dinsdag 5 december 2006

Carnaval in Hofnarstad

Carnaval is vroeg dit jaar, en de diverse carnavalsverenigingen zijn in een stevig conflict verwikkeld. Het hele tafereel vertoont een verwarrende chaos, zoals in dit laat-middeleeuwse tijdvak gebruikelijk is. Wat valt er zoal te zien?

Een trio van prinsen touwtrekt hevig over het komende bestuur van de Hofnarstad. We zien Prins Jan Peter, arrogant en zelfverzekerd, in de overtuiging dan anderen wel zullen aanschuiven op Zijn Verheven Voorwaarden. We zien Jan Marijn de Eerste, die als aanvoerder van een leger van straatarme lijfeigenen, bewapend met hooivorken, zijn claim op de troon kracht bij zet. We zien de kleine Prins Wouter, wiens schare arme aanhangers hun hooivorken hebben meegenomen en zich in groten getale bij Prins Jan Marijns mensen hebben gevoegd.

Prins Wouters' gezicht vertoont een weemoedige uitdrukking: ach, was hij nog maar gewoon als vroeger, als Pseudonymus Bosch, schilder van verledelijke sociaaldemocratische taferelen tegen de schrille achtergrond van duivelse neoliberale kleuren. Intussen trekt Generaal Pardon, streng doch rechtvaardig, zijn troepen samen om Jan Marijn en Wouter te steunen en hoop te bieden aan de tal van lijfeigenen die zuchten in de grimmige kerkers van Verdonk de Verschrikkelijke en haar wrede beulen.

Waarzeggers en astrologen, van Ferry de Mingelaar tot Bram de Schilhammer, doen intussen goede zaken. Perkamenten spotprenten van Joep gaan van hand tot hand op de marktpleinen van de steden.

Geruchten grijpen wild op zich heen: waar is Raspoetin Verhagen, die sinistere adviseur van prins Jan Peter, gebleven? Heeft hij wellicht een goed heenkomen gezicht aan de overkant van de oceaan, en zijn adviezen aangeboden aan het hof van de bevriende, maar in zijn macht bedreigde Keizer Georgius? Niemand die het weet, maar er is sinds de Binnen- en Buitenhofse Twisten op 22 november begonnen, weinig meer van hem vernomen.

Het zijn verwarrende tijden, vol dreiging en onheilstijdingen, van schommelingen tussen extatische hoop en diepe angst. Zelfs de Wederkomst des Hansen, een moment voor nabij gehouden na een dramatisch ritueel van Verdonk waarin ze op schrille toon eiste dat haar rivaal Mark op de brandstapel gegooid zou worden, bleek op het laatste moment niet door te gaan. Hoe moet dit allemaal aflopen?

1 opmerking:

Anoniem zei

Hahahahaha! Wat een prachtig epos :-).