Vakbonden in het Westafrikaanse land Guinee zijn een algemene staking van onbepaalde duur begonnen. Daarmee protesteren zij allereerst tegen inmenging in de rechtsgang door president Conte. Die heeft ervoor gezorgd dat twee ex-ministers die gevangen zaten wegens corruptie werden vrijgelaten.
Maar achter de woede over deze bescherming van corrupte politici gaat een diepere onvrede van arbeiders schuil. Vorig jaar hielden vakbonden ook al twee keer een algemene staking, uit protest tegen de steeds hogerer prijzen. Bij één daarvan, in juni, schoten veiligheidstroepen volgens AllAfrica 11, volgens AngolaPress zelfs 20, mensen dood.
Guinee is een potentieel rijk land, maar met veel arme mensen. Het land heeft grote voorraden bauxiet - bijna de helft van alle voorraden ter wereld, aldus de CIA die het kan weten... - , goud en ijzererts. Maar de bevolking ziet weinig van die rijkdom. Het leven wordt alsmaar duurder. De inflatie is 25 procent; 40 prtocent van de mensen leeft beneden de armoedegrens. Een zak rijst kost nu meer dan vijf keer zoveel als in 2000.
De huidige staking krijgt niet alleen steun van de vakbonden, maar ook van oppositiepartijen en Non Gouvernementele Organisaties. Vanaf 15 januari volgen ook acties van burgerlijke ongehoorzaamheid en demonstraties, zo hebben partijen en NGO's aangekondigd. De staking is een rbede sociale beweging tegen het bewind van president Conte. "Heel het land is moe van dit bewind dat de laatste jaren zijn onbekwaamheid heeft laten zien op alle niveaus" , aldus vakbondsleider Ibrahima Fofana.
Professor Mike McGovern, Guinee-specialist op de Universiteit van Yale, in de VS, legt uit hoe het komt dat juist de vakbonden zo vooraan komen te staan in de strijd om verandering: "De oppositiepartijen hebben laten zien dat ze erop uit zijn de macht te grijpen, maar ze hebben geen geloofwaardigf programma gepresenteerd waarmee ze laten zien hoe ze anders zouden regeren dan de zittende regering. Als mensen in Guinee 'politiek'zeggen, dan bedoelen ze smerige politiek, waar het spel erom gaat om bovenaan te komen, maar de vakbonden praten over het bredere terrein van de politiek waar sociale, economische en culturele factoren meespelen. De vakbonden praten over de levenskansen van mensen, dus als zij zeggen dat het ze alleen om het welzijn van m,ensen te doen is, dan heeft dat enorme kracht." Waar McGovern het eigenlijk over heeft (waarschijnlijk zonder zich dat goed te realiseren), is de kracht van een arbeidersbeweging die zich tot spreekbuis weet te maken van bredere groepen mensen die zuchten onder armoede en onderdrukking, en hopen op wat beters.
Het valt te bezien hoe dit afloopt. Gaat het bewind proberen de beweging te onderdrukken - en zo ja, zal het daarin slagen? Militairen en mensen vanuit de protesterende organisaties voeren overleg om botsingen te voorkomen. Maar soldaten zijn volgens de berichtgeving nadrukkelijk aanwezig in de hoofdstad. En als de machthebbers zich door de beweging werkelijk bedreigd gaan voelen, dan zal overleg met vakbondsleiders ze niet afhouden van bloedvergieten. Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse zaken waarschuwt Amerikaanse burgers al om voldoende in te kopen, en uit de buurt van betogingen te blijven.
Al met al zijn de gebeurtenissen van grote betekenis. Ze laten zien dat ook in ASfrika arbeiders hardnekkig voor hun rechten op komen. Nu maar hopen dat de staking een drastische doorbraak brengt in de strijd om een beter bestaan van de massa van de bevolking van Guinee.
Op basis van:
"Guinee: Civil Society Cristallizing Around Unions", UN Integrated regional Information Networks, AllAfrica.com , 12 januari 2007 (let op: bevat tweede pagina);
"Trade unions threaten indefinite strike in Guinea", AngolaPress, 5 januari 2007;
"General Strike in Republic of Guinea: Workers'discontent reaches climax", website van de International Trade Union Confederation, 11 januari 2007;
"Warden Message: Guinea General Strike January 10", Overseas Security Advisory Council, 4 januari;
"The World Factbook: Guinea", CIA, updated 19 december 2006.
(verbeterd nav commentaar Daer Kitty (zie: "Guinee: begin van revolutie"), 22 januari)
vrijdag 12 januari 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten