maandag 4 juni 2007

Eerste berichten uit het Rijk van Mordor

Nou, een bericht uit Heiligendamm, na de eerste dagen vqn protest tegen de G8top, en ik heb zeer gemengde gevoelens tot nu toe. Verwacht hier nog geen samenhangend verslag, gewoon wat losse observaties.

De openingsdemonstratie van zaterdag 2 juni was groot, maar minder groot dan berichtgeving van te voren deed vermoeden. Het aantal op zich was heel behoorlijk: de meeste mensen bij zulke demonstraties komen uit de stad van de demonstratie zelf, of uit de omgeving Rostock is niet groot, en ook niet echt centraal gelegen naastr andere grotere steden. Zo bezien is pakweg 60;000 betogers helemaal niet slecht, zoals een kameraad me duidelijk maakte.

Het was alleen, denk ik, onhandig om van te voren een groter verwacht aantal in de media te brengen. Wat was de reden? Verkeerde indrukken of verkeerd geïnterpreteerde gegevens? Of, en dat zou ik heel kwalijk vinden, de behoefte om aantallen te hypen om zo meer mensen te trekken? Hoe dan ook, nu konden media en tegenstanders zeggen dat er miinder betogers waren dan verwacht, en dat is een nodeloos overwinningkje van onze tegenstanders.

Dan de demonstratie zelf. We liepen enthousiast, divers, luidruchtig en weer gemotiveerd door Rostock, met 50.000 tot 80.000 andere mensen van grote diversiteit, vele landen en talrijke organisaties. Helemaal aan het eind, op het terrein bij de haven naar de slotmanifestatie gehouden werd, waren er botsingen tussen betogers en politie. Dat was niet vreemd: al bij aankomst op dat terrein zagen ze een flinke groep MEers, in volle slagorde. Het waren er te weinig om echt iets uit te richten tegen duizenden vastberaden betogers, te zeinig om de orde, hun orde, te handhaven. Maar het waren er ruim genoeg om een zeer provocerende indruk te maken. Helaas werkte die provocatietactiek van de politie, en volgden er rellen. De groep waar ik bij was, bestaande uit Internationale Socialisten uit diverse lenden, werd net niet zelf aangevallen, bleef bijeen, riep leuzen en trok zich rustig maar niet overhaast, en zichtbaar weerbaar terug.

Het was duidelijk: de politie en de autoriteiten hedden gekozen voor een strategie van grimmige escalatie. Dqt bleek ook vandaag, toen een betoging voor de rechten van migranten veel groter bleek dan verwacht. Duizenden betogers verzamelden zich in de bossen vlakbij Rostock bij een asielzoekerscentrum. Daar, en bij de route die we vervolgens wilden lopen, stonden ook grote aantallen oproerpolitie. De zijn er in twee uitvoeringen: groene Orks, die wel lijken op de ME in Nederland; en zwarte Orks, die helemaal rechtstreeks uit het rijk van Mordor komen. Voor de Tolkienliefhebber waren er ook Balrogs: een batterij waterkanonnen.

Vanaf het verzamelpunt wilden we de stad in, al betogend. Nee dus, wachten moesten we van de politie. Uiteindelijk mocht de demonstratie beginnen, met hagen MEers naast ons, en met absurde politievoorwaarden: geen gezichtsbedekking, en de politie had het 'recht' om de demonstratie in te gaan om tassen te inspecteren. Alle excuses dus voor de politie om de demo aan te vallen onder vage voorwendsels.

Mqqr we lieten ons niet intimideren en evenmin provoceren. De betoging was fel, levendig en liet zich niet provoceren. Na een boel vertraging vanwege de sabotage uit het rijk van Mordor, en een flink stuk demonstreren, liepen we weer vast. Politiesmoes: de organisatie had gezegd dat ze 2000 mensen verwachtte, er waren er echter 10.000 gekomen. Dat was, zeker gezien de represssieve sfeer, al een overwinning op zich. Maar de politie wilde ons de stqd niet inlaten. Hoe we dan wel geacht werden de betoging te houden maakte Sauron, de Heer van Mordor, niet duidelijk.

Uiteindelijk liet de politie weten: demonstreren ver buiten Rostock, en anders niets. De organisatie van de demo besloot de demonstratie te ontbinden, en de demonstranten trokken in groepen de stad zeer in. Daar was een manifestatie met muziek, maar dat heb ik aan anderen overgelaten; ik ben doodop, en de echt spannende dagen komen waarschijnlijk nog...

Als ik probeer samen te vatten wat voor indruk ik tot nu toe heb: veel strijdbare mensen, van zeer uiteenlopende signatuur. Ik zag op de migratiedemo bijvoorbeeld, tussen de socialisten en anarchisten en andersgolbalisten van allerlei slag ook een Pax Christi vlag. En de clowns die deze demo verlevendigden waren geweldig: bloemen aan agent geven, ze op speelse wijze plagen, de sfeer relaxed houden. Een agent vond het niet leuk en mepte het hoedje van een van hen. Gevoel voor humor is in het Rijk van Mordor verboden. Van mij krijgen de clowns de Nobelprijs voor de Vrede voor minimaal de komende drie jaar, in de wetenschap dat ze de uitreikingsplechtigheid tot een waar relativerend feest zullen maken.

Die diversiteit van mensen geeft deze acties kracht. Tegelijk voelen de acties toch erg versnipperd, en dat geeft tegenover een immense politiemacht, met bijvoorbeeld vrijwel continu een helicopter boven stad en/of actiekamp, toch een gevoel van nodeloze extra kwetsbaarheid. Zelf ben ik met een vrij coherent werkende groep van Internationale Socialisten en naaste bondgenoten. En het zijn stuk vor stuk gweldige mensen om zo'n week samen mee te beleven. Maar tegelijk zijn ook wij niet immuun voor de versnippering van de hele beweging momenteel. Na thuiskomst ga ik over de stand van links ongetwijfeld hier lastige dingen zeggen, en de ervaringen die ik in Rostock momenteel opdoe en tracht te doordenken, zijn hier een element van.

Goed. Het is hier (op het actiekamp waar ik ben, en waar computers zijn) erg druk, mensen die geen urgente dingen te doen hebben wordt al gevraagd voort te maken. Het toetsenbord werkt hier anders, letters staan op onverwachte plaatsen, en ik ga nu niet lang spellingsfouten eruithalen (klusje voor na thuiskomst) . Meer berichtgeving volgt hopelijk snel, en anders na thuiskomst.

(enigszins gefatsoeneerd qua spelling en dergelijke na thuisklomst op 7 juni)5 opmerkingen:

Unknown zei

leuk om even van je te horen :)
ik lees op verschillende plaatsen dingen die door "jelle klaas" en "pepijn brandon" gezegt zijn tegen over de media. :)
dat is helaas ook het enige nuttig wat er op dit moment in de media te vinden is hier :(

Anoniem zei

Wat tof dat je de tijd hebt gevonden om te berichten! De berichtgeving hier is inderdaad erg schaars...Zag gisteren de beelden van het Robocops die de betoging voor de rechten van migranten aanvielen en maakte meteen zorgen om jullie. Ik vind het jammer dat ik weg ben, ben heel benieuwd wat voor actie er morgen plaats zal vinden. Misschien is de opkomst wel veel hoger dan verwacht en kan er gewoon een blokkade plaats vinden.
Solidaire groetjes aan iedereen daar!

Brian4all zei

Het Belgische journaal liet (zoals zo vaak!) veel mooiere beelden zien: meer van de demonstratie, het IS-blok, en leesbare spandoeken; minder beelden van het politiegeweld, van autonomen, of van dat lange saaie hek rond Heiligendamm (waar het Nederlandse NOS-journaal maar geen genoeg van kan krijgen).

In het water hielden twee boten een breed spandoek op met de tekst: "warm world & cold war?", verwijzend natuurlijk naar de opwarming van de aarde en de nieuwe wapenwedloop tussen VS en Rusland. Terecht dat een duizend+ mensen afgelopen week in Tjechie hebben gedemonstreerd tegen de installatie van dat Amerikaanse raketschild.

Maarten Das zei

Solidaire groeten uit Utrecht! Ik volg het nieuws rond de G8 met stijgende verontwaardiging (over de politie) en trots (over de impact die de activisten, hoe versnipperd ook, hebben op de dagelijkse gesprekken). Kortom: GO GO GO!!! (en wat baal ik dat ik er niet bij kan zijn...)

Unknown zei

ik heb inmiddels heel wat filmpjes bekeken van de blokkades, en ik ben trots :D

uiteraard wil ik alles horen, maar dat zal wel goed komen dnek ik :)