woensdag 7 november 2007

Russische Revolutie: gefeliciteerd, negentigjarige!

Er is er één jarig: de Russische Revolutie, om precies te zijn de Oktoberrevolutie die op 7 november 1917 de macht uit handen van de Voorlopige Regering stootte, om haar over te dragen aan het door arbeiders, boeren en soldaten gekozen Al-Russische Congres van Sovjets. Een Oktoberrevolutie, op 7 november? Men hanteerde in Ruslands destijds een andere kalender, wat toen 25 oktober was, is nu 7 november. Is dat ook weer opgehelderd.

Ik ga er geen heel verhaal over intikken vandaag. De verjaardag krijgt van mij nu eerst een wat kleurrijker aanpak dan een wit scherm vol zwarte lettertjes.

Muziek dus! En beeld. Hier zien we revolutionaire taferelen van destijd, nagespeeld weliswaar. Ik meen erin episodes uit 'Oktober' in te herkennen, de film die cineast Sergei Eisenstein 10 jaar na de evolutie maakte. Het lied dat je hort is de Warshavyanka, een Pools arbeiderslied dat in revolutionaire tijden in Rusland veel werd gezongen.



Makers van de revolutie waren de arbeiders, boeren en soldaten die eerst de Tsaar verdreven, en vervolgens de Voorlopige Regering van liberalen en social-democraten hetzelfde lot deden ondergaan. Maar een zekere Vladimir Iljitsj Lenin, leider van de Bolsjevistische Partij speelde bij dit alles ook geen onbelangrijke rol. Hier zien en horen we een toespraak van hem tot het Rode Leger, ergens in de jaren na Oktober, toen de revolutie zich hardhandig verdedigde tegen contrarevolutionaire generaals en hun legers, geruggensteund door Britse, Amerikaanse , Franse, Japanse en nog andere interventiemachten.De beelden lijke me echt, maar ze zijn wel kunstmatig ingekleurd. De Engelse vertaling tekst van de toespraak staat rechtsboven en wordt zichtbaar door op 'more' te klikken.



Authentieke beelden van Lenin, maar ook van Leon Trotsky die tijdens de Oktoberrevolutie glorieerde als zowel redenaar als organisator, en van andere Bolsjevistische leiders zoals Zinoviev (die met die puntige bontmuts en zonder baard of snor) zien we op onderstaande video. Helaas moet je als onwetende kijker een beetje raden wie wat is.



De Russische Revolutie was inspiratie voor revolutionaire kunstenaars zoals de dichter Mayakovski. Ik vond een mooi gedicht van hem, in het Engels:
Call to Account, uit 1917, over oorlog. Juist de zich voortslepende Russische deelname aan de Eerste Wereldoorlog droeg enorm bij aan de woede die in 1917 tot revolutie leidde. De slotregels:

What is above the battles' sky-
Freedom?
God?
Money!
When will you stand to your full height,
you
giving them your life?
When will you hurl a question to their faces:
why are we fighting?

Mayakovski pleegde zelfmoord in 1930. De Russische Revolutie als werkelijkheid was toen al overleden, ten prooi gevallen aan de bureaucratische dictatuur van Joseph Stalin. Maar dat is onderwerp voor een ander stuk. Als inspiratie, als hoopvol moment dat vooruits wijst, is de revolutie echter springlevend.

1 opmerking:

Brian4all zei

Gefeliciteerd, RooieRavotr en andere internetionalen!

Ik feliciteer op deze dag ook de Utrechtse socialisten die een forumdiscussie wonnen van een islamofoob auteur.