik heb helemaal zin in de demonstraties. Ook al is het natuurlijk ook onze plicht om te laten zien dat we het niet eens zijn met de misdaden van Bush en de andere 7 boeven :p.

Keesjemaduraatje zei

@Rooieravotr:tijdens de Bosnie-oorlog waren de linksen ook fel tegen de NAVO aanvallen en nu hoor je ze er niet meer over. Geen wonder, want de moslims zijn erg dankbaar. Dankbaar aan wie? Aan Bill Clinton.
Als je dan zo tegen het ingrijpen in Afghanistan bent, want wil je dan tegen de Taliban doen?
Had je Saddam in Irak willen laten zitten?
Je hebt alleen een hele grote mond en protesteert tegen de regeringsleiders die wel iets doen.

Unknown zei

@keesjemaduraatje

ik geloof dat daar al een aantal artikelen over verschenen zijn.
dus je hebt of last van een zeer slecht geheugen of je kon gewoon weer eens niks beters verzinnen...

Peter Storm zei

@keesjemaduraatje: Het is niet aan grote mogendheden als de VS om Taliban te stoppen of Saddam te verdrijven. Dus ja, Westerse staten hadden Saddam moeten laten zitten, ze hebben het recht niet. Ze hebben trouwens ook niet het recht om een opstand van Irakezen, zoals die kort na de Golfoorlog in 1991 plaatsvond, te dwarsbomen. Als de Amerikaanse troepen destijds hadden getolereerd dat opstandelingen de wapenarsenalen Van Saddam hadden overgenbomen, dan was Saddam waarschijnlijk in maart 1991 verdreven. Amerikaanse tegenwerking belette dat. Logisch ook: koloniale machthebbers doen liever zaken met een verzwakte tiran, dan een opstandig en zelfbewust volk.
Ja, ik protesteerde in 1995 tegen de NAVO-acties in Bosnië. En ik heb daar geen seconde spijt van gehad. De NAVO koos daar gewoon een kant in een strijd tussen drie etnische-zuiverheids-partijen. Serviërs waren niet louter dader, Moslims waren niet louter slachtoffer in die oorlog. Iedereen praat vol terechte afschuw over de massamoord in Srebrenica, van Moslims door Servische milities, in 1995. Weinigen praten over de Servische dorpen die de anderhalf jaar voorafgaand vanuit Srebrenica werden platgebrand en uitgemoord, door een Bosnische militie met hoofdkwartier in Srebrenica.Waarom de ene moordenaarspartij steunen tegen de andere?
Uitkomst van de NAVO-acties was de verdeling van Bosnië, grotendeels langs etnische lijnen, en onder leiding van een door Westerse staten voorgedragen koloniaal gouverneur (al is de officiële benaming anders, Hoge Commissaris of zoiets). Het kwam en komt allemaal neer op erkennen en verstevigen van etnische zuivering, in feite. Gecamoufleerd, zoals gebruikelijk, achter een boel humanitaire retoriek.

Brian4all zei

Kleine toevoeging:

Milosevic gaf back-up en een toevluchtsoord aan de rechtse Servische milities in Bosnie. Dus hoe eerder zijn regime was gevallen, des te beter dat was voor de onderdrukte bevolking in Servie en de opgejaagde bevolking in Bosnie. Nu was er een sterke linkse massabeweging tegen dictator Milosevic en zijn machtige kliek. De studentenbeweging Otpor! refereerde aan "westerse" normen en waarden (zoals vrijheid en democratie) om de bevolking te inspireren en motiveren om een opstandig einde te maken aan de dictatuur.

Door de NAVO-bommenregen op de Servische steden en infrastructuur, werd dat hele verhaal (van "westerse normen", en dat Milosevic de grootste vijand van de bevolking was) hardstikke ongeloofwaardig. De keuze van de bevolking tussen dood en verderf door NAVO-bommen of een dictator die met zijn luchtafweergeschud jou daartegen kan beschermen, is natuurlijk makkelijk gemaakt. Door de bommenregen groeide de steun voor Milosevic en het Servische nationalisme, en verzwakte de kracht van de democratische beweging. Het gaf Milosevic het excuus om de democratische beweging te bestempelen als "westerse spionnen" en landverraders. Talrijke democraten zijn toen opgepakt.

Het heeft daarna nog een lange tijd geduurd voor die brede beweging weer de kracht had om Milosevic' paleis te bestormen en zijn regime neer te halen (prachtige beelden zagen we daarvan in het MilieuCentrum, he Peter). Zonder NAVO-bommen was die opstand er veel eerder geweest.

De democratische opstand werd niet alleen uitgesteld, binnen de rebellie verschoof de balans nu richting meer van nationalisme, minder van democratie. De consequentie van die nationalisme-versterkende bombardementen is dus dat na die opstand de democraten het moesten afleggen tegen de nationalisten. Milosevic was dan persoonlijk weliswaar weg, maar de aard van het nieuwe regime was in essentie hetzelfde: het oude bewind werd vervangen door een iets jongere versie, iets minder dictatoriaal, maar even nationalistisch en weinig democratisch.

Er zijn veel analogieen te vinden tussen de vele westerse aanvallen. De Irakese opstand van 1991 die door de Amerikanen werd gesmoord, is vergelijkbaar met de Servische opstand die door de NAVO werd gesmoord. Wat verwacht je ook van Amerikanen die Vietnam aanvielen om de Zuid-Vietnamese dictator te beschermen: daar werd de Zuid-Vietnamese democratische beweging gesmoord (pas veel later werd afzijdig "communistisch" Noord-Vietnam in de heisa meegesleurd), of generaal Pinochet verzochten om de Chileense democratie om zeep te helpen. Nog een analogie: na de verwijdering van Saddam (Milosevic) bleef er een weinig democratische chaos over. Irak is nog steeds duidelijk een dictatuur (Servie misschien iets minder duidelijk zichtbaar). Allerlei sectarische (nationalistische) elementen wonnen er aan kracht.

Het is maar goed dat het westen geen bommen heeft gegooid op Zuid-Afrika of de Sovjet-Unie, anders had het nog vele jaren geduurd voor de democratische bewegingen daar de kracht weer hadden om Apartheid of Stalinisme omver te werpen.

Brian4all zei

@brian4all : sjezus, wat lul je veel.

Unknown zei

@brian4all

lijkt me echt een goed idee als je zelf een weblog opent ;)

Unknown zei

nu.nl maakt melding van 1100 militairen die tijdens de g8 top ingezet zullen worden om de veiligheid en orde te handhaven.

Unknown zei

zul je altijd zien plaats je net een reactie kom je weer wat tegen.

nieuws.nl meld het volgende.

"De Duitse politie mag tijdens de komende G8-top in Heiligendamm activisten die 'potentieel gewelddadig' zijn tot twee weken vastzetten"

Peter Storm zei

@Brian: in grote lijnen wel mee eens, al valt vooral over Servië meer te zeggen. Misschien dat Brian het argument: "bommen maken een rechtse dynamiek los"" , wat al te zwaar aanzet hier.

Servië wordt geregeerd door wisselende partijen, overwegend rechts en nog wat rechtser. Eigenlijk net als Nederland. Servië is, na de val van Milosevic, wel degelijk een democratie zoals Nederland er ook een is (met vergelijkbare beperkingen). Wel is de nationalistische atmosfeer er nog steeds erg sterk, maar daarbij speelt vooral ook de voortdurende druk vanuit het Westen rond Kosovo en rond het oorlogstribunaal een rol. Maar dat het feitelijk nog hetzelfde bewind is lijkt me onjuist, en doet geen recht aan de diepte de de Servische Revolutie in 2000 wel degelijk bereikte.

Zeker de eerste maanden na de val van Milosevic, gonsde het in het land van de stakingen en zelfs bedrijfsbezettingen om gehate directeuren weg te jagen. Trekjes en tekenen van een arbeidersrevolutie, die helaas niet doorzette. Zelfs de eerdere NAVO-bommen hadden het loskomen van deze, linksere, dynamiek, niet weten te beletten. Net zo min als de Amerikaanse invasie in irak niet alleen gewapend verzet tegenover zich kreeg en krijgt, maar ook stakingen van oliearbeiders in Basra tegen de openstelling van de oliesector door multinationals.

Anoniem zei

Zuch ja, repressie en G8. elke keer weer allerlei spookverhalen en veel politie repressie. Zaak dat we zorgen dat we er met heel veel mensen zijn en vooral zorgen dat brede actie met grote groepen de overhand heeft
stoppen die hap:)
Ook al begint er ergens wel die top vermoeidheid in te kruipen, als je ziet dat het sinds Seattle niet echt meer gelukt is om de boel te stoppen.
Maar wie weet, deze keer wel....

Brian4all zei

@John

Nee, ik ga er niet aan beginnen. Er is immers al een uitstekend socialistisch weblog!

Bovendien gaat het bij mij te makkelijk ten koste van andere dingen. Door rare werktijden (om 22:00 thuis) kan ik pas rond 23:00 flyers verspreiden en moet ik meetings missen. Ravotrs weblog is een prettige "mini-meeting" zodat ik alsnog m'n argumenten kan bijspijkeren. Zodra er weer mogelijkheden zijn voor straatwerk dan heeft dat voorrang boven het toevoegen van langere bijdrages hier - ik denk dat Ravotr dat ook wel begrijpt. Ik blijf het natuurlijk wel lezen.

@Peter

Betreffende Servie heb je (wederom) gelijk: gewoon een 'nette' democratie, met een sterk rechts.

In getuigenissen van Otpor!-studenten (na de val reisden ze door Europa om hun verhaal te doen) vertelden ze dat -naar hun inschatting- de NAVO-bombardementen de linkse dynamiek wel hebben afgeremd en vertraagd. In het algemeen geeft vertraging de reactionairen meer gelegenheid om een opkomende opstand neer te sabelen. Conclusies zijn vrij voordehandliggend: het toont aan dat NAVO op zijn best niet helpt en op zijn slechtst de onderdrukking voortzet (al-dan-niet door zelf die rol van onderdrukker op zich te nemen), en dat hun propaganda dus hypocriet is tot op het bot.

Okay, en nu de G8 nog uit hun paleizen jagen! Serviers gaven het voorbeeld.

Peter Storm zei

@Brian: wat voorrang van straatwerk boven weblogbijdratges betreft: right you are!
Over Otpor is trouwens meer te zeggen. Ik ben erg benieuwd naar je bronnen voor de laatste bijdrage die je daarover neerzet. De linkse dynamiek die Otpor beoogde moet trouwens niet worden overdreven. Veel van het werk van Otpor is gedaan in nauwe samenspraak met, en met geld van, Westerse regeringsinstanties die er een hefboom voor een civiel soort van interventie in zagen. De Servische omwenteling was gedeeltelijk een werkelijke revolutie, maar gedeeltelijk een een "revolutie" zoals we die later hebben leren kennen in Oekraïne: een pro-Westerse machtswisseling, actief ondersteund vanuit Westerse hoofdsteden. Wat de pro-Westerse dynamiek in Servië doorbrak, en er een veel serieuzere omwenteling van maakte, was niet Otpor maar de mijnwerkers die in staking gingen.