Zeg, weet iemand waar het NOS Journaal is gebleven? Ik zet geregeld om 20.00 uur mijn TV aan, zie daar dan wel een programma dat 'NOS Journaal' genoemd wordt, maar een nieuwsprogramma is het toch niet. Infotainment, lifestyle, een vleugje actualiteitenrubriek op de betere momenten, afgewisseld door hooguit een paar nieuwsberichten, dan heb je het gehad.
Zo ook weer vanavond. Het 'Journaal' opende met een vlootschouw in Zeeland, ter herdenking van de geboortdag van de zeventiende eeuwse Michiel de Ruyter. Jammer van het winderige weer waardoor de horeca inkomsten misliep en niet alle delen van het militaire spektakel door konden gaan, zo was de toonzetting. Dat al dat wapentuig bedoeld is om oorlog mee te voeren, werd nogal aan het zich onttrokken, de enige militaire verrichting die genoemd werd, was de slag bij Chatham tegen de Engelse vloot, in die zeventiende eeuw dus. "Helden mogen weer", kraaide Philp Freriks vrolijk tijdens deze reportage van het Staatspropagandaministerie.
Hierna een verslag van het proces tegen Henk van D., veroordeeld wegens verkrachting en moord van het meisje Suzanne. Dat was inderdaad nieuws, en daarmee tamelijk uitzonderlijk in de uitzending. Voor de hierop volgende reportage over een eiland waarop grootschalig windenergie geproduceerd ging worden, geldt dat iets minder. Het verslag hierover werd gecombineerd met berichtgeving over de mogelijke bouw van vijf kolencentrales. Misschien meer iets voor een actualiteitenrubriek, maar op zich geen onzinnige berichtgeving.
Daarna kwam Londen aan de beurt, en werd een absurd hoog lifestyle/infotainment-niveau bereikt. In de Britse hoofdstad vinden komend weekend niet alleen Wimbledon-wedstrijden en het Live Earth-klimaatconcert, maar ook de start van de Tour de France. En dat allemaal onder stevige terreurdreiging, exact twee jaar na de aanslagen van 2005. Die onverstoorbare Britten toch. Fraaier werd het, toen de reportage afgerond werd met berichtgeving over het toenemend fietsgebruik in Londen, gevolgd door speculaties of een Brit ooit Tourwinnaar zou kunnen worden. "Lekker belangrijk", zouden de Heideroosjes er wellicht over kunnen zingen, als ze een nieuw couplet nodig hebben voor het lied dat zo heet.
Het was tijd voor de korte berichten. Een dode schoonmaker gevonden in een basisschool in Enschede. Een verbod op slokhalsoperaties in 12 ziekenhuizen waar het aan passende ervaring in die operaties ontbrak. Een poging tot oplichting van de ouders van het ontvoerde meisje Madeleine. Invallen in ziekenhuizen in Australië, op zoek naar terroristische artsen in verband met de terreurpaniek vorige week in Londen en Glasgow. We zijn weer helemaal bijgepraat als dat alles tot je genomen hebt, nietwaar?
Het werd weer tijd voor infotainment. Een vrij lange reportage over de Xbox 360, de nieuwe spelcomputer van Microsoft. Dat ding schijnt om de haverklap[ tuk te gaan, zoals inmiddels het bedrijf zelf ook erkent. Sinds wanneer is het nieuws dat Microsoft troep maakt? En is dit niet eerder een onderwerp voor Kassa of Radar?
Het laatste onderwerp vóór het weer was tegelijk het minst onzinnige, een volgorde die de prioriteiten van een verregaand verziek NOS Journaal wel mooi symboliseert. Het ging over het klimaat, naar aanleiding van de Live Earth concerten morgen. We kregen keurig uitgelegd dat het weer, hoe van slag ook, niet hetzelfde was als het klimaat. het eerste is korte termijn, het tweede lange termijn. We kregen ook berichtgeving van noodweer in de VS: hitte en droogte in het ene deel, overstromingen elders. Ook andere landen hadden wateroverlast. Ten slotte in dit onderdeel nog het nieuws dat het kabinet 50 miljoen euro uittrekt om gevolgen van klimaatverandering en maatregelen ertegen te onderzoeken.
Dom was wel de opmerking dat het met dat klimaat allemaal misschien nog mee zou kunnen vallen als mensen morgen door de concerten zouden worden wakker geschud. Alsof er nog veel mensen zijn die nooit van klimaatrsverandering gehoord hebben, en alsof die door een mega-concert wakker zuillen worden. Al met al was dit geen slecht onderdeel; met enige nadere uitwerking zou je er een flink stuk actualiteitenrubriek mee kunnen vullen. Echt scherp nieuws was het echter net zo min als het overgrote deel van het zo verkeerd genoemde NOS-'Journaal'.
Na het weer kregen we nóg een herdenking, als toegift: het Kalashnikov-machinegeweer is jarig, en dat werd in een museum in Moskou herdacht Weer zo'n non-item. Philips Freriks noemde het wapen "de kameraad van elke guerrilla-strijder en van elke revolutionair." Ik krijg bijna de neiging om meteen zo'n ding te bestellen en samen met enkele kameraden van vlees en bloed eens een bezoek te brengen aan degenen die zo'n als nieuws verpakte wanprestatie leveren. Ik zal me nog even bedwingen.
Na zo'n soort 'Journaal'-uitzending bedenk ik me ook vaak: wat zou er nu allemaal gebeurd is dat we van de NOS blijkbaar niet mogen weten, wat aan het zicht onttrokken moet worden via berichten over spelcomputers, verjaarde zeehelden en Britse tourwinnaars in de verre toekomst? Ik doe een paar suggesties van ten onrechte niet vermeld nieuws:
*Het Pakistaanse presidentiële vliegtuig is beschoten, met president Musharaff erin. Het lijkt op een aanslag, al staat dat nog niet vast. Dit vindt plaats tegen de achtergrond van grote spanning in het land, met een bloedige confrontatie die nog niet is afgelopen tussen veiligheidstroepen enerzijds, en gewapende activisten in en om de Rode Moskee in Islamabad anderzijds. Niet alleen Aljazeera, waar ik de berichten zag, maar ook de BBC heeft berichtgeving hierover prominent op hun website. Wat in Pakistan - een kermacht, verscheurd door conflicten en vlakbij oorlogsgebied Afghanistan, lijkt me niet helemaal onbelangrijk.
* In dat oorlogsland Afghanistan doden NAVO-troepen 33 Talibanstrijders, aldus een bericht op de Volkskrant-site. ook zijn er weer drie NAVO-militairen gedood. Intussen meldt de Los Angeles Times dat diverse onderzoeken, waronder één van de VN, laten zien dat aanvallen van VS en NAVO meer burgerslachtoffers eisen dan aanvallen door de Taliban (natuurlijk 'per ongeluk', zoals dit bericht bij monde van een NAVO-woordvoerder laat blijken, maar toch). Ook geen irrelevant nieuws voor de betrokken kijker die zich een mening wil vormen over de Nederlandse oorlogsdeelname via de missie in Uruzgan. Maar blijkbaar niet relevant genoeg voor het Staatsministerie van Propaganda en Afleiding dat de inhoud van het 'Nieuws' blijkbaar bepaalt.
vrijdag 6 juli 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
6 opmerkingen:
Ja, ok, maar ik zit dus mooi met een kapotte XboX :p
En ik loop het gevaar dat 2 van mijn favorietste sportevementen niet doorgaan door terreur.
En dat zijn tegenwerpingen/ weerleggingen bij wat ik probeer te laten zien? :-D
Het probleem met de NOS is dat ze moeten concuren met ander nieuws. (hoe raar dat ook klinkt). Ingewikkelde verhalen over en zo, zonder spectacurlaire beelden verkopen niet. En ook NOS nieuws moet kunnen concuren.
Dat systeem van concurentie en zo, daar zouden we eens wat aan moeten doen. Iemand een idee. ;-)
Daarnaast zal een kapote X box mij voor mijn gevoel veel directer raken als een stapel doden ergens in een land waar ik toch niemand ken. (een kapote X box betekend vervelen, een dode die ik niet ken)
Maar een punt heb je natuurlijk wel. (daarom ben ik ook zo blij met jou weblog!!)
Ja, het NOS journaal moet concureren, punt is wel dat tegenwoordig de concurent (RTL nieuws en zelfs SBS 6) meer heeft laten zien van bijvoorbeeld de G8 demonstraties dan het NOS journaal. De burgelijke truttigheid lijkt in ieder geval toegenomen sinds Philip Freriks het journaal presenteert. Deze oud Parool gediende zal wel niet alle inhoud bepalen, dat doet nog steeds de redactie, maar feit is dat zijn gelukzaligheid niet op kan als hij weer eens een lullig feitje over het koningshuis kan melden en het entousiasme ver te zoeken is als de man over actievoerders praat. Of het is gewoon een goede toneelspeler;)
Een reactie posten