zondag 15 juli 2007

Anti-nazi demonstratie: enkele observaties

Met gemengde gevoelens kijk ik terug op de demonstratie gisteren tegen fascisme en racisme , in het bijzonder tegen de Nederlandse Volksunie (NVU) die had willen marcheren maar wiens leidertje Kusters twee dagen van tevoren zijn optocht afblies. De demonstratie voelde als een overwinningstocht, maar tegelijk als een anticlimax. Bovendien werpt ze nieuwe vragen op en stelt ouden opnieuw aan de orde: hoe de strijd tegen fascisme en racisme ervoor staat, wat voor keuzes er gemaakt dienen te worden om werkelijk verder te komen - en hoe groot de kans is dat dit ook zal gebeuren.

Allereerst het overwinningsgevoel. De pakweg 200 demonstranten die op de oproep van Anti Fascistische Actie (AFA) waren afgekomen wisten het te voren of hoorden het die dag: de Nederlandse Volksunie marcheert niet. AFA was zeer op tijd geweest met vergunning aanvragen, NVU was erg laat ermee. Bovenop die blunder stapelde Kusters een tweede: afblazen, en dat rommelig aankondigen (veel antifascisten wisten het nieuws eerder dan delen van Kusters' eigen aanhang).

Het pure feit dat AFA niet had afgewacht op het precieze plan van de nazi's, en gewoon haar werk had gedaan (aanvraag, oproep via internet, posters, flyers, uitnodiging aan bondgenoten) heeft de NVU op het verkeerde been gezet. In de
woorden van een commentaarschrijver op Indymedia: "Het was genieten om de route te lopen en bij elke stap te beseffen dat de grote germaanse leider daar op dat moment had willen lopen, Dat was de loer die AFA Den Haag hem gedraaid heeft." Dàt gevoel dus, al had ik het zelf niet zo intens als de schrijver van dat commentaar.

Een overwinning was het, en AFA mag daar trots op zijn. Net als de demonstranten die gekomen waren trouwens. Stel je voor dat er weliswaar geen nazimars waren geweest maar dat mensen hadden gezegd: 'nou dan is het blijkbaar niet meer nodig, we blijven thuis'. Dan hadden nazi's zich rot gelachen dat hun leidertje, door af te blazen, tegenlijk een AFA-actie in het water had doen vallen. Gelukkig gebeurde dat dus niet, al vermoed ik dat de opkomst iets hoger geweest zou zijn als de NVU-mars wèl was doorgegaan.

Maar tevens was er dat gevoel van anticlimax. Weken leef je toe naar zo'n demonstratie, in het bewustzijn dat een confrontatie met zowel nazi's als de Haagse ME er dik inzit. Nu ligt een groot deel van mijn angst voor oom agent weliswaar
in een greppel bij Heiligendamm, maar toch. En dan loop je daar opgewekt in Den Haag, in het mooie weer, in een strijdbare maar vooral ook redelijk ontspannen wandeling. Ja , we maakte ons punt: "toen niet, nu niet, nooit meer fascisme." AFA-sprekers legden het keer op keer met korte toespraakjes uit aan omstanders, flyers werden uitgedeeld. Maar, nu de acute aanleiding zichzelf uit de voeten had gemaakt, werd het toch een wat onwezenlijk gebeuren. Maar ik ben blij dat ik gegaan ben.

De demonstratie zelf liet kracht zien, maar ook serieuze zwakten. De sfeer was levendig en strijdbaar en tegelijk vrolijk, mede vanwege de overwegend zonnige muziek. Maar daarmee zijn we grotendeels klaar met het goede nieuws. Allereerst is er de opkomst: pakweg 200 mensen, zo was mijn indruk. Voor een demonstratie die twee weken lang bekend is gemaakt, waarvoor best stevig werk is verzet, tegen een verschijnsel dat in zeer brede kring diepe afschuw opwekt is 200 niet veel. We moeten eens kijken waar dat aan ligt. Daarbij speelt zowel de aanpak van de demonstratie een rol, de soort van inzet van diverse betrokken of anderszins relevante groeperingen - maar vooral de hele politieke context.

Laat ik beginnen - ere wie ere toekomt - met de AFA. Die heeft gewoon gedaan wat realistisch gesproken verwacht kon worden. Ik wees al op de tijdige aankondigingen. Ik weet dat er ettelijke duizenden posters en flyers verspreid zijn. Na afloop zag ik in Den Haag inderdaad bewijs van wilde plakactiviteit. Busvervoer uit meerdere steden, benadering van potentiële
le bondgenoten - het was gedaan. En wat was het resultaat? In grote lijnen dat het vaste publiek van dit soort acties er was: het overgrote deel van de aanwezigen kwam, naar mijn indruk, uit de autonome actiewereld waarbinnen de AFA haar wortels heeft.

Overigens moet mij van het hart dat ook de opkomst uit die kringen me niet meeviel. De autonome scene is groter dan 200 mensen, zoveel mensen komen er soms toch alleen al bij protesten tegen ontruimingen van kraakpanden in Amsterdam. En dit was een landelijke actie, geen plaatselijke. Let wel: dit is geen verwijt, maar een constatering. Maar we moeten wel de reële situatie onder ogen zien: zelfs in de kringen warabinnen AFA haar krachtigste support vindt, heeft de betoging niet heel veel losgemaakt.

Maar mensen uit die actiewereld wáren er tenminste. Mensen van daarbuiten waren er helemaal veel te weinig. De tijdige en open oproep had niet tot substantiële opkomst daarbuiten geleid. Ja, de Internationale Socialisten (IS) waren er, met een bescheiden maar zichtbare groep. Ik zag mensen van Offensief, en uit de berichtgeving op Indymedia begreep ik dat ook de NCPN er was. Verder een kleine handvol losse mensen die op de actie was afgekomen. geen zichtbare aanwezigheid van GroenLinks-jongeren Dwars, alhoewel die de oproep prominent op hun website hadden staan (zeker waren er individuele Dwars-mensen, maar dat is iets anders dan zichtbare aanwezigheid die bijdraagt aan een bredere uitstraling).

Waar ligt dat aan? Volgens mij spelen er meerdere dingen mee. Andere organisaties dan AFA die wèl kwamen, liepen weliswaar mee. Maar hard gemobiliseerd in kringen waar AFA zelf niet komt was er klaarblijkelijk niet, ook niet door de IS. Daarom is klagen dat de AFA geen breder publiek heeft weten aan te boren, op zichzelf ook niet zo heel zinnig. Andere organisaties, waaronder de IS waar ik deel van uitmaak, hadden dat wellicht gekund maar slechts mondjesmaat gedáán. Dat is geen verwijt - voor die keus bestaan redenen. Maar het is wel een feit dat maakte dat de demonstratie extra smal bleef.

Maar IS, Offensief, NCPN - ze wáren er tenminste. GroenLinks en de SP waren er niet, evenmin als tal van andere organisaties. Het beeld van de demonstratie waar ik op hoopte, en dat ik in een
eerder stuk schetste - allerlei mensen uit de maatschappij, van vakbondsmensen met petjes op, tot homo's en lesbo's met regenboogvlag, en vooral groepen migrantenvrouwen en mannen, al dat niet traditioneel gekleed - dat beeld was niet aan de orde afgelopen zaterdag. En volgens de norm waaraan ik vond dat de demonstratie had te voldoen om een succes te mogen heten - veelkleurigheid, de aanwezigheid van een flink aantal migranten - was de demonstratie geen succes, want het aantal donkere mensen was minimaal (minder dan tien, zo schat ik).

Dat wijst op een veel dieper probleem, iets dat niet opgelost door naar de diverse organisaties te wijzen en te zeggen: wij hadden meer dit en jullie hadden meer dat mogen doen. Laat ik een vergelijking trekken met een andere demonstratie, ook in juli, ook op termijn van een paar weken georganiseerd. Het was pakweg een jaar geleden, 4 juli, een
demonstratie tegen de Israëlische aanvallen op Gaza en vooral Libanon. In korte tijd had een kleine coalitie enkele duizenden mensen op straat weten te krijgen en draagvlak weten te creëren zodat er parlementsleden van meerdere linkse partijen het woord voerden onder een aanzwellende onweersbui op het Museumplein. Het kàn dus in korte tijd, zelfs in vakantietijd, wel degelijk.

En het is niet simpelweg een kwestie van hard werk en een voortvarende open aanpak, al speelt dat mee. Het is boven alles het aanvoelen van het juiste moment, het omzetten van aanwezige verontwaardiging in bredere kring in effectieve actie. Precies die verontwaardiging in bredere kring ontbrak gisteren. Er heerste niet bij grote aantallen mensen het gevoel van : oei, de NVU gaat marcheren, nú wordt het link. Heel veel mensen weten amper wat de NVU is. En wie het wel weet, beschouwt ze, niet helemaal ten onrechte, als een uiterst onaangenaam maar tevens nogal marginaal verschijnsel dat voornamelijk zichzelf belachelijk loopt te maken met rare optochten en brallende brulpartijen.

Nu hadden demonstranten daartegenover wel een verhaal: dat de NVU slechts één van de clubjes is, dat je ze in de marge moet houden omdat ze anders wel degelijk grotere groepen extreem-rechtse jongeren om zich heen kunnen vergaren in het huidige, door Islamofobe politici als Wilders vergiftigde klimaat. Maar het is een wat complexer verhaal, het is niet een boodschap die je in een beknopte leus op muren plakt zodat ook mensen buiten de actiecircuits meteen zeggen: ah ja, nou komt het erop aan, nu ga ik demonstreren.

Het gevoel van urgentie ontbrak eenvoudig voor hele veel mensen. Mensen zien de NVU niet als een enorm en acuut gevaar - en dat is de NVU ook niet. Was dat wel zo geweest, dan was juist de opkomst vanuit groepen migranten veel groter geweest. Jonge Marokkanen zullen deels zijn weggebleven omdat ze, zoals heel veel andere mensen, niet van d e actie wisten. Maar degenen die wel een poster of flyer of internetbericht erover hebben gelezen, hadden blijkbaar eerder het gevoel: 'who cares about these losers?'dan dat ze dachten: 'nu of nooit! Stop de NVU!' Zoals we al zagen: zelfs in de gangbare autonome/ kraakgeoriënteerde actiemilieus was de opkomst niet enorm, kennelijk was ook daar niet een heftig gevoel van urgentie op dit punt.

Toch blijven acties als die van gisteren nodig, juist om te zorgen dat nazi-clubs ook niet worden wat ze nu niet zijn: een acuut groot gevaar. Maar, gezien de context - nazi-organisaties klein en in de marge, andere thema's die mensen veel meer bezighouden - was de bescheiden opkomst niet vreemd, en op zich ook niet beschamend. Het is ook goed om te zien dat antifascisme baat heeft, niet alleen bij antifa-demonstraties maar bij de versterking van héél links. Dat voor groeperingen buiten het AFA deze demonstratie veel minder prioriteit kreeg dan het AFA, en ook ikzelf, hoopte, is waar. En ik vind dat, ook achteraf, wel degelijk spijtig.

Maar de inschatting dat er andere fronten van strijd zijn waar links niet alleen urgenter taken heeft maar ook grotere vooruitzichten op serieuze vooruitgang, lijkt mij op zichzelf niet onjuist. Strijd tegen de voortrazende oorlogen in Irak en Afghanistan is zo'n front. En succesvol verzet daartegen brengt mensen van allerlei kleuren en achtegronden samen, hetgeen racistische muren tussen mensen sloopt en dus ook fascistisch gestook helpt blokkeren. Niet elk verzet tegen fascisme en racisme heeft de vorm van een demonstratie die expliciet tegen tegen racisme en fascisme gericht is.

Neemt allemaal niet weg dat, terwijl andere thema's vaak terecht voorrang krijgen, oplettendheid tegenover georganiseerde nazi-uitingen geboden blijft. Je kunt er van uitgaan dat binnen korte tijd de NVU een nieuwe poging zal wagen, of dat andere nazi-groepen het stokje overnemen (het NVU-debacle van het afblazen van hun optocht zou de positie van Kusters wel eens serieus schade kunnen berokkenen. One down, some more to go!). Dan moeten we wéér kijken hoe we ze dwars kunnen zitten op een manier die effect heeft en tegelijk de kracht van heel links versterkt. Hoe? Dat laat ik rusten voor een eventueel vervolg waarin ik nog iets meer over de dag van gisteren hoop te vertellen. Maar in principe geldt, wat mij betreft: volgende keer staan we er weer, en wel degelijk met méér.

18 opmerkingen:

Keesjemaduraatje zei

Er was geen directe accute aanleiding, die direct iets met de demonstranten te maken heeft. Dat de NVU gaat demonstreren is niet een directe bedreiging van de democratie. Als er een asielzoekerscentrum in de fik gestoken wordt, dan is dat een aanleiding voor hele grote demonstraties , zoals ik in 1991 in Duitsland heb beleefd. Als er een oorlog in Libanon woedt, dat wil iedereen dat dat meteen stopt.
Dat zijn concrete aanleidingen.

Nu bestond de groep demonstranten teveel uit een incrowd van in het zwart geklede antifas met een monddoek voor. En hele slechte muziek bovendien. Dus het was een leuk feestje voor de aanwezigen , met een hele ontspannen sfeer.
Toch kan de middenklasse zich daar niet bij aansluiten, zelfs als een verdwaalde enkeling dat wil.
Dus: doe geen zwarte kleren aan en laat je gezicht zien. Kijk uit naar een goede aanleiding en staar je niet blind op dat kleine clubje van NVU-ers, die toch niemand serieus neemt.

Anoniem zei

Je gezicht laten zien is misschien wel een goed idee, als je er een brede demonstratie van wil maken. Al zal het met die slechte muziek wel mee vallen denk ik.

Brian4all zei

Breznjevmaduraatje heeft een schijthekel aan antifa-demonstranten, dus wat hij hierboven als "argumenten" presenteert, zogenaamd ter verbetering van antifa-demo's, hoef je niet al te serieus te nemen. Hij heeft andere redenen om onze gezichten te willen zien. Kijk maar naar zijn weblog. Het toont hoeveel sadistisch plezier hij haalt uit het belachelijk maken van antifa.

Wat betreft kleding. Ieder moet voor zichzelf weten wat ie voor kleding draagt. Een "middenklasser" zou ook best eens kunnen zeuren over travestie of over hoofddoeken. Well, who cares!? Als mensen dat willen dragen, dan doen ze dat lekker. Verbreding zit hem niet het versmallen van het aantal soorten toegestane kledingstukken. Zo'n "verbreding" had alleen maar geleid tot versmalling van het aantal demonstranten afgelopen zaterdag.

Verbreding zit, zoals de RooieRavotr ook aangeeft, in het breder mobiliseren. Dus grotere aantallen mensen en mensen van verschillende achtergronden. Dat betekent dat we ook de SP en GroenLinks erbij moeten proberen te trekken, vrouwengroepen, jongeren e.d. Organisatorisch de banden aanhalen, en ideologisch een antiracisme-campagne voeren. Niet een campagne tegen alleen nazi's, natuurlijk, maar een algemene campagne tegen racisme - vooral nu met Wilders, en de laffe campitulatie van het SP-bestuur voor Wilders' belangrijkste agendapunt.

Trouwens... die democratiseringscrisis binnen de SP lijkt me ook een kans om antiracistische SPers op een podium te klimmen. Gebrekkige organisatie heeft vaak te maken met gebrekkige politiek. Er zijn zat SPers die zich kapot ergeren aan de racistische capitulatie van de partijtop, die juist daarom meer democratisch debat willen in de partij. Dat antiracisme moeten we stimuleren daar.

Anoniem zei

@ brian4all: Je hebt gelijk dat er bijvoorbeeld in de SP meer antiracisme moet komen. Maar ik kan me voorstellen dat mensen niet met autonomen willen samenwerken, er zijn toch regelmatig incidenten met hun geweest en ik vind het nog steeds vreemd en misschien wel wat over je bedoelingen zeggen als je je gezicht perse wil bedekken bij een demo.
En deze bijdrage van keesjemaduraatje was gewoon goed, ik kan me er voor een groot deel in vinden. Het begin van jou bericht is veel storende voor een discussie, zeg maar het gemiddelde niveau van Keesjemaduraatjes reactie.

Keesjemaduraatje zei

@Brian4all: ik heb geen schijthekel aan antifa-demonstranten en ik heb niemand belachelijk gemaakt. Op mijn weblog heb ik een hoogstpersoonlijke individuele impressie gegeven van mij, als "burgerlijke middenklasse klootzak", in een demonstratie van in het zwart geklede, vermomde antifa's.
Ik zie dat als happening.
Het was gezellig en er viel geen onvertogen woord. Wat wil je nog meer.
Ik had niet graag in de schoenen willen staan van een verdwaalde NVU-er die per ongeluk langs was gelopen, want dat was waarschijnlijk niet goed afgelopen. Maar dat is allemaal niet gebeurd.

Anoniem zei

Keesje schreef:

"Op mijn weblog heb ik een hoogstpersoonlijke individuele impressie gegeven van mij, als "burgerlijke middenklasse klootzak""

Hartelijk dank voor deze ontboezeming, Keesje. Wat velen al wisten schrijf je nu zelf (fijn als dingen 'helder' zijn).

Over AFA en demonstraties: het is wat jaren geleden dat ik bij een door de AFA georganiseerde demonstratie aanwezig was. En de opkomst bij die demonstratie toen was niet veel groter dan de opkomst nu (de aanleiding was ongeveer dezelfde).

Als de NVU wel was gaan demonstreren dan waren er, vanuit extreem-links hoek, meer mensen bij de demonstratie aanwezig geweest. Maar van buiten die extreem-linkse 'kliek' was er (zo goed als) niemand aanwezig geweest.

Ik vraag me af of AFA daar ook wel op zit te wachten, op een toestroom van mensen van buiten de "incrowd".

Binnen autonome kringen is die middenklasse niet bijster populair dus als een flink aantal leden van die middenklasse mee zou lopen in een AFA - demonstratie dan zou dat wel eens problemen kunnen geven.

AFA bestaat al sinds 1992 en is tegenwoordig vooral iets van autonomen (of dat in 1992 ook al zo was weet ik niet).

Activiteiten van AFA zijn in ieder geval de afgelopen zeven jaar vooral bezocht door/georganiseerd door autonomen. En autonomen, dat zijn veelal blanke, jonge mensen met hun eigen subcultuur waar andere mensen niet zo gek veel mee hebben.

En dat SP en GroenLinks niet mee liepen... je kunt toch niet van 'gerespecteerde' politieke partijen als SP en GroenLinks verwachten dat ze actief medewerking gaan verlenen aan een demonstratie die georganiseerd is door mensen die door de meeste mensen negatief beoordeeld worden?

SP en GroenLinks zijn burgerlijke partijen waar iemand uit de middenklasse (zoals Keesje) met een gerust hart lid van moeten kunnen worden. Zo'n partij gaat zich dus verre van autonomen houden!

Tot slot: AFA houdt wellicht de NVU tegen maar tegen de opkomst van Pim Fortuyn en Geert Wilders heeft AFA niets kunnen doen.

Keesjemaduraatje zei

@sickoffitall: als je mijn weblog kent, dan weet je dat ik een hele grote hekel aan Groenlinks en SP heb.

Brian4all zei

@Jesse: over kleding

Waarom sommigen sjalen voor hun gezicht dragen is makkelijk uit te leggen aan nieuwelingen of buitenstaanders die er naar vragen. De uitleg is helemaal niet eng. Het is voor de gesjaalden een kwestie van zelfbescherming. (ze ergeren zich aan bijvoorbeeld anti-antifa-randdebielen die naar de demo komen, alleen maar om foto's te maken en je op internet te zetten, in de hoop dat tegenstanders je herkennen, vinden en gaan stalken) Het dragen van een sjaal is dus niet een gewelddadige intentie. De totale sfeer van afgelopen zaterdag had niks gewelddadigs. Dat is van grotere invloed op omstanders dan wel/geen sjaal voor het gezicht.

Als we gaan toegeven aan belachelijke vooroordelen (zoals "zwartgesjaalden zijn altijd betrokken bij geweld") door vanuit onze zijde kledingvoorschriften te stellen aan het mogen meedemonstreren, dan kun je net zo goed geen enkele demonstratie meer plannen. Bedenk bijvoorbeeld dit: hoe groot wordt een demo voor Palestijnse mensenrechten als je een maximum stelt aan het aantal snorren of hoofddoeken dat erin gedragen mag worden? Zelfs een die-hard als ik voel de neiging om maar weg te blijven als een demo zo idioot wordt georganiseerd. Ik heb niet eens een snor of hoofddoek! Een grote demo krijg je niet door beperkingen op te leggen aan mensen die wel komen, maar door het mobiliseren van de verscheidenheid aan mensen die niet kwamen.

Ikzelf verberg me overigens niet achter een sjaal. Ik denk namelijk dat het geen zin heeft. Ik vind ook dat het er niet aantrekkelijk uitziet. Uiteindelijk doet uiterlijk er weinig toe. Ik heb zat demo's gezien waarin moeders, aan de hand een fiets met kinderzitje, samenliepen met anarchisten.

_

@sickofitall: over burgerlijke partijen

Ik verwacht niet dat SP en GroenLinks hun gewicht erin gooien als partij.

Ik vermoed echter wel dat er veel gewone SP/GL-leden zijn die mailtjes naar andere leden kunnen rondsturen, die een zaaltje kunnen regelen voor een mobilisatiemeeting, die als gedreven persoon willen meedemonstreren. Dat is zeer waardevol. Natuurlijk zijn dit niet de topmensen uit het bestuur (tenzij het onderwerp zo groot is als de Irak-oorlog). Daar ben je terecht volkomen realistisch in. Vergeet niet dat het af en toe wel lukt om een klein lokaal bestuur mee te krijgen. Zij kunnen de lokale leden dan meetrekken.

over Wilders tegenhouden

Inderdaad, AFA hield Geert Wilders niet tegen... Maar evenmin deed London Class War dat, of de IS. Alleen een brede beweging kan dat. De IS probeert het wel. Ze probeert duidelijk bewegingen zo breed mogelijk te maken.

Daarnaast kun je ook geen antiracisme-campagne hebben die antifa-acties negeert. AFA-acties tegen de NVU zijn sowieso goed. Hoe meer hoe beter. Antifa-acties mogen van mij graag grotere invloed hebben. Dat krijgen ze echter alleen als het gekoppeld wordt aan verbreding.

Brian4all zei

Overigens, dat woord "middenklasse" wordt hierboven raar misbruikt.

Van zichzelf heeft het een heel duidelijke sociaal-economische betekenis: de kleine manager of kleine zelfstandige, ingesloten tussen arbeid enerzijds en kapitaal anderzijds. Maar hier wordt het misbruikt voor "de nette mensen" of voor "de niet-activisten" (ofzoiets) als contrast met activisten.

Tja, dan worden de leden uit de arbeidersklasse plots "nette middenklassers" genoemd, terwijl een ICT-arbeider toch echt een arbeider is en geen middenklasser. Ook zouden Amsterdamse drugsbaronnen niet langer de onfrisse middenklassers meer zijn die ze weldegelijk zijn. Raar!

Gebruik dan liever duidelijker woorden: passief, nette mensen, levensstijl, niet-activistisch, dienstenarbeiders, arbeider met de illusie dat-ie middenklasser is, gewone mensen, huisje-boompje-beestje, e.d.

Anoniem zei

Ik blijf erbij dat je met de autonomen en hun 'manieren' de antifa beweging niet echt kunt verbreden. En ik snap heel goed dat mensen die kinderen hebben bijvoorbeeld niet mee willen demonstreren. Er zijn ook dikwijls vechtpartijen tussen antifascisten en de NVU geweest, en daar zullen dan heus wel vechtparijten geweest waar antifascisten (of een deel daarvan) bij betrokken zijn geweest.
Maar je kunt je natuurlijk ook afvragen of je deze beweging wel moet willen verbreden. Is het niet zo dat de autonomen samen met andere links groeperingen als de IS en de NCPN met een enkele 'neurale' demonstrant erbij de NVU wel klein kunnen houden. Er zijn andere dingen waarbij een verbreding van de 'beweging' veel belangrijker is (anti oorlog, tegen de afbraak van de sociale zekerheid, tegen het neo liberale europa).

Keesjemaduraatje zei

@Brian4all: als je een maatschappelijke verandering teweeg wil brengen, zal je toch de middenklasse moeten bereiken en meekrijgen. Een arbeidersklasse is er nog nauwelijk in Nederland en met marginale groepen alleen kan je geen revolutionnaire verandering teweeg brengen.
Overigens kon ik heel duidelijk merken dat de de meest "Autonome antifa" een middenklasse achtergrond hebben. Dat merk je aan woordkeus en aan de uitspraak. Dat geeft helemaal niets. Maar denk niet dat je door zwarte kleren aan te trekken opeens een ander mens bent. daarvoor is een revolutionnaire verandering in je denken nodig

Anoniem zei

@Jesse
"Ik blijf erbij dat je met de autonomen en hun 'manieren' de antifa beweging niet echt kunt verbreden. En ik snap heel goed dat mensen die kinderen hebben bijvoorbeeld niet mee willen demonstreren. Er zijn ook dikwijls vechtpartijen tussen antifascisten en de NVU geweest, en daar zullen dan heus wel vechtparijten geweest waar antifascisten (of een deel daarvan) bij betrokken zijn geweest."

In zoetermeer (ook een legale AFA demo tegen de NVU) liepen wel degelijk moeders met kinderwagens mee. Je zag in den haag ook een aantal 'gewone' mensen, maar weinig.

"Maar je kunt je natuurlijk ook afvragen of je deze beweging wel moet willen verbreden. Is het niet zo dat de autonomen samen met andere links groeperingen als de IS en de NCPN met een enkele 'neurale' demonstrant erbij de NVU wel klein kunnen houden. Er zijn andere dingen waarbij een verbreding van de 'beweging' veel belangrijker is (anti oorlog, tegen de afbraak van de sociale zekerheid, tegen het neo liberale europa)."
Op dit moment nog wel, maar de nazigroepjes (met name de NVB) groeien... Ik zie persoonlijk iets als in doetinchem. Gewone mensen, vooral jongeren, die de route van de NVU blokkeren en de demo verstoren. Zo breed mogelijk dat iedereen erbij kan zijn DUS OOK de anarchisten (en waarom niet vermomd? Mij maakt het niet uit hoe vaak ik op anti-antifa sta, maar heel veel anderen wel en het is begrijpelijk dat ze hun gezicht bedekken), maar niet alleen...

Jelle Schuurman zei

"@Brian4all: als je een maatschappelijke verandering teweeg wil brengen, zal je toch de middenklasse moeten bereiken en meekrijgen. Een arbeidersklasse is er nog nauwelijk in Nederland en met marginale groepen alleen kan je geen revolutionnaire verandering teweeg brengen.
Overigens kon ik heel duidelijk merken dat de de meest "Autonome antifa" een middenklasse achtergrond hebben. Dat merk je aan woordkeus en aan de uitspraak. Dat geeft helemaal niets. Maar denk niet dat je door zwarte kleren aan te trekken opeens een ander mens bent. daarvoor is een revolutionnaire verandering in je denken nodig"

Arbeidersklasse: Iedereen die werkt voor een baas (met uitzondering van hoge managers etc) maar ook studenten en uitkeringsgerechtigen

elite/kapitalisten/aandeelhouders zijn de enige die er niet bij horen en dat is maar 5 a 10%

Anoniem zei

Het enige verschil met de arbeiders van de tijd van Marx en van nu is dat arbeiders nu vaak wel geld hebben, en vaak hartikke welvarend zijn. Er is lang niet altijd meer een 'klasseverschil' tussen bijvoorbeeld een kleine zelfstandige en een arbeider.

Anoniem zei

Keesje maduraatje heeft ook gelijk dat je met alleen de anarchisten geen maatschappelijke veranderingen teweeg brengt.

Peter Storm zei

Zeer veel voor me om op in te gaan. Maar dat komt in een volgend stuk, denk ik:-)
Een kleinigheid over toon:@Brian4all: laten we gewoon elkaars naam gebruiken als we elkaar aanspreken, het verbuigen van namen is nogal flauw, en leidt af van de inhoud. Dat degene tegen wie je grap zich richt er, met zijn discussiemethoden vaak om vraagt, mag zo zijn. Maar het is niet nodig om dan zelf ook tot dat niveau af te dalen. Dus aub geen breznjevmaduraatje meer, maar gewoon keesjemaduraatje. Ik ben het op dit punt volstrekt met Jesse eens.

Wordt vervolgd:-)

Martin Wisse zei

Effe de SPO verdedigen: die werkt wel degelijk mee met demonstraties e.d. georganiseerd door meer radicalere clubs, indien ze daar het nut van inziet en welkom is.

Want de SP wordt vaak gewantrouwd in radicale kringen en buiten de deur gehouden, uit angst voor overname, of omdat de organisatoren de SP te slap of te burgelijk vindt.

Anoniem zei

In vergelijking met de demonstratie van juni 2005 waarin meerdere demonstranten onbewust werden meegesleurd in excessief politiegeweld, was deze demonstratie een vooruitgang als je praat over de gekozen strategie en het maken politieke standpunten naar het publiek.
Bij mij blijft echter de vraag hangen of het wel waard is om op dit moment zoveel aandacht te besteden aan de NVU. Aan alle kanten versplinterd extreem-rechts en de nvu heeft ook aardig wat interne problemen.

Een groot gevaar is wel Geert Wilders die zoals Peter ook aangeeft, neigt naar fascistische trekjes. Ik zie liever dat er een rel wordt geschopt bij elke rascistische uitspraak die uit zijn mond komt. Het lijkt er op of de beweging tegen rascisme geen vinger op de pols kan leggen betreffende dit gevaar. Dit is incluis de Internationale Socialisten die ik als lid zijnde toch een warm hart toedraag. Buiten enkele succesvolle debatten, is er geen enkele actie waar te nemen. Een debat is leuk, maar tijdelijk en steriel als er geen praktijk aan toegevoegd wordt. Waarom was de I.S. een dag na de demonstratie niet in Haarlem op te sympathiseren met de getroffen moskeebezoekers?

Ondertussen zien we allerlei actievoerders een versplinterde strijd voeren tegen racisme en fascisme. In dit kader zou ik toch willen pleiten voor een meer open samenwerking zowel vanuit de anarchistische hoek als de socialistische hoek. De poltieke discussies dienen we tegelijkertijd te voeren. En als fel tegenstander van polderpolitiek ben ik er toch een voorstander om op dit punt te streven naar een consensus.

Racisme is in mijn ogen namelijk niet het politieke punt waarop de nederlandse samenleving zal radicaliseren. Althans niet naar links. De radicalisatie naar rechts is wel een tendens die we de laatste jaren met de opkomst van Fortuyn hebben kun zien ontwikkelen. Vooral hierom is het belangrijk om in eenheid te kunnen strijden tegen deze tendens. Maar dan wel op de juiste punten en tegen de juiste partijen.

Als ik dan uiteindelijk een keuze moet maken over hoe er tegen racisme en facisme gestreden moet worden dan gaat mijn voorkeur uit naar diegene die op straat staan. Maar dan wel onder de juiste noemer. Ik heb als I.S.-er zijnde geen problemen om samen met de AFA en alle autonomen tegen facisme en racisme te strijden. Welke kleding mensen aantrekken moeten ze daarbij zelf weten. Wat ik wel belangrijk vind is dat ze de muziek die ze draaien niet voor hun eigen achterban draaien. Dus desnoods BZN als daar meerdere vaders, moeders en kinderen op af komen. Wel in goed overleg over welke punten we pakken en welke niet. Dus niet dat AFA of de I.S. iets organiseert en andere organisaties als gast of aanvulling uitnodigen. Maar zoals het moet in een coalitie: in overleg over de politieke standpunten, de strategie en de tactiek om vervolgens in eenheid de straat op te gaan met dezelfde leuzen. Er moet worden gezocht naar verbreding. Antiracisme moet breed worden gedragen in de samenleving en is niet voorbehouden aan een selectieve groep actievoerders.

John van Mullem