Stakingen en stakingsdreiging: ze zijn momenteel aan de orde van de dag in Groot-Brittannië. Enkele recente gebeurtenissen:
*De arbeiders bij British Airways (BA) bereidden stakingen voor die aanstaande maandag hadden moeten beginnen met een staking van 72 uur. De vakbond eiste een loonsvverhoging boven de inlatie, een afschaffing van het beloningssysteem waarin oud (tot 1997) en nieuw peroneel anders betaald werden, en betere regelingen voor ziekteverzuim.
BA was aanvankelijk halsstarrig. Maar van de 11.000 leden van de belangrijkste betrokken vakbond TGWU had 96 procent voor een staking gestemd. BA had dinsdag 30 januari al een aantal vluchten geschrapt toen het de bui zag hangen. Een marathonsessie van onderhandelingen volgde. BA ging op meerdere punten overstag en ging akkoord met een loonstijging van 4,6 procent. Ook op het punt van zieteregelingen wonnen de arbeiders. Maar arbeiders di8e het gevoel hebben dat er meer in had gezeten als ze daadwerkelijk hadden gestaakt hebben geen ongelijk, zo concludeert de Socialist Worker. Belangrijkste is echter dat de gang van zaken weer eens laat zien dat effectieve druk door arbeiders iets oplevert.
*Op woensdag 31 januari hielde ambtenaren een grote landelijke staking. Daarmee protesteerden ze tegen dreigend banenverlies, lager loon en meer privatiseringen. Zo'n 100.000 arbeidsplaatsen lonen gevaar als de regering haar zin krijgt.
De staking was omvangrijk en raakte onder meer belastringkantoren en musea; rijexamens vervielen; in Schotland staakte 90 procent van de ambtenaren, zo'n 30.000 mensen. De Guardian spreekt over "honderdduizenden ambtenaren" die het werk hadden neergelegd in heet Groot-Brittannië;;Socialist Worker noemt een cijfer van een kwart miljoen. Dat blad heeft naast verslagen van actievoerders zelf ook een mooie reeks foto's van de acties.
*Afgelopen week kregen enkele honderden arbeiders van het bedrijf Simclair te horen dat de fabrieken in Simclair en Kilwinning gesloten werden. In het bedrijf maakten arbeiders elektronische onderdelen. Arbeiders troffen een briefje op de fabriekspoort aan dat ze ontlagen waren.
Tweehonderd van hen kwamen op een vakbondsbijeenkomst en besloten te protesteren voor de poort van de vestigingen. "Gedurende het protest in Kilwinning werd de fabriekspoortgeopend en besloot het personeel meteen om de fabriek te bezetten" , aldus Willie Paterson. Hij is secretaris van Community, de betrokken vakbond. De arbeiders zijn woest over het ontslag, de lompe manier waarop, en het feit dat er geen afvloeiingsregeling en ook geen overlegperiode in acht is genomen door de directie, zo legt Paterson uit. Socialist Worker - juist over dit soort zaken echt onmisbaar - doet verslag, en daar baseer ik me dan ook op hier.
Stakingsdreiging, staking, bedrijfsbezetting: de relatieve rust aan het front van de klassenstrijd in Groot-Brittannië kent zo zijn grenzen. De bemoedigende tekenen van groeiende opstandigheid onder arbeiders zijn nog bescheiden, maar onmiskenbaar.
zaterdag 3 februari 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten