donderdag 8 november 2007

Egypte: meer te beleven dan strand, sfinx en pyramides

In maart 2008 houden tal van activisten uit allerlei anti-imperialistische en linkse verzetsbewegingen opnieuw een conferentie in de Egyptische hoofdstad Caïro. De principes van deze conferentie, zoals die in de oproep staan geformuleerd, behelzen onder meer:

"1.Absolute oppositie tegen het Zionisme, een racistische
beweging en een imperialistisch project van kolonisatie; tegelijk een
afwijzing van antisemitisme en alle vormen van racistische en religieuze onderdrukking, in het bijzonder Islamofobie”.(…)
2. Categorische afwijzing van alle vormen van neo-imperialisme, van de Brits-Amerikaanse bezetting van Irak en Afghanistan, de oorlogsdreigingen tegen Syrië en Iran (…)
3. Onvoorwaardelijke steun aan alle vormen van verzet tegen het imperialisme en het zionisme in Palestina, Irak, Libanon en Afghanistan, evenals overal elders in de wereld (…)"
Tevens pleit de verklaring voor een "afwijzing van een politiek van globalisering die uitbuiting van de armen door multinationals beoogt", evenals voor het koppelen van de strijd tegen imperialisme en zionisme aan het verzet tegen dictaturen in de Arabische landen zelf. Strijd voor democratie, strijd tegen corruptie, herverdeling ten gunste van de armen, en afwijzing van discriminatie op basis van geslacht, religie of etnische herkomt "in de Arabische landen en in de hele wereld" gaan in de verklaring hand in hand.

spoorwegstakers in EgypteHet is goed en juist dat zo’n samenkomst juist in Caïro wordt gehouden. Egypte is steeds duidelijker het land aan het worden waarbinnen een opleving van arbeidersstrijd
de context wordt waarbinnen revolutionair verzet, met allerlei achtergronden maar in sommige gevallen openlijk marxistisch van karakter, van de grond komt. Dat verzet en die arbeidersprotesten staan tegenover een harde dictatuur. Onderdrukking roept echter hardnekkig verzet op.

Vandaag werd bijvoorbeeld bekend dat politie 22 mensen van de Moslim Broederschap, de belangrijkste oppositiegroepering, heeft opgepakt
"na botsingen met de oproerpolitie". Ook melden anonieme functionarissen dat een man, na drie dagen marteling door politie, is overleden – net in de week toen na zware druk twee politiemensen tot drie jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld omdat ze iemand hadden gefolterd. Beelden ervan stonden op video. President Mubarak wijst intussen elke druk op zijn bewind af. Dat bewind ontvangt jaarlijks 1,3 miljard aan militaire steun vanuit de VS, maar er ligt een voorstel in het Congres om 200 miljoen daarvan afhankelijk te maken van verbetering op het punt van mensenrechten en dergelijke.

Links speelt, vaak zij aan zij met de Moslim Broederschap, een serieuze rol in de protesten tegen dictatuur en uitbuiting. In
"Comrades and Brothers" gaat Hossam el Hamnalawy nader in op die rol en positie van links en de verstandhouding met de Moslim Broederschap. Eén van de linkse groeperingen in Egypte houdt van 6 tot en met 9 december een openbare reeks
bijeenkomsten, onder de titel
Socialistische Dagen.

De groepering heet
Centrum voor Socialistische Studies, en heeft opvattingen die nauw verwant zijn aan die van de Internationale Socialisten. Het feit dat dit soort politiek serieus voet aan de grond aan het krijgen is in een land als Egypte, is – met alle moeilijkheiden en gevaren waar mensen in oppositie tegen zo’n dictatuur op stuiten – reden tot grote opgewektheid. Er zijn mooie redenen om Egypte komende maanden te bezoeken, naast strand, sfinx en pyramides.

Geen opmerkingen: