zondag 24 september 2006

Anti-oorlogsacties:Amsterdam, Washington, Manchester

Zaterdag 23 september: weer een dag van acties tegen de oorlogen van het Genootschap tot het Terroriseren van Medemensen terwille van Onze Heilige Olie, met haar hoofdkwartier in Washington D.C, haar directeur Bush en haar filiaalchefs Blair en Balkenende.

Op het Museumplein in Amsterdam voerden tegen de duizend mensen actie. Door wat persoonlijke narigheid en daardoor oververmoeidheid was ik er helaas zelf niet bij. En uit de verslagen zie ik dat ik wat goeds gemist heb.

Na een manifestatie met sprekers ging er een luchtalarm af, waarna actievoerders voor dood op de grondliggen. Daarmee brachten ze de oorlogsdreiging en de bloedige vooruitzichten symbolisch in beeld. Zelf was ik niet zo blij met het veranderen van de oorsprornkelijke opzet: een demonstratie. Gezamenlijk in een boze optocht met leuzen door de binnenstad spreekt me meer aan dan symbolisch overlijden: liever rooieravotr dan dooieravotr... Maar ik snap ook dat een optocht met een relatief klein aantal mensen al gauw kan overkomen als teken van zwakte, van onmacht - en dan is een actie met een sterke symbolische uitstraling een goed initiatief.

Achteraf kan ik niet anders zeggen dan: terechte keus, en goed gedaan! De twee vrienden die erbij waren en die ik telefonisch sprak, klonken enthousiast. Media-aandacht was er, het NOS-journaal gaf een korte maar positieve impressie, op de site van de Volkskrant staat een behoorlijk stuk. Eenb verslag met mooie foto's is al te vinden op de site van de Internationale Socialisten, mede-organisatoren van het protest dat gedragen werd door een coalitie met een hele diverse samenstelling. De volgende stap voor de beweging in Nederland: een anti-oorlogsconferentie in Amsterdam op 29 oktober.

Intussen voeren mensen ook actie in het land waar het hoofdkwartier van het bloedige Genootschap waar ik eerder over sprak. In de VS is een actieweek van burgerlijke ongehoorzaamheid en andere activiteiten gaande, van vooral religieuze groepen. Onderdeel ervan was het aanbieden van een 'Declaration of Peace' bij het Witte Huis, afgelopen donderdag. daarbij blokkeerden actievoerders een ingang. De politie pakte 34 van hen, waaronder Leslie Cagan van de anti-oorlogscoalitie ' United for Peace and Justice ', op.

Hoogtepunt van anti-oorlogsprotest was ongetwijfeld de grote demonstratie die de Stop The War Coalition hield in de Britse stad Manchester. Daar vindt de jaarlijkse Labour-conferentie plaats. De demonstratie had de kernachtige leus: "Time to Go"- tijd voor Blair om te vertrekken, tijd voor de troepen om te vertrekken uit Afghanistan en Irak.

De actie was opvallend groot voor een landelijke demonstratie die buiten Londen gehouden werd. De politie verdubbelde haar oorspronkelijke 10.000 naar 20.000, organisatoren spraken van 30.000, volgens Aljazeera. Lenin's Tomb heeft, zoals gebruikelijk, een heel leuk geschreven persoonlijke impressie, met mooie foto's en links naar video. In dat stuk is sprake van 50.000 actievoerders. De Socialist Worker spreekt van 50.000 tot 60.000 deelnemers en heeft verslagen, foto's en links naar video met toespraken van onder meer Lindsey German van de Stop the War Coalition.

Met de acties in Amsterdam Washington en Manchester gaven anti-oorlogsactivisten een goed signaal af, dat brede weerklank geniet. Iets op op verder te bouwen nu Washington aanstuurt op de volgende grote oorlog - tegen Iran.

3 opmerkingen:

Keesjemaduraatje zei

Net op het NOS-journaal: " een coalitie van Palestijnen, Joden, Moslims en Socialisten heeft op het Museumplein in Amsterdam geprotesteerd tegen het beleid van de regering Bush in Irak en Afghanistan." Nou dat is dan een geweldige goede coalitie. Ik vraag me af wat die Palestijnen daar nou weer deden. Hebben die niet genoeg aan hun eigen oorlog en hun "Regering van Nationale eenheid" die eerst niet en dan weer wel en dan weer niet tot een erkenning van Israel en de tot nu toe gesloten accoorden kan komen? Die Joden waar naar gerefereerd wordt, dat zijn natuurlijk weer die mensen van "Een ander Joods geluid", die het liefste Israel helemaal zouden willen opheffen. Maar dat heeft ook niets met Irak en Afghanistan te maken. Dus het is weer een zootje mensen die gewoon altijd tegen "Bush" is, wat die ook doet. Bovendien zijn de categorien echt niet correct. Er zijn Joodse socialisten en islamitische Palestijnen, maar sommige mensen worden op deze manier weer dubbel geteld. Wat is er met de Christelijke Palestijnen? Mogen die wel meedoen? En wat voor mensen zijn de Joodse Palestijnen? Of worden die bij voorbaat uitgesloten? Gelukkig is onze Moeder des Vaderlands voor Haat en Terreur alles bij elkaar. Ze is moslim, christelijk en lid van de Eerste Kamer voor de SP. En ze heeft voor de zekerheid een Joodse vriendin. Wat wil je nog meer?

Anoniem zei

Ik vond dat symbolisch doodvallen nou echt een fuckin goed idee. Dat soort dingen moeten jullie vaker doen (:

is weer 's wat anders dan alleen maar wat rondhuppelen, en trekt volges mij ook mensen aan

Anoniem zei

trouwens zijn demonstraties ook puur symbolisch

behalve als je dan het parlement in de fik gaat steken

maar zelfs dat is symbolisch als je dan niet gelijk ook het parlement afschaft ^^