dinsdag 30 januari 2007

Washington 27 januari: aantallen

In mijn vorige bericht over de anti-oorlogsbetoging in Washington afgelopen zaterdag sprak ik voorzichtig van een deelnemersaantal van 100.000 mensen. Inmiddels wordt duidelijk dat het er minstens meerdere honderdduizenden zijn geweest. De Socialist Worker van deze week spreekt van een half miljoen betogers. En ook een IPS-verslag van Aaron Glantz (via Truthout.org) noemt dat aantal.

De Socialist Worker is een revolutionaire krant die werkt binnen de beweging tegen de oorlog. Het is voor mij een onmisbare bron van nieuws en analyse. Het blad opereert vanuit dezelfde marxistische beginselen als ik. Maar het feit dat een medium een geestverwant geluid brengt, is nog geen reden om elk getal wat erin genoemd wordt te geloven op het eerlijke gezicht van de kameradenm-auteurs.

Juist voor media die vanuit betrokkenheid en verbondenheid met de linkse beweging werken is de verleiding soms groot om aantallen demonstranten erg positief in te chatten, uit een te weinig door realisme getemperd enthousiasme. Soms degradeert berichtgeving tot peptalk die op gespannen voet met de waarheid staat. Soms speelt ook de behoefte om tegengas te geven tegen vaak schattingen die door gevestigde media en politie te laag ingeschatte aantallen demonstranten.

Zo'n reactie is, alhioewel begrijpelijk, toch verkeerd. Vroeg of laat val je ermee door de mand, en dan hebben tegenstanders van de demonstratie een leuke dag als ze zich verkneukelen in zowel de toch kleinere omvang van de demonstratie als in de kennelijk onbetrouwbare linkse media. Die lol moeten we ze niet gunnen. De waarheid, de harde feiten, zijn de beste bondgenoot van links - ook als ze ons soms niet goed uitkomen. Daarom ben ik op dit weblog geneigd om voorzichtig met cijfers om te gaan en niet bij voorbaat te hoogste aantallen als feit te presenteren.

Toch denk ik dat gevestigde media en politie wezenlijk meer de neiging hebben om informatie te vervalsen dan linkse media. Gevestigde media en de politie zijn deel van het establishment, van een gevestigde orde waarin enorme rijkdommen en macht op het spel staan. Die worden verdedigd, met alle mogelijke middelen inclusief systematische leugens. Links is de uitdager van die macht en heeft er alle belang bij die systematische leugens door te prikken. De machthebbers en hun vrienden verhullen, houden dingen onder de pet, liegen. Links ontmaskert, rukt petten af en kijkt wat er onder zit, en heeft er alle belang bij de waarheid te spreken, alleen de waarheid en niets dan de waarheid. Het wil niet zeggen dat links dat ook altijd doet. Maar de betrouwbaarheid van berichtgeving in linkse media is toch wezenlijk groter dan die van de rechtse spreekbuizen.

In dit specifieke geval bijvoorbeeld lijkt het cijfer van 500.000 me een stuk reëler dan de 100.000 van de eerdere berichten. Niet omdat de Socialist Worker dat zegt, maar omdat ook elders dat cijfer al genoemd is, zoals bijvoorbeeld in het genoemde IPS-verslag. De video die bij het IPS-stuk zit spreekt van 400.000. Met dit soort cijfers was er dan ook wel degelijk van een echt indrukwekkend formaat van demonstratie sprake. Met dit soort cijfers is trouwens ook de inschatting die de organisatie van te voren maakte - 300.000 deelnemers - verantwoord gebleken, en mijn opmerkingen erover dus niet terecht.

Mijn conclusie over de kloof tussen aantallen betogers en de werkelijk enorme steun die er bestaat voor veel van watr de betogers willen hou ik echter staande. Ook tussen 500.000 mensen en tientallen miljoenen mensen gaapt een afgrond - een die overbrugd dient te worden. Maar de demonstratie van 27 januari is in dat noodzakelijke proces een belangrijke stap geweest.

Wie wil kijken naar beelden kan terecht op diverse plekken. DC Indymedia heeft een aantal links naar foto's en video's verzameld. Via de foto-site Flickr.com zijn grote aantallen foto's te zien. En video's zijn beschikbaar via Youtube. Beide vond ik via de website van organiserend platform United for Peace and Justice. Daar staat het trouwens eveneens het aantal van 500.000 demonstranten...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

toevallig kwam ik zojuist en artikel tegen op nu.nl waarin beleggers gewaarschuwd worden voor een eventuele oorlog tegen iran...

http://www.nu.nl/news/957489/161/Beleggers%2C_let_op_Iran%21.html

Anoniem zei

Ok so I have a bunch if key loggers and Trojans as of 1 hour ago and I need to know weather I should system restore or something help [url=http://gordoarsnaui.com]santoramaa[/url]

Anoniem zei

I have a virus that is not allowing me to view hidden files or folders. It won't either allow me to run regedit or any programs to fix that. But I can access most of my files for backup. I just want to somehow select my hidden files, and copy them to a hard drive for backup, but it won't let me unless I am able to view them. Is there any possible way around this, just to let me select them? [url=http://gordoarsnaui.com]santoramaa[/url]