woensdag 4 juli 2007

Nazi's bestrijden: allemaal in actie tegen NVU-mars 14 juli

Op 14 juli gaan nazi's, verenigd in de Nederlandse Volksunie (NVU) marcheren in Den Haag. De Antifascistische Actie (AFA) heeft een tegendemonstratie aangekondigd. Het is zaak dat deze tegenactie een grote opkomst van vastberaden mensen van de meest uiteenlopende achtergrond. Op 12 uur verzamelen antifascisten zich dan ook op het Malieveld voor de tegendemonstratie. Nogmaals: hopelijk wordt het daar erg druk.

Waarom is deze demonstratie belangrijk? De NVU zelf staat er niet zeer goed voor, zo blijkt uit analyse. De club bestaat al lang. Over de geschiedenis lees je "Nederlandse Volksunie" uit 2000, en "NVU doet het (weer) niet", uit 2003, allebei op de website van de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka. Mede op basis daarvan het volgende.

Het oude leidertje van de NVU was Joop Glimmerveen, die in de jaren zeventig bijna een zetel wist binnen te slepen bij gemeenteraadsverkiezingen. Dat deed hij door traditionele nazi-praat te "moderniseren" door vooral erg op migranten te schimpen. Pionierwerk: met dit giftige brouwsel zijn latere politici opmerkelijk en verontrustend ver gekomen.

Het partijtje blijft in de jaren tachtig stagneren. Het iets verdekter fascisme van Centrumpartij en Centrumdemocraten zuigt meer extreem-rechtse stemmers en activisten naar zich toe. In 1987 houdt Glimmerveen het als partijchef voor gezien en zet hij de club in de ruststand.

In 1996 begint vooral de huidige chef Constant Kusters in beeld te komen. Hij werd in 2001 partijvoorzitter. Glimmerveen vond Kusters te braaf en keert de NVU de rug toe. De laatste jaren houdt de NVU geregeld optochten, bijvoorbeeld onlangs nog in Oss. Op dit soort marsen valt vooral op hoe weinig de NVU voorstelt als ze er niet in slagen om tientallen nazi's uit Duitsland op te laten draven.

Van veel verkiezingssucces is geen sprake: "Deze openlijk nationaal-socialistische partij nam de afgelopen jaren regelmatig deel aan de verkiezingen. Bij al deze verkiezingen kwam de NVU niet in de buurt van de kiesdrempel. Bij de provinciale verkiezingen kwam de NVU niet verder dan een schamele 0,3 procent", zo lezen we op Ravage Digitaal.

Maar electorale zwakte is niet het hele verhaal. NVU-straatacties en websites staan bol van de dreigende en belediginde taal jegens migranten en jegens iedereen die het niet met hun eens is. Zo kondigde Kusters bijvoorbeeld aan 76 pianosnaren te willen bestellen, één voor elk kamerlid dan voor het generaal pardon gestemd had. Met pianosnaren vermoordden nazi's in het Derde Rijk politieke tegenstanders. De suggestie was duidelijk. Dit voornemen en aanverwante onsmakelijkheden zijn na te lezen op "NVU wil kinderen van linkse kamerleden 'afspuiten'" , wederom van het onmisbare Kafka.

Ook heeft de partij vrij rechtstreekse banden met stevig bewapende keiharde nazi's. "Wanneer je de feiten op een rijtje zet, kan je niet anders dan concluderen dat de banden tussen de NVU en gewapende en gewelddadige neo-nazi's eerder structureel dan incidenteel zijn binnen de partij. Zowel gewapende -nazi's als de NVU hangen dezelfde ideologie aan. De reden waarom de NVU naar buiten toe deze banden ontkent heeft dan ook meer te maken met angst voor juridische consequenties dan met een daadwerkelijke afkeer van nazistisch geweld", aldus een persbericht van AFA-Nederland van 30 mei 2007.

Openlijke discriminatie, racistische bedreiging en aanjagen van haat, banden met gewelddadige nazi's - ene organisatie die dat tot kerntaak en uitstraling heeft verdient in een democratische maatschappij geen enkele ruimte. Maar deze maatschappij is niet bijster democratisch, gemeentebestuurders en rechters geven keer op keer toestemming aan de NVU om te marcheren en hun gevaarlijke vergif te verspreiden.

Die toestemming wordt verpakt als vrije meningsuiting. Maar bedreiging, belediging en discriminatie zijn gewoon een vorm van misdadigheid. Daar de ruimte voor geven is medeplichtigheid aan die misdaad. Daar moeten we schande van spreken - maar zonder dat de illusie te bevorderen dat gemeentebestuurders en andere gevestigde autoriteiten voor ons en namens ons de NVU werkelijk en effectief gaan dwarsbomen. Ik ben daar eerder uitvoerig op ingegaan in "Dag van schande in Oss (deel 2)". Nazi's dwarsbomen zullen we keer op keer zelf moet proberen.

Vandaar dat ik de aangekondigde tegendemonstratie zo'n goed en belangrijk initiatief vind, een initiatief dat brede bekendheid en ondersteuning verdient. Maar wel dienen we een aantal problemen onder ogen te zien, zodat we een zo goed mogelijke actie hebben op 14 juli. Daarover, als het me lukt, binnenkort meer.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik kan er jammer genoeg niet bij zijn, zit dan in Belgie te genieten van mijn vakantie.

Tegen exstreem rechts de straat op gaan is altijd goed. Maar zo ver ik begrijp gaan jullie (I.S.) niet altijd de straat op of mobilizeren jullie niet altijd tegen NVU demo's. Ik geloof ook dat de AFA een beetje een beleid heeft van laat ze maar, ze zijn te klein en ongevaarlijk om er veel energie in te stoppen. Waar natuurlijk ook ergens een punt in zit. Je hebt maar beperkte tijd, die moet je zo effectief mogenlijk inzetten. Mijn vraag of opzet voor een korte discussie is dan ook wat hier de precies afwegingen voor zouden moeten zijn. Altijd masaal tegen gaan mobilizeren gaat niet. Nooit iets van je laten horen is ook geen optie. Maar welke gulden weg licht hier tusen en hoe wat zijn belanrijke argumenten in zo'n afwegging.

Peter Storm zei

@pele: Prettige vakantie, dat sowieso:-)
Precies op het soort vragen en afwegingen die je stelt wil ik in een komend artikel ingaan. ad ik Had in dit stuk willen doen maar het werd weer eens te lang:-) Bovendien wilde ik de aankondiging snel online hebben nu...

Brian4all zei

Waarom nou op Le Quatorze Juillet? Ik wilde dan juist op TF1 naar die mooie militaire parade in Parijs kijken! ;-)

Ernstig nu. Dit is belangrijk. Die nazi-ratten horen de riolen terug ingejaagd te worden. Ik houd zaterdag vrij om mee tegen te demonstreren. (en ik kijk uit naar je volgende bijdrage hierover, Ravotr)