vrijdag 16 februari 2007

PVV tegen Aboutaleb en Albayrak: fascistische provocatie

Geert Wilders' partij - de Partij van de Vrijheid geheten, een bizarre naam - heeft donderdag 15 februari een giftig visitekaartje afgegeven met een klassieke nazi-provocatie. Woordvoerders van die partij openden een grove aanval op de komende staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak. Beiden hebben twee paspoorten: een Nederlands document en een paspoort van hun land van herkomst, Marokkaans in het geval van Aboutaleb, Turks in het geval van van Albayrak.

Welnu, tijdens dfe behandeling van een wetsvoorstel dat onder meer betrekking heeft op dubbele nationaliteit (en dus twee paspoorten) kwam, opende PVV-woordvoerder Sietse Fritsma de aanval. Niet alleen verklaarde hij dat het onwenselijk was dat mensen, en zeker kamerleden en bewindslieden, naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit hadden. Hij vond zelfs dat de twee komende staatssecretarissen niet benoemd mochten worden, in afwachting van een wet die paal en perk aan dubbele nationaliteit zou stellen. Met andere woorden, op Albayrak en Aboutaleb moest nu al een verbod toegepast worden dat misschien in de toekomst ooit van kracht zou worden. Een wetteloze absurditeit. Minister Verdonk deed ook een duit in het zakje door te zeggen dat ze het "wel belangrijk" vond dat "volksvertegenwoordigers uitstralen dat ze trots zijn op hun Nederlanderschap" - alsof dat in de functie-omschrijving van kamerleden en bewindslieden zit.

De Tweede Kamer stak voor de Wildersiaanse onzin een stokje. Dringende oproepen van kamerleden - Sterk van het CDA, Dijsselbloem van de Pvda, Slob van de ChristenUnie - waren niet genoeg om de PVV ter bewegen haar voorstel dat Aboutaleb en Albayrak niet benoemd mochten worden, in te trekken. De kamervoorzitter, Gerdi Verbeet, kwam eraan te pas. Dat deed de PVV uiteindelijk knarsetandend inbinden.

Natuurlijk was vervolgens Wilders er als de kippen bij om verbeet - PvdA-lid, net als Aboutaleb en Albayrak - van partijpolitiek te beschuldigen. Maar Verbeet wees er fijntjes op dat de motie van de PVV neerkwam op een oproep om de geldige wetgeving niet uit te voeren - een oproep tot een illegale daad dus. Haar ingrijpen was volgens staatsrechtsgeleerde in de NRC Elzinga dan ook terzake: "In dit geval wilde Fritsma zelfs vooruitlopen op toekomstige wetgeving, en die al van toepassing verklaren op twee bewindslieden. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Verbeet heeft terecht ingegrepen." Dat lijkt mij ook.

Het feit dat, zoals een andere staatsrechtoloog die in de NRC het woord kreeg, Kortman, van belediging of verstoring van de orde geen sprake was, lijkt me minder relevant. Sterker: de aanval op de twee bewindslieden had alles te maken met hun Turkse respectievelijk Marokkaanse herkomst. De aanval had een racistische inslag. Of gelooft iemand dat de groep-Wilders net zo geopereerd had als het om staatssecretarissen met een Brits en een Zweeds paspoort was gegaan?

Wat heeft dit alles te betekenen? Allereerst: het argument dat mensen niet loyaal aan 'nederland'(wat dat ook moge wezen) zouden zijn vanwege een tweede paspoort na het Nederlandse, is onzin. Kamerleden en bewindslieden leggen een eed af, waarin ze trouw aan de grondwet en dergelijke beloven. Daarmee is de kous qua loyaliteit af, of je nu Albayrak heet of Wilders. Paspoorten zeggen trouwens niets over loyaliteit. Ik heb een Nederlands paspoort. De dag dat men mij met grond kan beschuldigen van loyaliteit aan deze polderschurkenstaat mag men mij komen opknopen en het lijk drie dagen laten bungelen op de Heuvel in Tilburg.

Ieder die vervolgens de loyaliteit van iemand zonder grond in twijfel trekt, is niet alleen bezig met iets dat méér dan "riekt naar beschadiging van toekomstige bewinsdlieden" , zoals Slob van de Christenunie het stelde. Iemand die zo'n aanval opent, is bezig met een provocatie.
Het ging bovendien om twee bewindslieden uit landen waar de gangbare godsdienst de Islam is. Zoals bekend is haat en angst zaaien jegens de Islam hèt agendapunt waarmee Wilders en zijn handlangers de politieke sfeer helpen vergiftigen. De aanval op Aboutaleb en Albayrak was impliciet islamofoob en daarmee racistisch.

Maar ook de partijkeuze van Aboutaleb en Albayrak speelde mee. Ik waag te betwijfelen of Wilders en zijn mensen net zo openlijk in de aanval waren gegaan als het om staatssecretarissen van CDA of Christenunie was gegaan - of, bij een andere gelegenheid ooit, van de VVD. De aanval was islamofoob en racistisch en tegelijk anti-links. Precies deze combinatie typeert uiterst-rechtse politiek.

het griezelige ervan isa dat dit type aanvallen altijd scoort. Als de aanval ertoe geleid had dat Aboutaleb en Albayrak hadden moeten afzien van hun komende functie, dan had de PVV kunnen zeggen: "dank zij ons optreden zijn ons twee staatssecretsaarissen van dubieuze loyaliteit bespaard gebleven" - en dan hadden veel van hun aanhangers daarbijgedacht "en van dubieuze herkomst". Dan hadden de racisten een succes kunnen opeisen. Dat is gelukkig niet gebeurd.

Maar ook nu de aanval lijkt te zijn afgeslagen, kan Wilders tevreden zijn. Zijn PVV heeft zich kunnen profileren met haar verdachtmaking. En omdat ze de wind van voren kreeg van de hele Kamer, kan ze zich ook nog eens profileren als rechtse underdog. Precies die ondertoon van rechts-racistische rebellie, gecombineerd met het feit dat de PVV-motie openlijk een illegale inslag had, laat de fascistische strekking van deze provocatie zien. Ik vrees dat het momenteel steunbetuigingen aan Wilders régent op uiterst-rechtse internetfora en rechts-reactionaire weblogs.

Wat houdt een adequaat antwoord op dit soort provocaties? Die vraag is belangrijk, want ik vrees dat de PVV voor reeksen van dit soort incidenten gaat zorgen. Als links geen houding vindt, dan gaat Wilders ongekend scoren en groeien. De vraag heeft dus dringend antwoord nodig.

Niet erg behulpzaam is de reactie van Aboutaleb zelf. Die reageerde op de gezaaide twijfel aan diens loyaliteit aan Nederland door juist die loyaliteit nog eens extra te beklemtonen. "Elke twijfel over mijn loyaliteit vind ik onbegrijpelijk. Ik heb een keus gemaakt voor Nederland. Als je vraagt of ik veel waarde hecht aan mijn Marokkaanse paspoort, dan is dat niet het geval. Ik gebruik het niet eens."

Met zo'n reactie trap je precies in de val die Wilders heeft gezet. Twijfel aan je loyaliteit beantwoorden met 'maar ik ben heus echt wel loyaal hoor' - zoals hier gebeurt - betekent dat je de legitimiteit van de vraag erkent, en dus Wilders' aanval als niet-bij-voorbaat-verachtelijk accepteert. Dat is veel te veel eer.

Bovendien: in een werdstrijd tussen het nationalisme van een hele of halve fascist als Fritsma en het nationalisme van een relatief keurige sociaal-democraat als Aboutaleb wint de hele halve fascist altijd: nationalisme is bij uiterst rechts immers het hoogste goed, het is hùn terrein. Linkse mensen moeten daarom niet in nationalisme opbieden tegen het nationalisme van uiterst rechts. De taak is eerder dat nationalisme ondergraven.

Tegenover elke vraag naar de nationale loyaliteit van een Aboutaleb of een Albayrak moeten wij in de tegenaanval gaan en een andere vraag stellen: die naar de loyaliteit aan democratische politiek van de aanvallers. We moeten provocerende aanvallen waaraan de PVV Albayrak en Aboutaleb blootslellen niet pareren met een discussie in termen die de PVV kiest. We moeten de aanval zèlf als antidemocratisch en racistisch brandmerken - en de aanvallers aanwijzen als de fascisten die het steeds openlijker zijn.

13 opmerkingen:

Keesjemaduraatje zei

Er zit nog een heikele kant aan deze discussie, namelijk dat Marokkanen hun Marokkaanse nationaliteit niet af kunnen leggen, maar Turken sinds kort wel. Albayrak zou dus in principe haar Turkse nationaliteit kunnen afgeven. Ze kon niet goed aangeven waarom ze dat niet wilde. Juist tijdens de Armeense genocide affaire liet ze zien dat haar Turkse nationaliteit haar belangrijker was dan het erkennen van mensenrechten. Waarschijnlijk omdat ze bang is voor repercussies van de Turkse staat, ook tegenover haar Turkse familieleden.
De fout die de voorzitter van de Tweede Kamer maakte is, dat ze discussie niet toeliet. De kwestie is zo belangrijk, dat er tenminste over gediscussieerd moet kunnen worden.
Dat je nu de indiener van de motie al weer fascist noemt is volgens mij zeer stimatiserend en overdreven. Hij dient netjes een motie in en trekt hem terug als de voorzitter het wil. wat is daar nou weer fascistisch aan?

Anoniem zei

De discussie had misschien beter door kunnen gaan, dan kon de pvv niet weer is zeggen dat iedereen maar tegen ze is.
Het woord fascistisch vind ik wel bij de PVV passen

Peter Storm zei

Ik noem niet alleen de indiener van de motie fascistisch, maar de hele club van Wilders (niet al haar kiezers, maar wel haar geradicaliseerde kern, een vorm van "radicalisering" die kennelijk nìèt tot bezorgde passages inn het regeerakkoord heeft geleid). De reden: de club jaagt niet alleen Islamofoob racisme aan en is niet alleen de verklaarde vijand van alles wat links is (zoals uit de provocatieve aanval op Aboutaleb en Albayrak blijkt); ze opereert bovendien dwars tégen het beetje democratische legaliteit dat we hebben in - door een voorstel in te dienen dat een verbod op dubbele paspoorten dat er nog niet eens IS al van TEVOREN op de twee komende bewindspersonen van kracht wil verklaren. Racistisch, fel nationalistisch, fel anti-links EN vrijwel openlijk anti-democratisch - dat maakt deze club tot fascistisch.

Over het gedrag van de Kamervoorzitter: het is in het parlement gebruik dat leden niet beledigend worden naar elkaar of naar bewindspersonen; elkaars loyaliteit in twijfel trekken is gewoon not done, en de Kamervoorzitter achtte het haar taak om die grens te bewaken. Bovendien trad ze op tegen en motie die, zoals geztgd, vroeg om de wet te OVERTREDEN (door een wet die nog niet bestond op de twee komende bewindslieden al vast toe te passen). Beide zaken zijn buiten de spelregels die nu eenmaal in de Kamer gelden, zo dacht de voorzitter. Ik heb niet zo heel veel met die parlementaire spelregels (ik wil een radicaler soort democratie)- maar wat de voorzitter deed lag binnen een volstrekt legitieme opvatting van haar taak en had met het blokkeren van de discussie als zodanig niets te maken. Wat de Wilders- spreekbuis deed was domweg buiten de orde van de Tweede Kamer (een orde die de mijne niet is, dat is de kwestie nu niet). De voorzitter deed wat voorzitters in zulk soort situaties plegen te doen: ingrijpen.

Dat de Wilders-club nu verongelijkt roept "dat iedereen tegen ze is"- tsja, dat past PRECIES in de strategie van provocatie die ze hier hanteerde. Laat ze toe, en het giof verbreid zich ongestoord. Rem ze af, en ze spelen de gekwetste underdog. Vandaar mijn slotopmeringen: niet happen op de provocatie zelf maar de aanval zelf neersabelen als de fascistische provocatioe die het was - en de tegenaanval openen.

Keesjemaduraatje zei

de vorige keer dat je zo fel iemand fascistisch noemde, werd die persoon een paar weken later vermoord. Toen moest je je voor de rechtbank verantwoorden.
Het zou beter zijn je toon een beetje te matigen, anders sta je misschien binnenkort weer voor de rechtbank.
Niet iedereen die het met jouw linkse praatjes oneens is, is automatisch een fascist. Je hangt zelf een autoritaire ideologie aan die aan miljoenen mensen het leven heeft gekost. Dus je moet zo'n grote mond hebben.

Anoniem zei

Als ik de dikke van Dale erbij pak is de PVV wel fascistisch, ze zijn onverdraagzaam en ultra nationalistisch. En ja, Stalin (om er is een te noemen) was ook fascistisch.

Anoniem zei

Heel ernstig standpunt van de PVV. Interessant punt of ze inderdaad fascistisch te noemen zijn.

Er is nu in ieder geval geen twijfel meer mogelijk over de vraag of de PVV racistisch is. Trots zijn op je Nederlanderschap (whatever that may be) en iemand aanvallen om zijn dubbele nationaliteit en daarmee de dubbele (en dus buitenlandse) nationaliteit als een probleem zien is racisme en is al helemaal bedoeld als racisme.

Wel heel ernstig dat volgens peilingen 60% van het CDA en 30% van het PvdA electoraat het met Wilders eens is op dat punt.

Het feit dat iemand als 'Keesjemaduraatje'zich druk maakt over terminologie terwijl medeburgers gediscrimineerd worden geeft wel aan aan welke kant hij staat. Kortom: negeren deze kleinburger. Het is altijd makkelijk om mensen aan te pakken die wél iets proberen te doen aan de problemen in de wereld. Gaat heen en vermoeit anderen met uw geneuzel!

Peter Storm zei

dank Jesse, dank Jelle:-)
@keesjemaduraatje: ja ik noemde destijds Fortuyn een fascist, wat hij ook was, en wat ik destijds ook met argumenten heb gestaafd. Ik ben daar nog steeds trots op, en ik doe het weer nu ik de noodzaak daarvan zie - met Wilders, die op sommige pouynten zich nog extremer uit dan destijds Fortuyn. De rechter deed destijds trouwens, na veel omhaal van woorden, de aangifte die het komische advocaatjesduo Spong en Hammerstein tegen onder andere mij deed, belanden waar die thuishoort, namelijk in de papierversnipperaar of in een hoogst ontoegankelijke bureaulade. Kennelijk snapte die rechter iets meer van de vrijhgeid van meningsuiting dan keesjemaduraatje.
Ik geloof trouwens dat de advocaatjes het nog hebben geprobeerd bij het Europese Hof van Justitie, alwaar ieder spoor van de gehele procedure deerniswekkend is zoekgeraakt. Ik ben iedere dag en nacht bereid nogmaals zo'n belachelijke aangifte te weerspreken, aangaande fascist Fortuyn, fascist Wilders of welke andere politieke nazaat van Mussolini en Hitler dan ook.

Keesjemaduraatje zei

waar de geachte linkse meerderheid helemaal niet aan denkt is, dat de bewindspersonen met een dubbele nationaliteit misschien zelf wel eens dictatoriale symphatieen zouden kunnen hebben. Albayrak had een heel dubbelzinnig standpunt over de Armeense genocide en Abutaleb vond de bedreigingen vanuit de Asouna moskee tegenover de cabaretier Ewoud Jansen toch niet zo heel erg, want die zouden gedaan zijn door een toevallige bezoeker. Allebei incidenten waarbij je je moet afvragen hoe goed ze het met de democratie voor hebben.

Anoniem zei

Ten eerste de arguemten die jij nu noemt hebben niks met belangenverstrengeling te maken door het hebben van een dubbele nationalitiet, maar meer met het er voor te willen zorgen dat mensen het land niet mogen besturen op grond van hun mening, dus wie is hier nou dictoriaal.

Wat deze twee personen hebben gezegd weet ik niet dus kan ik niet veel van zeggen. Ik wil voorop stellen dat ik tegen Armeense genocide vind en wil ook nog zeggen als het in die moskee over een enkele bezoeker ging ik er ook niet nodig vind die hele moskee te beschuldigen of iets dergelijks, en ik me dus wel in de mening van Atubaleb kan vinden.

En ik wil trouwens ook nog eff kwijt dat ik belangverstrengeling vanwege een andere nationaliteit ook maar een raar begrip vind want mijn inziens is iedere politicus/bestuurders verantwoordelijkheid om te streven voor een betere wereld voor ieder mensen, iedere land en ieder volk. En is het dus eerder goed dat mensen met een andere nationaliteit hier in de regering zitten dan dat dat fout is.

Tot ziens

Keesjemaduraatje zei

Ik denk niet dat het mogelijk zou zijn, dat een Duitser met een dubbele nationaliteit hier in de regering zit. Ik ken maar twee mensen met een Duitse achtergond in de politiek. dat zijn Winnie de Jing (LPF) en Agnes Kant (SP). Maar die hebben beide hun Duitse staatsburgerschap afgelegd.
Ik weet ook zeker dat "linkse intellectuelen" daar wat tegen zouden hebben.

Keesjemaduraatje zei

Winnie de Jong, bedoel ik , ja

Anoniem zei

IK zou daar persoonlijk geen problemen mee hebben. (zeker niet bij Agnes Kant). En ik weet zeker dat 'Rechtse pipps' hier een stuk minder moeite mee hebben als iemand duitser en/of LPFer is.

Anoniem zei

Dat moest natuurlijk zijn rechtse pipos