dinsdag 9 oktober 2007

Zoals het een schurkenstaat betaamt

De Grote Blanke Vader in Washington is boos op zijn ongehoorzame kinderen in Afghanistan. Daar komt de reactie van de Nederlandse regering op de executie van 15 ter dood veroordeelden in Afghanistan op neer. De regering, met name minister Bert Koenders, is "onaangenaam getroffen" door de doodvonnissen, zo meldt De Volkskrant. De hypocrisie van deze reactie kent waarlijk geen grenzen.
Het valt natuurlijk ook niet mee voor het kabinet. Je stuurt troepen, je verkoopt dat als steun aan wederopbouw van Afghanistan, dat echter eerst beveiligd moet worden tegen enge terroristen, gevaarlijke fundamentalisten, kortweg tegen de Taliban. Het idee erachter was dat de regering van Karzai zich wezenlijk zou onderscheiden van die Taliban. Bij het beschavingsproject dat Balkenende in Uruzgan pretendeert uit te voeren passen geen doodvonnissen. Geschoktheid dus, de regering weet niet of ze vooral boos is of vooral verdrietig vanwege de hardleersheid van haar Afghaanse pupillen. Het mentale kolonialisme viert hoogtij, over een tekort aan VOC-mentaliteit heeft Balkenende bepaald niet te klagen.
Wie erin tuint - wie werkelijk nog denkt dat Nederland troepen heeft gestuurd op verzoek van de Afghaanse president Karzai, in plaats van op verzoek van de Amerikaans president Bush - mag het zeggen. De executies hoeven ons in het geheel niet te verbazen. De staat waar Karzai leiding aan tracht te geven, is weinig meer dan een coalitie van militieleiders, drugsbaronnen en andere geheime of openbare geweldplegers. Daar horen executies bij, al kunnen dit soort types het doorgaans ook prima af zonder de formaliteit van een voorafgaand proces.
Maar - zo hoor ik de Hirsi Alis, de Salman Rushdies, de Jamis en al die andere kruisvaarders al roepen - de Afghaanse staat is tenminste niet Islamistisch, Jihadistisch, Fundamentalistisch, Salafistisch, of welke echte of vermeende vakterm de AIVD nu weer naar voren heeft geschoven. Al dat geweld en al die corrupte, al die krijgsheren en drugsmijnheren -je moet dat zien als kinderziekten van het opbouwen van een liberale rechtsorde.
Net zoals Hirsi Ali nog niet zo lang geleden om begrip voor de druk die het Turkse leger uitoefende tegen de op verkiezingssteun leunende regering van ultra-gematigde Islamisten. "Leger behoedt Turkije voor Islamisering" zo luidde de titel van haar opiniestuk in de NRC, op 11 mei van dit jaar. Liever dictatuur tegen Islamisme, dan democratie die Islamisme ruimte biedt. Dat was de kern van haar houding. Liever grof geweld ten dienste van liberale waarden, dan zelfbeschikking die tot een verkeerde uitkomst kan leiden. Dat is de houding achter het begrip en de steun die de Karzai-maffia krijgt.
Maar het idee dat de huidige Afghaanse staat een seculier karakter heeft klopt nog niet eens ook. De executies - zo meldt niet De Volkskrant, maar wel Al Jazeera - konden volgens de Sharia, aan de Islam ontleende wetgeving, door de beugel volgens de correspondent van Al Jazeera. De Islamitische grondslag van de Afghaanse staat is trouwens zelfs in de grondwet vastgelegd. VS, NAVO en Balkenende hebben geen soldaten in Afghanistan om Westerse waarden tegen Islamisten te verdedigen. VS, NAVO en Balkenende houden gewapenderhand het ene fundamentalisme tegen het andere. De executies waar de regering zich nu zo geschokt over toont, passen in die logica. Regeringstranen voor de geëxecuteerden zijn krokodillentranen.
Dat blijkt ook uit de identiteit van enkele van de veroordeelden. Er zit bijvoorbeeld een zekere Farhad bij, die ondermeer Clementina Cantoni. Italiaans ontwikkelingswerkster, heeft ontvoerd en 24 dagen vastgehouden. Reza Khan, ook geëxecuteerd, had in eind 2001 drie journalisten ontvoerd en vermoord. Het gaat hier dus om het slag mensen waartene de regering-Karzai steun zegt te zoeken bij onder andere Nederland.
Het verschil is dat de Afghaanse staat soms nog een proces houdt voor ze dit soort lui afmaakt. De NAVO en ook Nederland schiet gewoon op 30 kilometers afstand houwitsers af tegen plekken waar ze vermoedt dat zich gewapende strijders ophouden. Zo bespaar je in ieder geval uitzoekwerk en proceskosten. Precies zoals het een echte schurkenstaat betaamt.

Geen opmerkingen: