woensdag 17 oktober 2007

Aan de winnende hand in Afghanistan

NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer is ervan overtuigd: het Westen in aan de winnende hand in Afghanistan. Dat vertelde hij afgelopen weekend aan journalisten (NRC, 15 oktober). Alles wijst er inderdaad op dat een grote overwinning voor vrede en beschaving op handen is, mede bevochten door Nederlandse soldaten in Nederland.

Enkele nieuwsfeiten:
* "Rond het plaatsje Deh Rawod, waar één van de twee Nederlandse bases in Uzuzgan ligt, is de veiligheidssituatie de afgelopen week verslechterd" (
Volkskrant, 13 september).
* "Nederland stuurt tachtig extra militairen naar Uruzgan"(NRC, 28 september).
* De NAVO gaat helikopters plus bemanning huren om in Zuid-Afghanistan in te zetten, want daaraan is een "nijpend tekort", deels omdat veel heli’s ongeschikt zijn voor het terrein, maar deels ook door gebrek aan "politieke wil" van landen om voldoende heli’s beschikbaar te stellen (Volkskrant, 17 oktober).
* "Leger krijgt in Uruzgan steun van Slowaken"(Nieuws.nl, 17 oktober); het gaat hier om uitbreiding van het aantal Slowaakse militairen. "Het grootste deel van de uitbreiding, 35 man, moet de Nederlanders beschermen."
*Als klap op de vuurpijl: "De Canadese regering wil de militaire missie in Afghhanistan tot 2011 voortzetten" (Volkskrant, 17 oktober) Het land heeft 2500 soldaten in Afghanistan.
Missie verlengen, extra troepen sturenen materieel sturen, naar een gebied dat steeds gevaarlijker wordt voor die troepen – inderdaad allemaal tekenen dat de overwinning op handen is….

Tekenend was de reportage van het TV-programma NOVA, met uitspraken van Afghanen over de Nederlandse rol. De één: Nederland moet wegwezen, Afghanen en de Afghaanse regering kunnen prima onderling hun zaken regelen, vertrouwen herstellen en vrede brengen. Een ander: de Nederlandse soldaten moeten vervangen worden door Amerikanen, die weten hoe je op de Taliban moet jagen. Meerdere bewoners spraken van groeiende onveiligheid, een steeds machtiger Taliban. Echt het soort reportage waarvan je het gevoel kreeg: hier worden binnenkort Westerse overwinningsparades gehouden, met een triomfantelijk schrijdende Jaap de Hoop Scheffer aan de kop van de stoet…

Steeds duidelijker wordt inmiddels hoe het Westen, ook Nederland, die overwinning dichterbij brengt. Het actualiteitenprogramma Twee Vandaag had gisteravond een reportage van oorlogsverslaggever Arnold Karstens. Daarin legde hij bloot dat bij de slag om Chora in juni Nederlandse houwitsers een heel dorp zonder waarschuwing hadden platgebombardeerd, met volgens een Afghaanse mensenrechtenorganisatie minstens 70 burgerdoden, bijna allemaal door Nederlands vuur.
Trouw had vanochtend een artikel met dezelfde strekking en citeert president Karzai, of all people: "je opent niet het vvuur op dertig kilometer van het doel. Daarmee maak je vrijwel zeker slachtoffers onder de burgerbevolking." En generaal McNeil, commandant van ISAF, noemt het beschieten met houwitsers zonder waarneming van het doel "in strijd met het oorlogsrecht". Een stuk op het kersverse weblog van de Internationale Socialisten (IS) dat vanmorgen al op de reportage en het Trouw-artikel wees, vat de zaak beknopt samen en spreekt over "wat er gaande is in Uruzgan: (...) een ordinaire bezettingsoorlog." Zo is het. (1)
Karskens sprak in de reportage van Twee Vandaag ronduit van een oorlogsmisdaad. Hem werd ook gevraagd of Nederland dan zomaar moest vertrekken. Dan krijg je toch de Taliban terug, wilde hij dat dan? Karstens zei dat het leven onder de Taliban weliswaar niet leuk was. "Maar onder de Taliban werden er geen dorpen platgebombardeerd."

Zo helpen de Nederlandse bewapende wederopbouwwerkers het Westen dus richting overwinningen: met oorlogsmisdaden. Nietwaar, mijnheer De Hoop Scheffer? Wie zijn twijfel hierover ziet groeien, wie deze missie wil stoppen voor Nederland nog veel meer dood en verwoesting aanricht, is welkom op de actie tegen de NAVO-top in Noordwijk, 25 oktober. Zie berichtgeving op www.stopoorlog.nl.
(1). Nee, ik ben niet neutraal, ja ik ben lid van de IS en medeplichtig aan dat weblog, al heb ik niet zelf dat stuk geschreven. Ik prijs dat weblog bij deze dan ook schaamteloos aan. Onpartijdigheid is onmogelijk en onwenselijk, ook in dit soort zaken.

Geen opmerkingen: