Vandaag wordt Leonard Peltier 62 jaar. Dat is een goede aanleiding om aandacht te besteden aan een van de langst zittende politieke gevangenen in de Verenigde Staten.
Peltier is Native American, ‘Indiaans’, om dat dubieuze woord eenmalig te gebruiken. Het woord is raar: dat Columbus verdwaald was en dacht in India beland te zijn in 1492 is geen reden om de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent blijvend met het bijbehorende etiket op te zadelen. Hij was activist in de American Indian Movement (AIM), een organisatie die in de eerste helft van de jaren zeventig gewapenderhand strijd voerde in het Pine Ridge reservaat, waar de Oglala, deel van de Lakota Nation, de inheems- Amerikaanse gemeenschap waartoe Peltier behoort, woonde.
Wereldbekend werd de AIM in 1973 toen hun activisten het dorpje Wounded Knee bezetten. Dat was een plek met een hoge symboolwaarde voor inheemse Amerikanen: daar vond in december 1890 het laatste grote bloedbad, aangericht door het Amerikaanse leger tegen een groep kleumende, hongerige en vrijwel weerloze oorspronkelijke Amerikanen plaats – van dezefde Oglala Natie.
De Amerikaanse staat beantwoordde de AIM-bezetting in 1973 met een beleg door de FBI. Dat duurde 71 dagen. Nadat de actie voorbij was – met twee doden aan AIM-kant en 1200 arrestaties – volgde op het Pine Ridge-reservaat bloedige jaren. AIM-activisten vochten tegen de FBI en tegen en door de collaborerende voorzitter van de Oglala-gemeenschap op Pine Ridge ingehuurde gewapende bendes. Feitel;ijk woedde er tegelijk een strijd tegen FBI-bezetting, en een burgeroorlog tussen AIM-verzetsstrijders en collaborateurs.
Bij een schietpartij tussen FBI en AIM in 1975 vielen aan FBI-kant twee doden. Daarvoor pakte de Amerikaanse staat Leonard Peltier op. Die heeft nooit ontkend dat hij bij de schietpartij betrokken was. Maar hij spreekt met grote klem tegen dat hij de twee manden in koelen bloede heeft omgelegd.
Het proces dat volgde was zo dubieus dat ook Amnesty International pleitte voor zijn vrijlating. Sinds jaar en dag nemen mensen het voor hem op, tot Subcomandante Marcos van de Zapatistas toe, die Peltier in 1999 een solidariteitsboodschap stuurde. Een enkeling komt met beweringen dat Peltier naderhand opgeschept zou hebben over de dood van de FBI-ers. Maar om iemand dertig jaar lang op te sluiten zijn beweringen niet genoeg – zeker niet als ze komen van een getuige die door de staat ‘onkostenvergoeding’ heeft gehad.
Leonard Peltier zit vast, niet vanwege een overtuigend aan hem toegeschreven moord, maar omdat hij zich teweer stelde tegen de onderdrukking van zijn volk. Hij is, net als Mumia Abu-Jamal, een zwarte activist die om soortgelijke redenen nog steeds vastzit, een politieke gevangene, en dient onmiddellijk te worden vrijgelaten.
De strijd voor vrijlating van Pakt deel uit van de strijd voor zelfbeschikking van de oorspronkelijke bevolking van de Verenigde Staten. Tegelijk is het een strijd tegen een justitie-apparaat dat de rechtvaardigheid aan haar laars lapt, en niet pas sinds de CIA-gevangenissen die momenteel tot zulke terechte verontwaardiging leiden.
Peltier zelf blijf positief. “Ik blijf bidden en hopen dat ik op een dag de steun die ik nodig heb krijg van het Amerikaanse volk en dat ik op een dag de gevangenis uit kan lopen. Ik ben vol hoop en mijn geest is sterk op mijn 63-ste levensjaar. Ik ga door met mijn voortdurende strijd.”
Meer lezen:
Leonard Peltier, “Crazy Horse in Chains – 30 years in Prison and the Struggle Continues”, Counternpuch, 13 september 2006 (zo kwam ik ook het feit dat Peltier vandaag jarig is op het spoor);
'Leonard Peltier Defense Committee – official website'
“
Dan Frosch, “The Truth about Leonard”, In These Times, 18 maart 2004 (hier vond ik het bericht over de getuige ten nadele van Leonard);
“Wounded Knee Siege: 1973:AIM”, op de website 'Redhawk’s Lodge', gewijd aan de cultuur van de Lakota Natie; een van de talloze stukken die een momentje Googlen naar Wounden Knee opleverde;
“Subcomandante Insurgente Marcos to Leonard Peltier”, Znet, oktober 1999.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten