dinsdag 16 januari 2007

Guinee: van staking naar volksopstand?

De algemene staking in het Westafrikaanse land Guinee, waar ik op 12 januari over schreef, groeit uit tot een confrontantie met revolutionaire dimensies. De politioe treedt grof op tegen rebellerende jongeren, de vakbonden dreigen met massale demonstraties als de president geen nieuwe premier benoemt en weigert terug te treden.

Vakbonden, gesteund door oppositiepartijen en NGO's hadden de staking uitgeroepen uiot protest tegen het feit dat twee wegens corruptie veroordeelde politici door president Conte werden vrijgelaten. Maar de bonden bundelden met de staking - de derde binnen anderhalf jaar - vooral de woede wegens eindeloos stijgende prijzen en de armoede van veel mensen.

Maandag 15 januari meldde de BBC hoe in de hoofdstad Conakry jongeren met de politie vochten en volgens een hoge poltiechef zelf een politiebureau aanvielen. De politie schoot met rubber kogels en traangas. Het is een teken van de hoog opgelopen sociale spanning. AllAfrica meldde meer grof politiegeweld: "De militairen kwamen, ze sloegen me, verwoestten mijn huis en gooiden al mijn eten op te grond", vertelt een bewoner van de wijk Koloma. De zondag ervoor arresteerde de politie 80 mensen en blies een jongerenorganisatie een geplande manifestatie af.

De avond van 15 januari hielden de vakbonden een ontmoeting met de president en stelden hun ultimatum. "Als de president het voorstel niet respecteert, dan nodigt hij een algemene beweging uit en we nodigen ale Guineeërs uit om actief deel te nemen aan demonstraties" , aldus vakbondsleider Ibrahima Fofana. gezien de houding van de autoriteiten betekent dit zo ongeveer een volksopstand. De komende dagen zullen moeten uitwijzen of de beweging het bewind werkelijk zal weten te verslaan en daarmee het gevecht om meer sociale rechtvaardigheid een forse stap vooruit brengt.

Informatie uit:
"Guinea police clash with strikers", BBC, 15 januari 2007;
"Guinea: Conte Mulling Union Ultimatum as Security Forces Crack Down", UN Integrated Regional Information Networks, AllAfrica.com, 16 januari 2007 (let op: heeft tweede pagina);
Rooieravotr, "Algemene staking in Guinee", 12 januari 2007.
Volkskrant on-line: niets
NRC on-line: niets
Nieuws.nl: niets
Nu.nl: niets...

(verbeterd 22 januari nav commentaar Dear Kitty bij "Guinee: begin van revolutie" )

Geen opmerkingen: