zondag 19 november 2006

Foltering in de VS: geen nieuwswaarde?

En groep stakende schoonmakers in Houston, Texas demonstreert. De politie komt te paard, rijdt op de demonstranten in. De politie pakte 44 mensen op en verwondde er vier. Eén van de gewonden was een schoonmaker van 83 - ik herhaal, drieëntachtig - jaar oud. Hier zie je hoe het toeging. In totaal zijn al meer dan 80 actievoerders opgepakt bij politieoptreden tegen vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid rond de staking.. Eén van het beschrijft de grofheid van de politie: die schold demonstranten zij voor 'hoeren' en trapte bij iemand met gebroken arm het gips eraf.

De staking gaat over de arbeidsvoorwaarden van 5300 schoonmakers. Ze verdienen zo'n 20 dollar per dag. Meer over de staking, het politiegewels en komende solidariteitsacties lees je op de site van Houston Justice for Janitors.

Woedend over het kwaaadaardige politieoptreden? Het kan veel erger. Kijk hier eens naar, en luister vooral ook. Een student van Iraan-Amerikaanse afkomst op de UCLA, de Universiteit van Californië in Lso Angeles, kan zijn identiteitskaart niet aan de politie tonen. Tot vijf keer toe bewerkt de politie hem met een Taser, een soort geweer waarmee een tweetal elektrische draden met 50.000 volt op iemand wordt losgelaten. Het is regelrecht foltering. Hier kun je de gang van zaken nalezen.

Soms is het meer dan folterng alleen. De Amerikaanse Unie voor de Burgerrechten, ACLU, zegt: "Sinds 1999 stierven minstens 148 mensen in Canada en de VS na botsing met de politie die hen met Tasers een schok toebrachten. Meer dan de helft van deze doden viel het afgelopen jaar, waarvan 15 in noord- en midden-Californië." Het boven doorgelinkte stukje op Lenin's Tomb waar je de beelden van de Taser-marteling op UCLA kunt zien bevat nog een reeks hyperlinks naar beelden van agressieve arrestaties in de VS.

Het roept allemaal vragen op. Ik beperk me tot één ervan. Waar is de Nederlandse pers? Als een klein bloggertje in Tilburg dit bij elkaar kan vinden in een klein halfuurtje op een kille zondagmiddag, waarom kunnen Oscar Garschagen, Twan Huys en hoe die helden van onzee media maar mogen heten, dat dan niet? Of is zulk politiegeweld alleen maar voorpaginanieuws als het plaatsvindt in Wit-Rusland?

(gegevens mede bij elkaar gezocht met behulp van de websites cursor.org en labourstart.org. Tip aan journalisten van het NOS-journaal en de Volkskrant: kijk eens op deze twee sites. Als ik het kan, kunnen jullie het ook.)

Geen opmerkingen: