woensdag 27 september 2006

Clinton tegen Fox: ik ben net zo bloeddorstig als jullie

Een prachtig gezicht inderdaad: ex-president Clinton die zijn ondervrager Chris Wallace bij het rechtse TV-station Fox eens stevig de les leest. Waar Wallace Clinton de les las omdat hij Bin nladen niet had gepakt, kaatste Clinton terug: ik probeerde het, en het lukte me niet. Jullie conservatieven probeerden het niet eens. En waarom stellen jullie dit soort vragen an mij, en nooit aan jullie conservatieve vrienden? Wallace's antwoord dat er over Afghanistan en Irak zoveel te vragen viel, was, laten we zeggen, wat zwakjes. Via deze link kun je zelf kijken. Ik vond de link in een stuk van Juan Cole, die de behandeling van Clinton door Fox vergelijkt met de behandeling die mensen als Cheney krijgen van deze omroep.

Maar voor we Clinton ophemelen als Grote Vijand van Onze Republikeinse Vijanden, is toch een kleine waarschuwing wellicht niet ongepast. Zo beweerde Clinton dat, als hij nog president zou zijn geweest, er geen 20.000 mensen op Bin Laden zouden jagen maar - zo was de suggestie - veel meer. En dan denk ik: nòg meer soldaten in Afghanistan? Nòg meer dorpen gebombardeerd, nòg meer berichten van 10 of 50 of 100 'Taliban-strijders' "uitgeschakeld" bij "gevechten"?

Wat Clinton deed is zichzelf presenteren tegenover de Fox-fans - niet als tegenstander van Bush "Oorlog tegen terrrorisme" maar als degene die diezelfde oorlog beter kon voeren dan Bush het deed. Clinton is geen antwoord op de neoconservatieven; Clinton is de bétere neoconservatief. Dat is de boodschap die zijn tegenaanval richting Fox uitstraalde.

Het is met Clinton's reputatie trouwens een raar geval. Zo verfoelijk is het presidentschap van BUsh, dat veel progressieve mensen een zekere sympathie voor zijn voorganger Clinton niet weteh te onderdrukken. Dat blijkt op rare plekken. Zo las ik op het weblog van SP-leider Jan Marijnissen het stukje: "Clinton: Ontwikkelingshulp beter dan dure oorlog". Daarin een bericht dat Clinton ziet dat armoede een oorzaak van terrorisme is; wie terrorisme wil bestrijden kan dus beter armoede te lijf gaan dan oorlogen voeren. het bericht staat er zonder verder commentaar van Marijnissen zelf.

Opvallend vond ik de commentaren die mensen neerzetten eronder. "Hij heeft groot gelijk. Maar er moet streng toezicht komen op alle managers in de zogenaamde ontwikkeling hulp sector"(reactie 2). "Wat mis ik clinton als president"(reactie 4). "qua intentie klinkt Clinton prima, maar ook hij schijnt te denken dat de oplossing (...) een kwestie van geld is..." (reactie 6). vervolgens ontspint zich een op zichzelf fascinerende discussie over ontwikkelingssamenwerking.

Prachtig allemaal. Maar is iedereen dan werkelijk de oorlogen van president Clinton zelf vergeten? Een kort overzicht:
*1992-1993: Amerikaanse mariniers in Somalië. Duizenden Somalische doden. Clinton trekt troepen terug nadat Somalische guerrillastrijders een Black hawk helicopter neerhalen en met gesneuvelde Amerikaanse militairen beginnen te slepen.
*1995: NAVO-bombardementen op Bosnisch-Servische posities, in de slotfase van de Bosnische burgeroorlog.
*1998: Kruisraketten op Afghanistan (een Al Qaeda-basis) en Soedan, op een 'fabriek voor chemische wapens' die een doodgewone, maar voor Soedan onmisbare, medicijnfabriek bleek te zijn. Niemand weet hoeveel Soedanezen zijn overleden omdat ze geen medicijnen meer kregen omdat die fabriek kapotgegooid was. Beide aanvallen waren een vergelding voor aanslagen op Amerikaanse ambassades die aan Al Qaeda werden toegeschreven.
*1999: twee maanden lang luchtoorlog tegen Joegoslavië, met intensieve bombardementen. Vele honderden doden onder de burgerbevolking, infrastructuur aan gruzelementen.
*1992-2000: geregeld bommengooierij op Irak, tot tweemaal per week. tegelijk handhaving van een wreed embargo tegen dat land. Vele honderdduizenden Iraakse burgers gekrepeerd vanwege die boycot.

Dat was het bloedige gezicht van het presidentschap van Clinton: bommen op eenieder die in de weg liep, met boycot vooraf en hongerembargo toe. Alles bij elkaar is het aantal doden dat Clinton als president op zijn geweten heeft, aanzienlijk groter dan de toch niet geringe score van George Bush tot nu toe. Ik geef toe, Bush heeft nog een paar jaar te gaan en loopt flink op zijn voorganger in.

Natuurlijk kan Clinton sindsdien op andere gedachten zijn gekomen en spijt hebben van zijn wandaden destijds. Maar nergens blijkt dat uit.

Als omroeppresentatoren nu eens een lastige vraag over dit oorlogsverleden van Clinton zouden stellen dan zou ik ze toejuichen. Maar in de schreeuwpartij tussen Fox en Clinton past slechts strikte neuttraliteit, het is gewoon jmmer dan ze niet allebei tegelijk op hun gezicht konden gaan. Voor alles wat ook maar zweemt naar heimwee naar Clinton lijkt mij minder dan geen enkele reden.

(bijgewerkt op 1 okt. 2006)

11 opmerkingen:

Anoniem zei

*1995: NAVO-bombardementen nop Bosnisch-Servische posities, in de slotfase van de Bosnische burgeroorlog.*

Euhh, om de moordpartijen van de serviers eindelijk tot staan te brengen nadat, Nederland voorop, de EU meehielp met de genocide op o.a. moslims?
Jij met je honderden doden onder de burgerbevolking, die 8000 moslims die door de serven werden vermoord waren in jou ogen dus geen burgers.
De vele 10.000 anderen blijkbaar ook niet.
Jij vind het dus jammer dat Clinton een einde maakte aan de moordpartijen, liever nog 10.000'en doden dan dat de VS, voor de zoveelste keer, een einde maken aan een bloeddorstig enm anti-democratisch regiem.

Heb je graag bloed aan je handen of zo?

-Al-Qeida aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, 224 doden en zo'n 5000 gewonden.
Hoeveelmensen heeft Clinton 'vermoord' als vergelding, hmmm?

Of heb je gewoon een hekel aan Moslims?
Die Etnische zuiveringen (oftewel genocide, hier worden gewoon zwarte afrikanen door de arabieren vermoord) in Soedan zijn zeker ook helemaal prachtig, dit fijne regime dat zomaar door de stoute Amerikanen eens op z'n vingers werd getikt?

Zelden een sterker staaltje goedpraten van genocide, moord en onderdrukking gelezen als bovenstaande.
Valt me nog mee dat je de Zionisten er niet bijhaalt.

Heimwee naar de Goelag van vadertje Stalin?

Anoniem zei

'Alles bij elkaar is het aantal doden dat Clinton als president op zijn geweten heeft, aanzienlijk groter dan de toch niet geringe score van George Bush tot nu toe'

Bronnen en en cijfers graag,
niet dit soort Fortuyn populisme.

Anoniem zei

Ik zou graag WOII in de herinnering willen roepen. Ook zo'n staaltje imperialistisch machtsvertoon van de Amerikanen. DUIZENDEN onschuldige Duitse burgers over de kling gejaagd en waarom? Om in west Europa Coca Cola te kunnen verkopen, laat je niks wijs maken.
Tuig is het. En dat ze dan ook nog eens de twin towers opblazen omdat het de hobby van George Bush is om onschuldige kinderen in Afghanistan uit te moorden is de gotspe ten top.
Maar jij snapt het tenminste, beste ravotr, jou spelden ze niks op de mouw. Alsof dictatuur en onderdrukking per definitie fout zou zijn. Denk je eens in, in welke rust de wereld had geleefd als die Yanks hier niet hadden geholpen 60 jaar geleden. Het hele midden oosten conflict had niet eens bestaan.

Anoniem zei

In de oorlog in Joegoslavie werden over en weer vreselijke misdaden gepleegd. En over en weer werden partijen gesteund door verschillende Westerse mogendheden. Pas nadat Amerika ervoor koos actief een van de partijen te gaan bombarderen werd er echt overgegaan tot massaslachtingen door de Serviers.

Een einde maken aan moordpartijen door andere burgers te gaan vermoorden vind ik in tegenstelling tot burger vander F, niet echt een zinnige oplossing.

De VS die zoveel bloeddorstige regimes aan de macht heeft geholpen en heeft gesteund. Onder andere Saddam Houssein. Die zelfs bereid waren het gifgas te leveren voor het uitmoorden van de Koerden in Irak.

Ik ken geen enkel voorbeeld waar de VS 'voor de zoveelste keer' een einde hebben gemaakt aan een bloeddorstig regime. De VS ís een bloeddorstig regime.

De aanslagen van Al Queda zijn vreselijk, maar zijn in vergelijking met bijvoorbeeld alleen al het ingrijpen van de VS in Somalie (o.a bombarderen van burgerflats, militair ondersteunen van de ene dictator na de ander) een mug ten opzichte van een olifant.

Anoniem zei

In WO 2 was het natuurlijk 'goed' tegen 'kwaad' en burger Cojenes staat aan de kant van 'goed' (de VS) en de VS is dus ook altijd 'goed'.

Zo simpel zit de wereld natuurlijk niet in elkaar. Het walgelijke nazi-regime kon mede groot en sterk worden door de 'helden' de VS en Engeland. Deze landen stemden in met de uitverkoop van grote gedeeltes van oost europa aan de nazi's. Hitler werd, nadat hij al vele duizenden vakbondsactivisten en linke mensen had vermoord, in de VS en andere landen in de jaren 30 geroemd. De VS begonnen pas in 1942 aan de oorlog nadat Japan ze had aangevallen.

Minister Chamberlain van Groot Brittanie inspecteerde nog in 1938 de nazi-troepen samen met Hitler.

De burgers van Dresden werden gebombardeerd, waardoor ze, net als de Serviers, niet tegen hun eigen dictator in opstand kwamen maar er juist meer achter gingen staan.
De spoorlijnen naar de concentratiekampen sloegen de Amerikanen tijdens hun bombardementen over. Het ging ze om de industrie van de duitsers niet om de mensenrechten

De Tweede Wereldoorlog was een inperialistische oorlog. Het is te makkelijk om vierkant achter de VS te staan omdat ze 50 jaar geleden de Duitsers hebben verslagen en twee atoombommen op steden te hebben gegooid.

50 jaar daarvoor was de VS immers zelf nog druk bezig met de uitroeiing van de 'Indianen'.

Ernstiger nog is dat burger Cojenes in zijn liefde voor het land van Stars en Stripes zomaar over de 2 miljoen lijken in Vietnam en Cambodja heenstapt om de heldendaden van de Amerikanen in WO 2 nog eens aan te halen.

Peter Storm zei

De heer of mevrouw vander f - geen gegevens, geen website, lekker anoniem, erg flink - ziet een paar dingen over het hoofd.

Nergens ontken ik de massamoorden, bedreven in de Bosnische oorlog. De opmerking dat volgens mij de "8000 moslims die door serven werden vermoord"in mijn ogen "geen burgers" zouden zijn, slaat nergens op. Daar GAAT het stuk helemaal niet over - het gaat over wat Clinton deed. Overigens waren heel veel van de vermoorde mannen bij Srebrenica vluchtende SOLDATEN. Ook het vermoorden van soldaten na gevangenneming is misdadig. Maar het maakt die soldaten niet tot burgers. Maar nogmaals: daar gaat het hele stuk niet over...

Verder.De NAVO-bommen vielen ruim NA de grote Servische moordpartijen. Die waren al sinds 1992 bezig, net als trouwens Kroatische en Bosnische moorpartijen, maar daarover vernemen we meestal aanmerkelijk minder. Geen NAVO-bom die dat voorkwam.

De 8000 moslim-doden waar de commentaarschrijver aan refereert vielen in juli 1995 (im neem tenminste aan dat de anonieme criticus doelt op Srebrenica). De NAVO-bommen vielen in september van dat jaar, en waren geen reactie op Srebrenbica. Ze zetten die niet stop. Wat ze wel deden was de Kroatische en Bosnische troepen een extra steuntje te geven om hetzelfde werk te doen als de Serviërs, maar dan in omgekeerde richting.

Eerder al had de VS Kroatië en Bosnië onder druk gezet om nauwer te gaan samenwerken. Product was die samenwerking, en van inten sieve Westerse steun, was een grootschalige etnische zuivering van Krajina - honderdduizenden Serviërs verdreven, honderden burgers omgebracht, in enkele dagen tijd, in begin augustus 1995. Soortgelijke taferelen daarna in Bosnië. Ook voor dit geweld draagt Clinton mee verantwoordelijkheid.

Dab over Soedan. Hoeveeel mensen Clinton als vergelding heeft vermoord voor de slachtoffers van de ambassade-aanslagen zullen we nooit weten. Maar het moeten er vele, vele duizenden geweest zijnn , en niet alleen in Soedan. De verwoeste medicijnfabriek leverde voor een flink deel van Oost-Afrika - als enige leverancier van vaak levensreddende medicijnen. Het kan niet anders of vele tienduizenden mensen hebben door de misdadige vernietiging van die fabriek het leven gelaten.

De suggestieve vragen over bloed aan de handen, hekel aan moslims en vadertje Stalin, laat ik graag voor rekening van de heer of mevrouw vander f.


Het aantal doden op Clintons rekening? Alleen al in Irak vielen door de, met name door de VS doorgedrukte, sancties tussen de twee oorlogen in zeker een half miljoen kinderen als dodelijk slachtoffer, volgens UNICEF. Bijna de gehele periode was Clinton president. Door journalist Lesley Stahl in het TV-programma 60 minutes, in 1996 met vergelijkbare cijfers geconfronteerd zei Madeleine Albright, VN-ambassadeur en later minister van Buitenlandse Zaken onder Clinton: "we denken dat het een moeilijke keus is, maar we denken dat de prijs het waard is." Wie heeft er nu bloed aan zijn handen?

Anoniem zei

Hi I'd love to thank you for such a terrific quality site!
thought this is a nice way to make my first post!

Sincerely,
Sage Brand
if you're ever bored check out my site!
[url=http://www.partyopedia.com/articles/hawaiian-party-supplies.html]hawaiian Party Supplies[/url].

Anoniem zei

[B]NZBsRus.com[/B]
No More Crawling Downloads Using NZB Downloads You Can Quickly Search Movies, Games, MP3 Singles, Applications & Download Them at Dashing Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]NZB Search[/B][/URL]

Anoniem zei

Be given b win to terms latitude the lubricious with two backs casinos? scrutinization this environmental [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] groove steer clear of and wing it de-emphasize online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also certificate our fresh [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] orientate at http://freecasinogames2010.webs.com and about overt folding bread !
another swaggerer [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] grouping is www.ttittancasino.com , in compensation german gamblers, call unrestrained online casino bonus.

Anoniem zei

Basically armed force payday loans are accorded to armed forces Everyman who for Public who need about to be cash to achieve their financial needs. [url=http://paydayloanscoolp.co.uk]payday loans lenders only[/url] An at leisure actor will not be admitted to attain this loan as there is no keep in mind the charisma of word of Lucullus.

Anoniem zei

top [url=http://www.001casino.com/]casino games[/url] hinder the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casino games[/url] free no consign perk at the foremost [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatchcasino
[/url].