zaterdag 23 september 2006

Dewinter en Marijnissen in Buitenhof: driedubbel schande

Morgen komt Filip Dewinter, leider van het Vlaams Belang, zijn zegje doen in het TV-programma Buitenhof - evenals SP-aanvoerder Jan Marijnissen. Het is een driedubbele schande: dat Flip spreekt, dat Buitenhof hem die ruimte geeft, en dat Marijnissen bereid is met hem in dezelfde sturio te zitten in hetzelfde programma.

Het Vlaams Belang is één van de sterkste fascistische partijen in Europa en dreigt bij komende gemeenteraadsverkiezingen verder op te rukken. Haar opkomst getuigt van het voslagen falen van antiracisme, en van links in het algemeen, in België. Zou links erin geslaagd zijn de brede onvrede die neoliberale bezuinigingspolitiek ook in dat land onder arbeiders heeft gewekt, te combineren met een principiële verdediging van de positie van migranten en vluchtelingen, en daarbij de potentiële aanhang niet voor domoren had uitgemaakt maar ze hoop had gegeven op een solidair en progressief alternatief, dan was het nooit zover gekomen.

Gelukkig zijn er tegengeluiden in opkomst. De website Blokwatch getuigt daarvan en verdient aandacht. Dat de onvrede op sociaal-economisch terrein groot is, bleek in oktober en november vorig jaar uit grote stakingen en demonstraties. Tevens zijn er initiatieven om een steviger links op te bouwen. Zo is er "Une autre gauche est possible"(een ander links is mogelijk), en het Comité voor een Andere Politiek : zinnige, bemoedigende initiatieven. Een nuttig achtergrondstuk over links in België tegenover de opkomst van de fascisten vond ik in Grenzeloos: "Een 'andere politiek' tegen het Vlaamse Belang? ", door Saskia Bouwmans.

Ik weet het, mijn woorden over het falen van links in België zijn hard. Maar ze gelden niet alleen voor België. Het falen van links in Nederland is niet kwalitatief geringer. Als links in 2002 de terechte onvrede die de Paarse bezuinigaars hadden opgewekt, had weten te combineren met principiële stellingname tegen islamofobie, met het verdedigen van migranten en vluchtelingen, zonder de potentiële Fortuyn-aanhangers bij voorbaat tot bekrompen domoren te verklaren, hadden we nooit de doorbraak van het Fortuynisme van dat jaar gezien. Dan was de Fortuynisering van de Nederlandse politiek, waar met name mevrouw Verdonk model voor staat, nooit zo effectief geweest. En dan zou links aan de vooravond van de verkiezingen op ruime voorsprong staan na het sloopwerk van Balkenende's BezuinigingsBrigades I, II en II. En een werkelijke politieke hergroepering, zoals wellicht het Comite voor een Andere Politiek en'Un autre gauche...' die op gang brengen, komt in Nederland ook niet echt van de grond.

En nu mag Dewinter zijn uiterst rechtse vriendjes een hart onder de riem komen steken via Buitenhof. Daarmee geeft dit programma deze fascist een platform, een megafoon, gratis Zendtijd voor de Politieke Partijen die af zal stralen op zijn geestverwanten Pastors, Eerdmans en anderen. Daarmee betonen degenen die dat programma samenstellen zich als collaborateurs, en degenen die hem als gesprekspartners morgen te woord staan eveneens. Journalisten dit dit lezen mogen dat hun Buitenhof-collega's wel eens duidelijk maken.

Maar fascist Flip is niet de enige gast in Buitenhof. Jan Marijnissen, aanvoerder van de SP en daramee van een politieke kracht die tegenwicht hoort te bieden tegen rechts en uiterst rechts, komt ook. Naar mijn idee heeft hij twee fatsoenlijke keuzes. De eerste is: zoveel mogelijk mensen van zijn achterban van 46.000 leden en honderdduizenden sympathisanten en bondgenoten waarschuwen, oproiepen naar Buitenhof te komen en helpen voorkomen dat De Winter spreekt. Ja, het is kort dag. Als straks Flip Dewinter het regeringsgebouw in Vlaanderen binnenmarcheert is de dag nog korter, en aanzienlijk duisterder.

Is de achterban oproepen voor actie teveel gevraagd? Dan optie twee: wegblijven daar, mijnheer Marijnissen. Een programma dat fascisten de ruimte geeft, is een programma dat op zo'n moment een boycot verdient. Ik zou zeggen, geachte Jan Marijnissen: stuur Buitenhof een e-mail, bel ze op, ga er langs, en maak ze duidelijk: OF Flip de Winter blijft weg uit Buitenhof, OF ik blijf weg en voeg me bij de hopelijk aanwezige actievoerders buiten. Tegenover fascisten past geen halfzachte houding. Wie niet aan de ene kant staat, die speelt de andere kant in de kaart.

Noot:
(1)De stevige plek die de SP zich verworven heeft, en die door Saskia Bouwmans in verband gebracht wordt met het verschil in kracht van het tegenwicht tegen rechts, heeft hier iets mee te maken. Het verkiezingsprogramma van die partij echter laat zien dat het met de linksheid van de SP steeds meer tegenvalt. En de SP functioneert tegenlijk deels als rem voor open initiatieven in de geest van genoemde Belgische netwrken, en in de geest van de groepering Respect in Groot-Brittannië. En de houding van de SP-leiding tegenover uiterst rechts blinkt uit door extreme voorzichtigheid, soms, zoals rond de Buitenhof-uitzending, uitmondend in plichtsverzuim.

Dirk, bedankt voor de tip!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Jammer joh,,

Dewinter kwam er sterk over in dat interview.
Kon zijn standpunten helder en duidelijk verwoorden.
Zoals het ook hoort in een democratie.
Het altijd maar overschreeuwen van een mening die je niet welgevallig is stuit zo de gemiddelde Nederlander tegen de borst.

Anoniem zei

Zoals altijd moest Dewnter weer zijn platte leugen herhalen. Wij noemen hem in Vlaanderen ook niet voor niets 'onze eigen serieleugenaar'. Het Vlaams Blok is NOOIT VERBODEN door een belgische rechtbank. De partij was zelfs geen aangeklaagde op het proces dat men het 'blokproces' noemt. Wel werden drie Verenigingen Zonder Winstoogmerk veroordeeld voor misdaden tegen de strafwet, ondermeer de racismewet. (een vzw kan je vergelijken met een 'Stichting' in Nederland.) Het getuigt van weinig journalistieke vakkennis dat een zo pertinente leugen niet werd rechtgezet door de interviewer en dat die leugen zelfs op de site van Buitenhof vermeld staat bij de links naar vroegere uitzendingen. Overigens heeft Dewinter zijn standpunten niet helder geformuleerd maar handig verzwegen. Wil je echt weten wat het blok is lees dan de site van vlaamse wetenschappers die het vlaamse fascisme grondig bestuderen : www.blokwatch.be

Maarten Das zei

Heb me ook enorm zitten verbazen en opwinden voor de tv - kon af en toe een schaterlach niet bedwingen bij sommige uitspraken van Dewinter, een schaterlach uit ongeloof ("dit méén je niet!?"). De reden van zijn komst bleef me ook onduidelijk. Vaag werd de link naar Nederland gelegd, maar over het algemeen bleef het bij gratis zendtijd voor VB. Schandalig, inderdaad.

Anoniem zei

"Het altijd maar overschreeuwen van een mening die je niet welgevallig is stuit zo de gemiddelde Nederlander tegen de borst."
Zo raar: zijn er dan echt zoveel mensen die niet meer weten wat er in de periode voor en tijdens de jaren '40-'45 is gebeurd?

Ook toen waren mensen als André Companje waarschijnlijk voor de vrijheid van meningsuiting en het niet overschreeuwen van die nette mensen in die mooie bruine uniformen. Ook al riepen ze allerlei nare dingen over Joden en anderen, ze konden hun 'standpunten helder en duidelijk verwoorden'. Zo ook nu met Filip de Winter: het feit dat zijn partij duidelijk fascistisch is en hij allerlei nare dingen over buitenlanders zegt is toch geen reden hem te overschreeuwen? Waarom geven we het Vlaams Blok niet een kans en een duidelijke mogelijkheid zich te uitten in de reguliere media?

Gelukkig zijn er mensen die wél van de geschiedenis geleerd hebben en die met leuzen als 'nooit meer rascisme en nooit meer fascisme' tuig als Dewinter blijven confronteren...

Anoniem zei

Luisteren is zeker moeilijk.

Ik heb Dewinter in dit interview niet negatiefs over joden horen zeggen dus waar haal je dat vandaan.

Niet aanpassen maar opkrassen is voor mij persoonlijk een zeer acceptabele uitspraak.
En een ieder die voor een stringenter vreemdelingenbeleid is te vergelijken met bruinhemden, en het altijd erbij slepen van 40-45 maakt de discussie zoals altijd weer monddood.

Anoniem zei

Iemand die 'niet aanpassen maar opkrassen'als een acceptabele uitspraak ziet zal inderdaad zowieso wat lastig te overtuigen zijn van het belang van solidariteit en gelijkheid en van het feit dat nazi's en fascisten geen acceptabele politiek bedrijven...

Maar voor de anderen die wél graag in een multicultureel land willen rondlopen de volgende reply :) :

Het gaat er niet om dat Dewinter exact dezelfde uitspraken heeft als Hitler en exact dezelfde zondebok probeert aan te pakken. Het gaat erom dat de beweging van Dewinter een beweging is die sterk vergelijkbaar is met fascistische stromingen en denkbeelden van voor de Tweede Wereldoorlog.

Het racisme van het Vlaams Blok en het openlijk heulen met fascisme geeft een goed beeld van wat er zou kunnen gebeuren als dit soort bewegingen aan de macht komen (zie daar ook de geschiedenisles).

Nooit meer fascisme!