woensdag 18 juli 2007

NOVA, Nation, David Corn

Dat was wel een aardig onderdeel van NOVA, over de stemming in de Senaat van de VS, over een vorm van troepenterugtrekking uit Irak. Een meerderheid was daar wel voor. Maar de meerderheid was niet groot genoeg om de resolutie in die richting aangenomen te krijgen.

Let wel: het voorstel - door Democraten ingediend - betekende geen complete aftocht uit Irak. Binnen 120 dagen moest met terugtrekking worden begonnen, in april 2008 moest die afgerond zijn. Maar de terugtrekking zou onvolledig zijn. "Een niet gespecificeerd aantal troepen zou kunnen achterblijven om een aantal specifieke taken uit te voeren: antiterreuracties, de bescherming van Amerikaans bezit en het trainen van Iraakse troepen", aldus een bericht op de website nieuws.nl.

Dat opent natuurlijk de deur voor eindeloos daar blijven. Bush verkoopt de hele oorlog daar immers als antiterreuractie, en Amerikaanse soldaten behandelen heel Irak zo ongeveer als Amerikaans bezit. Toch was de stemming veelbetekenend: ze liet zien dat het verlangen om zich uit Irak uit de voeten te maken ook een hoog machtsorgaan als de Senaat niet onberoerd laat en senatoren tenminste tot gebaren richting aftocht beweegt. En de meerderheid kwam maar acht stemmen te kort.

Maar dat vond ik niet de interessantste kant van de, tamelijk korte, NOVA-reportage. Veel opmerkelijker vond ik de keus van de man die commentaar mocht leveren op het gebeuren. Geen man van de New York Times of Washington Post, ook niet van CNN en al helemaal niet van Fox News.

Nee, we kregen de inzichten voorgeschoteld van David Corn, columnist van het blad The Nation. Dat blad is een vrij progressief magazine, dat je ergens kunt plaatsen in de linkervleugel van de Democratische partij. Zeer fel tegen Bush, zijn oorlogen en zijn aanvallen op democratische rechten, maar veel te mild tegen de Democratische oppositie.

Toch is de website van het blad ruimschoots de moeite waard om regelmatig te bezoeken. Kort geleden verscheen er bijvoorbeeld een omvangrijk en onthutsend stuk over de Irak-oorlog: "The Other War : Iraq Vets bear Witness". Amerikaanse militairen vertellen wat ze hebben gezien en gedaan in die strijd: de huiszoekingen, de intimidaties, de wreedheden. Het weblog Kritisch Links heeft er aandacht voor en geeft een uitvoerig citaat uit het artikel waaruit je wel een indruk krijgt.

David Corn heeft zelf ook een weblog, waarin hij uitvoerig verslag doet van verwikkelingen in en rond de politieke top in Washington. Beslist ook een plek om af en toe eens te gaan neuzen, vooral als er bijzondere zaken spelen in Senaat, Huis van Afgevaardigden of het Witte Huis. Heel radicaal is het niet, erg informatief echter vaak wel.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Mag ik even iets hoopvols aanleveren, heb dit stukje van je nog helemaal niet gelezen, Peter maar ik moet het even kwijt:

http://www.nu.nl/news/1162215/23/rss/Irakese_opstandelingen_verenigen_zich_tegen_VS.html

Irakese verzetsgroepen verenigen zich in Damascus om de gewapende strijd tegen de VS in Irak te coordineren. Onder de groepen zijn: Hamas, 1920 Revolutie Brigade en Ansar al Sunna. Kent iemand deze groepen?
Ze beschuldigen Al-Qaeda ervan de sectarische aanslagen te plegen. wat gaat dit betekenen voor het verzet?

Brian4all zei

Over burgerlijke media gesproken... hier een kort stripverhaal over hoe ze 'nieuws' maken:
This Modern World: How the news works

Martin Wisse zei

Maak je niet te veel illusies over David Corn: hij was voor de oorlogen tegen Afghanistan en Irak en besteed in de aanloop naar die laatste oorlog flink veel energie aan het neersabelen van de oppositie ertegen, op een manier zoals Koen Vink dat nu met de IS probeert te doen.


Corn is een vertegenwoordiger van de respectabele vredesbeweging, d.w.z. de vredesbeweging die pas gaat ageren als het te laat is en vooral beleeft blijft.

Peter Storm zei

@Martin Wisse: Ik maak me geen illusies over Corn hoor (al wist ik niet alles wat je hier over hem schrijft); hoe ik zelf tegen zijn Democratische partij, ook haar linkervleugel, aankijk, blijkt ook wel uit dit stuk. Maar ik vind het opmerkelijk dat nu toch eens iemand uit het wat linksere deel van de VS aan het woord kwam in NOVA.