zondag 25 november 2007

"Onze niewe opstand" - scholieren aan het woord

Morgen gaan zonder twijfel duizenden scholieren opnieuw staken en demonstreren. Het Landelijk Aktie Komité Scholieren distantiëert zich weliswaar, en wil kalmte. Dwars, GroenLinkse jongerenorganisatie heeft beter door wat nu nodig is: ze roept op tot een "vreedzame staking".

De Internationale Socialisten proberen te kijken naar volgende zet. Zij zeggen: "De stakingen zijn fantastisch, maar staat tegenover een regering die hardleers is. En als ze niet willen luisteren dan moeten ze maar voelen! De vraag is hoe." Het antwoord op die vraag bestaat uit het bouwen van eenheid tussen leerlingen, docenten en ouders. "De toekomst van het onderwijs gaat ons allemaal aan. Verdeeldheid maakt ons zwak. Samen staan we sterk!"

En de verklaring pleit ervoor dat scholieren en solidaire mensen "hun woede op Den Haag richten. Zij creëren het probleem en zíj kunnen gedwongen de plannen terug te draaien. Dus moeten we van lokale stakingen overgaan tot landelijke acties tegen de regering. Op naar den Haag!" Dat laatste zou wel eens vrij snel kunnen gebeuren ook. Op het NOS-journaal van 20.00 uur hoorde ik zojuist dat het LAKS het Kamerdebat woensdag wil afwachten. Levert dat te weinig op, dan: vrijdag naar het Malieveld! De Volkskrant meldt dit inmiddels ook. Ja, dat Malieveld ligt in Den Haag…
geen 1040 uren norm!
Wat vinden scholieren intussen zelf? Ik kom op internet vooral in reacties op nieuwsberichten en videofilmpjes veelzeggende uitspraken tegen. Er woedt, zoveel is duidelijk, onder scholieren - op internet, maar ongetwijfeld ook daarbuiten - een furieuze discussie, en die bestaat vooral uit drie dingen: korte berichten van het front, wat scholieren waar hebben meegemaakt; wel of niet gaan staken morgen; en: hóé willen we verder met de acties.
Ik grasduin wat, om te beginnen in reacties naar aanleiding van "Raddraaiers JRL-staking aangepakt", in het Brabants Dagblad. JRL is het Jacob Roelandluceum on Boxtel.

"waaaaaaah waswel vet. Gewoon volhouden, maandag na 1e pauze weer he net zo lang tot het veranderd" (xD)

"staken was echt geweldig! Maandag weer. 11.00 uur." (jrl)

"eieren en vuurwerk waren wel wat overdreven, dioor de agressie zullen ze in den haag nix veranderen gewoon buiten staan metn spandoeken en dan een beetje praten en geen les is volgens mij wel genoeg. khep zin in maandag, hoop wel dat het iets georganiseerder is" (masterss)

En weer:

"de staking was egt super maar ja de eieren gooien ging te ver. Maandag gaan we weer STAKEN" (K.Toelen.);
en

"Zeker vette staking alleen dat eieren gooien enzo ging iets te ver maandag opnieuw alleen dan wat georganiseerder en dan zonder eieren" (Martijn).

En alweer:

"ikk ben er bji geweest en het was een zootje ongeregeld, we ehbebn er nneits mee bereikt en zullen er waarschijnlijk ook niets mee bereiken. Als het georganiseerd was hadden we er iets mee kunnen bereiken. Maandag is hopelijk een georganiseerde staking" (Tjeu Schellekens).
Maar ook heel droogjes:

"Oké die eieren waren té. Maar als ons doel hiermee bereikt is? WEG MET DIE UREN!"( M&A).

Natuurlijk was niet iedereen blij met de staking. Een brugklasser was

"heel erg geschrokken, ze zeiden ook dat ze maandag verder gingen met vuurwerk. Ik ga maandag niet naar school, dit is echt wel genoeg. Eieren is toch al niet normaal meer!!! Ik vind het nergens op slaan, ik vind dit heel eng. Het is alsof de school een jingle is vol gorillas." (Anne).

Dat is natuurlijk een beetje sneu, ik hou zelf ook niet van onverwachtse knallen... maar uit bovenstaande uitspaken valt te zien dat haar medescholieren zelf verder beginnen te kijken dan eieren en vuurwerk. En ze krijgt meteen reacties:

"Nou lieve Anne, je kunt ook overdrijven… De eieren/wcrollen waren misschien overdreven, maar je kunt ook zijken…"( Krystle); OMG wat nou heeeel eng! … ben je oud en nieuw niet gewend of zo?" (vage anne)

Met als reactie van Anne:

"ja maar vurwerk is toch ook overdrijven schat" (anne again).

Prachtig, toch? Maar ook dit:

"Het was gewoon kei gaaf!! En er is nix engs aan er is zelfs gezegd dat we de rommel ( eiren, vuurwerk etc.) moete thuislaten en dat we gewoon moeten gaan staken zonder al die troep maar met spandoeken!!" ( Léonna en Rowwé).

Heel intrigerend trouwens, die laatste uitspraak: ‘er is gezegd’. Kennelijk zijn er mensen die zoiets zeggen, die plannen aan het smeden zijn die verder gaan dan een oporoep met plaats en tijd alleen. Er zijn gangmakers – ‘raddraaiers’ in het jargon van schooldirecties, politiechefs en bewindspersonen. Er is zich organisatie aan het vormen binnen de chaotische protesten.

Natuurlijk zijn er ook de mensen die het hele actievoeren zelf niks vinden, die de klacht over de 1040 uren maar aanstellerij vinden. Opmerkingen als:

"Afgaande op het aantal taalfouten dat er door de leerlingen van het JRL wordt gemaakt, lijkt mij die 1040 uren onderwijs veel te weinig" (dapperedodo). Meteen repliek: "alsof je hier geacht word hier normaal te typen mauwert dit is geen dictee" ( haaaaaaaaaaaaj).

En een ex-leerling met het volgende idee:

"Gewoon luisteren, verwende draken! Als iemand zegt ga naar school dan doe je dat maar gewoon, jullie zijn net 16, brutale apen! Ik ben voor een zero tolerance beleid op school, met een groot waterkanon op het dak van de school om jullie in de hand te houden. Succes!" ( oud JRL leerling)

Dat is sneu op een heel andere manier. Precies deze autoritaire arrogante en minachting van actievoerden scholieren zal aalleen maar bijdragen aan de felheid van het protest. Het zal actievoerders niet weerhouden.

Sommigen van hen kijken al verder dan de staking zelf. Kritiek op het gebrek aan organisatie, de eieren en dergelijke, wordt al verbonden met het idee: waarom niet naar Den Haag! Bijvoorbeeld:

"Ik vond net te gek nog een keer!!!!! Goed voor die minister daar in den haag! Weten ze ook weer dat we te veel uren hebben! Hoop dat ze wakker worden! Anders moeten we dit maar eens in den haag zelf doen!" (tim).

"Goed bezig allemaal, Maandag doen we het nog een keer, en als t dan nog niet goed is: op naar Den Haag!!" (Niels Pennings, Rens Vervoort, Koen van Kroonenburg, Sjors van de schoot, Rob Noordman).

En, wat heftiger:

"deze bruglklasser vind dat we naar denhaag motten ja protesteren bij denhaag dat zel misschien helpen maar dan met meer eieren en meer vuurwerk wcrollen helpen toch niet". (staaken).

Die laatste opmerking is vrij uitzonderlijk De hoofdmoot zegt: staken ja, maar beter aanpakken, zonder rotzooi. Hoe dat eruit gaat zien, weten we morgen. Maar ik heb er groot vertrouwen in.

Dat allemaal naar aanleiding van een artikel over de staking op een schol in de Brabantse plaats Boxtel. Over de actie in Middelburg is te lezen in de commentaren bij "LAKS veroordeelt gedrag politie en dient aanklacht in", op de website Stop 1040. Veel boosheid over die meppende agenten daar. "Echt die politie denkt dat ze alles maar kunnen doen, met zo’nm stok beeteje inmeppen op die scholieren. Ze moeten gewoon op die politie agent afrennen met z’n alle, want dan voelt hij hoe het is om te worden aangevallen en niets meer kan doen. Politie moet ophouden!"(Nick).

"een goede vriend van mij licht gwn int ziekken huis omdat hij 8 klappen op zijn hoofd kreeg nou kom op zeg dat is onmenselijk dat was gwn niet nodig en ze hebben de mensen nu allen maar boozer gemaakt ook de ouders wat zal u er van vinde alls u kint voor niets hellemaal in elkaar word geknuppeld nou denk ik niet zo leuk" (snwy).

Ook in Middelburg gaan de acties door. Dezelfde snwy in een latere reactie: "nouw voor wie het mee hebben gemaakt onze niewe opstand is 26-11-2007 anstaande maandag er kommen ongeveer 2000 mensen"

Ook Groningen roerde zich: "hey ik was er in Groningen op vrijdag, en de politie reed met paarden op de kinderen in. Iemand gooide een nitraat naar de klootzakken, dat is natuurliojk niet oged, maar de politie gooide hem het publiek in en toen is er een meisje gewond geraakt, ga allemaal donderdag 29 november staken! Heel Groningen doet dan ook mee!"( maupie).

Ook hier natuurlijk mensen die het allemaal maar aanstellerij vinden, dat actievoeren, en die het politieoptreden terecht vonden. Een zekere Tim, iemand die zich naar eigen zeggen nota bene laat opleiden tot docent in het basisonderwijs, noemt ontkent daat staken zonder toestemming en officiële aankondiging staken is, voor hem is het allemaal spijbelen. En ook hier beginnen weer slimmeriken over de taal en de fouten erin. Ik laat dat maar even liggen, het is hier niet erg terzake. Belangrijk is hie in reactie na reactie mensen hun acties verdedigen, uitleggen waarom ze actie voeren en aangeven dat ze doorgaan.

Nog een enkel voorbeeld, wederom het Brabants Dagblad, reacties bij het artikel "Scholierenacties gaan door". De woordenwisseling tussen mensen die actie willen en degenen die het onzin vinden laat ik voor wat-ie is. Maar ook daar gaan actievoerders door, en ze hebben iets geleerd ook: staken vanuit school zelf, vanaf de pauze, is lastig als de schoolleiding je opsluit of je anderszins dwarsboomt.

Dus: "De staat, de school, ze onderdruke ons! We krijgen niet eens de kans om ons te laten horen doormiddel van een staking! Maar dat laten zij niet gebeuren. Die 1,040 uren gaan weg en wij gaan ervoor staken maandag 26-11. Niemand moet naar schol gaan daar staat politie om je binnen te houden. Kom gelijk naar het marktplein in de stad. SAMEN STAAN WE STERK" (theo). Voor alle duidelijkheid: "MAANDAG HALF9 OPDE MARKT IN DEN BOSCH." (Joris).

Maandag, op allerlei plaatsen in het hele land dus staking en demonstraties van scholieren, zo valt te concluderen uit dit alles. Het wordt een mooie warme novembermaandag, morgen. Als je dit leest waarschijnlijk zelfs al vandaag...
Opmerking over de taal in de citaten: ik heb alles zo gelaten als ingetikt. Veel wat op het niet aan msn of chatbox gewende oog als foutief taalgebruik of tikfouten overkomt, is dat niet. Er is zoiets gegroeid als chatterstaal. Ik wil de aangehaalde mensen zo laten klinken zoals ze zichzelf laten horen en niet anders. Vandaar ook de 'fout' in de titel.

Geen opmerkingen: