Geert Wilders en zijn PVV doen er een schepje bovenop. Ruim een week geleden probeerden ze een motie in te dienen tegen het bezit van twee paspoorten, van een dubbele nationaliteit. In de motie eiste de PVV dat twee (toen nog toekomstige) staatssecretarissen, Albayrak en Aboutaleb, vanwege hun tweede, Turkse resp. Marokkaanse paspoort, hun functie niet mochten innemen. Ik schreef onlangs over deze provocatie.
Wilders zei ook nog dat de "'tsunami van islamisering' nu ook het kabinet had bereikt" en dat "de Marokkaanse en Turkse overheden nu feitelijk in het Nederlandse machtcentrum zijn geïnfiltreerd" - alsof het hebben van een paspoort ook maar iets zegt over enige binding met de regering die zo'n paspoort uitgeeft. Of ben ik infiltrant namens Balkenende Vier, enkel vanwege mijn Nederlandse paspoort? Gevaarlijk gestook tegen mensen van Marokkaanse en Turkse afkomst, dat is waar Wilders mee bezig is.
Op 24 februari maakte Geert Wilders bekend dat hij een vervolg geeft aan zijn aanval op Aboutaleb en Albayrak. Hij gaat komende week een motie van wantrouwen indienen tegen deze twee, inmiddels benoemde, staatssecretarissen. Het islamofobe, racistische karakter van de PVV-provocatie is glashelder. Wilders weet dat Aboutaleb niet van zijn Marokkaans paspoort af kan maar is van mening dat dit "in feite irrelevant" is. Zijn opvatting: "Dan moet hij maar in Marokko gaan wonen." Sowieso wil hij liever geen bewindslieden van Moslim-herkomst: "Ik wil niet in een land wonen waar misschien ooit wel eens zes of zeven bewindslieden de islam aanhangen." De boodschap is volstrekt glashelder: Wilders is Marokkanen en Moslims liever kwijt dan rijk.
Natuurlijk gaat deze motie geen meerderheid krijgen, al was het maar omdat de partijen die de regering waarin de twee staatssecretarissen zitten, samen een meerderheid hebben. Natuurlijk weet Wilders dat ook wel. Maar zijn motie heeft dan ook geen parlementair maar een buiternparlementair doel. Het is zelfs geen ordinaite verkiezingsstunt - de PVV doet niet mee aan de komende verkiezingen voor Provinciale Staten. Het is veel kwalijker dan dat.
Wilders wakkert met deze motie de spanning tussen wat hij de politieke elite noemt, en het deel van de bevolking dat Wilders op dit thema steunt, aan. Dat afgeven op 'het establishment', de 'elite' is typerend voor het soort politiek dat Wilders steeds openlijke bedrijft. Het opstoken van een rechtse revolte, dat is wat hier plaatsvindt. Onder Fortuyn heette dit 'nieuwe politiek' tegen de 'linkse kerk'.
Gezegd moet worden dat Wilders op het thema van dubbele nationaliteit scoort ook: in een peiling van Maurice de Hond geeft 48 procent aan dat ze de PVV-houding rond dubbele nationaliteit steunen; evenveel mensen doen dat niet. Onder de aanhang van VVD en CDA ligt de steun voor Wilders'opvatting ruim hoger. Ook op een ander favoriet thema van Wilders, het burka-verbod, ondervindt de racistische politicus steun: "Bijna zeven op de tien Nederlanders zijn voor een boerkaverbod voor vrouwen in het openbaar. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond" , lezen we op nieuws.nl.
Grote steun voor Wilders op meerdere thema's, terwijl een meerderheid in het parlement Wilders hierin niet steunt. Dat betekent dat Wilders zich steeds meer kan profileren als rechtse volksleider. Hij kiest met zijn methode - kansloze, racistische, provocerende Kamermoties indienen - het parlement als arnena, als plaats van aandacht trekken. Maar de strategie is wezenlijk buitenparlementair, en tevens autoritair: boze mensen als stormram gebruiken tegen 'de gevestigde politiek' .
Het aanjagen van een rechtse rebellie tegen 'de elite', waarbij de PVV een eng brouwsel van hard nationalisme, een steeds openlijker afwijzing van gelijke rechten, een steeds botter verwoord islamofoob racisme gebruikt om aanhang te winnen - dat is een methode die verregaand afwijkt van zelfs de meest rechtse varianten van 'gewone' rechtse politiek. Het is een methode met een fascistische inslag. Bolkestein en Verdonk opereerden op de rechterflank binnen het gevestige parlementaire bestel. Wilders niet - hij staat aan het hoofd van een onderhuidse revolte tègen dat bestel dart afgeschilderd wordt als links, soft voor allochtonen en nu dus zelfs 'geïnfiltreerd' door buitenlandse regeringen. Het is déze methode, de dynamiek waar Wilders onderdeel van is, die de PVV verwant maakt aan fascistische organisaties als het Vlaams Blok.
Dat een ingrediënt in fascistische politiek - straatbendes, in een latere fasen uitgroeiend tot paramilitaire organisaties - bij de PVV vooralsnog ontbreekt, is waar. De strijd tegen de PVV dient daarom een andere vorm te hebben dan bijvoorbeeld strijd tegen de openlijke neonazi's die de laatste tijd onder politiebescherming de ene plaats na de andere onveilig maken, met Doetinchem als meeste recente plaats des onheils in een snelgroeiende treurige lijst.
Een aangevraagde demonstratie in die Gelderse plaats tegen een mars van de Nederlandse Volksunie, een nazi-partijtje, was verboden. Toch waren 150 mensen te hoop gelopen tegen de naar schatting 110 nazi's van de NVU. Weerzinwekkend waren de TV-beelden op het NOS-journaal waarin te zien was hoe de politie de nazi's van de NVU verdedigde tegen de groep vanuit de plaatselijke bevolking, vooral maar niet uitsluitend jonge mensen, die hun afschuw over de fascistische optocht in grote felheid uitten.
Die mensen verdienen het respect en de grote waardering van iedereen die democratische rechten en gelijkheid tussen bevolkinsgroepen hoog wil houden. Die groep doodgewone mensen die te hoop liepen tegen de fascisten - zij gaven een prachtig voorbeeld van democratische zelfverdediging. Dat de politie tegen juist hèn optrad en 60 mensen arresteerde om een agressieve nazi-provocatie door te helpen laten, is een grof schandaal.
Ja, de PVV opereert nog heel anders dan de openlijke fascisten van bijvoorbeeld de NVU. Maar laten we helder proberen te zijn. Wilders en zijn PVV is wezenlijk verwant aan Vlaams Blok, het Front National in Frankrijk, Haider's club in Oostenrijk - politieke verschijnselen in de fascistische traditie. Bovendien maakt Wilders met zijn uitspraken en moties het politieke klimaat steeds gunstiger voor openlijke nazi's zoals die van de NVU.
De PVV is daarmee geen volgroeide nazi-organisatie. Het betreft hier een vorm van fascisme in nogal embryonale, deels latente toestand. Maar gaan we echt wachten met het Wilders-fenomeen fascistisch te noemen totdat hij wèl straatbenden op de been brengt? Of worden we deze keer eens op tijd wakker?
zaterdag 24 februari 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Goeie analyse Peter! Wat ik de laatste dagen ook schokkend vindt is dat het de Gristenunie is die het recht van ministers - en dus van ons allen - om twee nationaliteiten te hebben verdedigt. Aboutaleb zelf zei dat Wilders maar zijn gang moest gaan. Van de SP geen spoor te bekennen. Ook niet in de discussie over abortus en euthenasie, daar springt de VVD in de bres voor het recht van vrouwen en terminale patienten om over hun eigen lichama te beschikken. WAAR IS LINKS???
Volgens mij is er meer belangenverstrengeling bij mensen die vanuit het bedrijfsleven naar de politiek overstappen, maar dat mag dan weer wel van Wilders.
En over wat je zegt wat de SP zegt, er zijn op zich veel goede redenen om tegen (of voor beperking van) Abortus te zijn. Ook niet religieuze, naar mijn mening licht dat voor euthanasie wat anders.
Zeer interessante en goede analyse. Het is tijd dat we ons tegengeluid nu ook op straat laten horen tegen facisme!
Nog over die abortus en euthanasie uit andere reacties (gaat wel heel erg off topic maargoed):
Het is toch heel apart dat de 'socialisten' van de pvda en sp niets van zich laten horen over de beperkingen van deze rechten, of er zelf mee instemmen, en dat de liberalen (groenlinks (sociaal-liberaal, d66 en vvd) onze vrijheiden nu moeten gan beschermen omdat de socialisten het niet doen?
Waar gaat het naartoe met de sp.
Ze worden steeds conservatiever en nationalistischer, mijn stem krijgen ze in ieder geval niet.
Ik overweeg om toch maar op groenlinks te stemmen. Op een aantal punten zijn ze te rechts, maar ze beschermen iig wel onze vrijheden, beschermen asielzoekers en strijden voor een goed milieu-beleid. Daarnaast heeft GL ook door dat ze fout zitten met hun koers en overwegen ze om meer op de arbeiders te gaan richten dan op de intelectuelen, wat ik erg goed vind. Word GL misschien de progressieve, radicalere SP??
Buiten dat:
Binnen het kapitalisme zal er toch niet al te veel veranderen, maar onze vrijheden worden door GL in iedergeval gewaarborgd.
"boze mensen als stormram gebruiken tegen 'de gevestigde politiek'" dat is eigenlijk hetzelfde als wat de Internationale Socialisten en de SP doen.
Het is wel weer grappig dat een zogenaamde socialist nu een vertegenwoordigster van een autoritaire Turkse staat, die niet eens de Armeense genocide durft te erkennen, gaat verdedigen. Als Albayrak het zo serieus zou menen met de Nederlandse staat, kan ze ook vrijwillig haar Turkse paspoort afgeven. Dan laat ze zien waar haar loyaliteit ligt.
Nederland maakt ook beslisingen met en over het buitenland. Echte democratie is solidariteit met de mensen in het buitenland. Het doet er dan niet toe of je naast de Nederlandse ook een andere identiteit hebt, door dit te zeggen word alleen het nationalisme (wat ten koste gaat van bijvoorbeeld de derde wereld, niet te verwarren met het nationalisme tegen imperialisme, maar das een ander verhaal, groter waardoor de wereld weer een stukje slechter word.
@ Jelle, ik zit inderdaad ook aan Groenlinks te denken. op wereldstemwijzer.nl kwam ik erachter dat de SP tegen dubbele nationaliteit is.
Groenlinks is daarintegen voor het grootschaliger maken van onderwijs en het samenvoegen van gelderland en overrijssel, wat mijn inziens de kloof tussen bestuur en bevolking weer groter maakt. En het ontslagrecht waar ze natuurlijk aan willen tornen. Ik heb voor beide partijen symphatie, maar vind ze het allebei neit helemaal.
Misschien heeft de rooieravotr hier nog wat over te melden.
Een reactie posten