donderdag 4 oktober 2007

Britse posterijen plat

De Britse posterijen liggen plat! Vandaag begon het personeel aan een tweedaagse staking. Deze volgt na eerdere soortgelijke stakingen in juni en juli van dit jaar. De vakbond CWU vecht met deze stakingen voor een fatsoenlijke loonsverhoging en tegen dreigend banenverlies bij de post van mogelijk 40.0000 mensen (The Guardian, 4 oktober). Meer stakingen zijn in de maak als de directie niet overstag gaat.
Op de achtergrond van het conflict ligt het regeringsstreven om het staatspostbedrijf te laten concurreren met particuliere bedrijven. Daartoe moeten de kosten omlaag. Volgend het postbedrijf is er 40 procent personeel teveel, en moeten vijf mensen het werk gaan doen van zes. Ook wil het bedrijf dat mensen zomaar twee uur eerder moeten beginnen, of twee uur langer doorwerken, als de chef dat nodig vindt. De pensioenleeftijd moet omhoog van 60 naar 65 jaar. Terwijl de mensen zo een hogere werkdruk krijgen, blijft het loonbod vanuit het bedrijf - 3,3 procent jaarlijks - achter bij de inflatie. Wel is het loonbod iets hoger dan te voren, en dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de eerdere stakingen. Dit vind je terug in een handzaam artikel over het waarom van de staking, in de Socialist Worker van deze week. Op de website van die rode weekkrant vinden we ook al berichtgeving over de staking zelf.
De actie verdient juist ook in Nederland aandacht. Ook in dit land immers is het postbedrijf, de TNT, bezig met maatregelen die banen en inkomen dreigen te kosten. Tussen de 6500 en de 7000 banen zouden geschrapt moeten worden, tenzij de vakbonden niet meewerken aan "versobering van de arbeidsvoorwaarden voor de rest van het personeel"(nu.nl , 16 mei 2007). Dan lopen er namelijk 11.000 banen gevaar... Er is wel een "onafhankelijk onderzoek" aangekondigd naar de beslissing.
Kort geleden stelde de Socialistische Partij (SP) de situatie nog eens aan de kaak in de Tweede Kamer. Terwijl topbestuurder dit jaar 42 procent meer, bijna 4 miljoen euro, incasseert, wordt het personeel op stukloon gezet en zo onder het minimumloon uit dreigen te komen ("Liberalisering post leidt tot ontwrichting TNT", 30 september 2007). Het zijn soortgelijke aantastingen van arbeidsrechten als waartegen postarbeiders in Groot-Brittannië momenteel in staking zijn. Goed voorbeeld doet hopelijk binnenkort goed volgen.

Geen opmerkingen: