vrijdag 25 mei 2007

Venezuela: niet overdrijven, kameraden

Op RedRebelRanter, mijn Engelstalige weblog, heb ik zojuist een eerste deel geplaatst van een artikelenreeks over Venezuela, de regering van Chavez, de hervormingen die als 'Bolivariaanse revolutie' bekend staan, de perspectieven voor de het doorzetten van een werkelijke revolutie, en het gewicht dat de gebeurtenissen in dat land voor links dienen te hebben.

Ik ben de serie begonnen naar aanleiding van een tekst gepubliceerd door Socialist-Worker - New Zealand , de zusterorganisatie van de Internationale Socialisten, en waarin zij de ontwikkelingen in Venezuela tot de belangrijkste sinds de Russische revolutie willen opwaarderen. Daaruit zou dan moeten volgen dat solidariteit met de Venezolaanse revolutie de centrale taak van revolutionairen wereldwijd zou moeten zijn. Ik ben het daar in die vorm niet mee eens, en de analyse waarop ze die keus baseren, rammelt. Vandaar dat ik er een serie tegenaan gooi.

3 opmerkingen:

Brian4all zei

Zeg RedRebelRanter, vertel RooieRavotr even dat-ie een comment onder de SW-NZ-Venezuelatekst kan plaatsen, als ie dat wil, met een verwijzing naar de RedRebelRanter-pagina over Venezuela.

Ikzelf moet de teksten nog lezen (pas volgende week ofzo). Mijn eerste intuitie zegt: "Wat? Socialisme-van-bovenaf? Waren we niet way past die shit?"

Unknown zei

@ brian voor iedereen

op dit moment zijn er verschillende dingen tegelijk aan de hand in venezuela, zowel socialisme van boven af, maar zeer zeker ook van onder af.
maar het is wel iets ingewikkelder als dat :p
ik ga eerst maar eens lezen wat de redrebelranter te melden heeft ;)

Keesjemaduraatje zei

De ontwikkeling "socialisme van bovenaf" houdt zeker ook in dat de staat probeert zeggenschap te krijgen over alle massamedia. De persvrijheid komt daardoor in het geding, zodat we kunnen spreken van een toenemende macht van de dictatuur.
Chavez probeert met alle macht de VS te provoceren, wat op dit moment nog niet zo goed lukt, doordat de handel met de VS nog steeds op grote schaal plaats vindt. De VS -regering ziet daardoor geen aanleiding te dreigen of in te grijpen.
Helaas gaat het de VS ook deze keer weer niet om mensenrechten en bevordering van de democratie. Daardoor staat de middenklasse van Venezuela er alleen voor.