donderdag 11 januari 2007

Vier fronten in Bush´ oorlog

De Congresverkiezingen van november in de VS gaven een signaal af: streeds meer mensen beschouwen de oorlog in Irak als mislukking, een verloren of sowieso een verkeerde zaak. De stembusuitslag werd alom opgevat als een kiezersuitspraak tegen de oorlog. De Republikeinen van Bush verloren hun meerderheid, zijn Democratische rivalen namen het heft in het Congres in handen.

Maar wie dacht dat het Witte Huis, onder druk hiervan, stappen zou zetten om de oorlog af te bouwen en de troepen daar weg te halen, vergist zich. Alle tekenen wijzen op verdere escalatie, op een groter en grover bloedbad in Irak. In Afghanistan gaat de strijd in volle hevigheid verder. Bovendien opent de VS de aanval in Somalië en voert het land, samen met Israël, de druk op Iran steeds verder op. Niet minder dan vier fronten kent de zogeheten "Oorlog tegen terrorisme" op deze manier inmiddels.

Irak staat een nieuwe intocht van meer Amerikaanse troepen te wachten. De toespraak van Bush op 10 januari maakte dat duidelijk. De adviezen van de Iraq Study Group - heel even wat extra troepen sturen op Iraakse soldaten te trainen, vervolgens terugtrekking van veel fronttroepen, gecombineerd met diplomatie richting Syrië en Iran - schoof hij terzijde. Een `surge´ van extra soldaten moet die veiligheid en stabiliteit in vooral Bagdad brengen die al die eerdere militaire acties van al die eerdere militairen niet hebben weten te brengen. Pal na de toespraak van Bush kondigde minister van buitenlandse zaken Condoleeza Rice nog eens aan dat van overleg met Syrie en Iran over Irak geen sprake zal zijn. Aangezien echter de militaire rol van de VS zelf het geweld aanjaagt, valt van meer soldaten alleen maar meer geweld te verwachten. Het elf uur durende gevecht in een wijk van Bagdad, waar duizend Amerikaanse en Iraakse militairen met luchtsteun van straaljagers en helicopters huishielden, 50 opstandelingen (of mensen die van de VS dat etiket kregen) doodden en er 21 gevangen namen, liet al zien aan wat voor toekomst er voor de Iraakse hoofdstad in petto is (gegevens uit de Washington Post, 10 januari 2006, gevonden in het weblog Today in Iraq.

Intussen woedt ook in Afghanistan de oorlog tussen de NAVO-troepen aan wie de VS een deel van nun oorlog hebben uitbesteed, en gewapende groepen - doorgaans, maar zonder overtuigend bewijs, allemaal als "Taliban" aangeduid - in volle hevigheid verder. Vandaag berichtte de Volkskrant dat NAVO-troepen in de oorstelijke provincie Paktika 150 strijders gedood zouden hebben toen die vanuit Pakistan het land binnen wilden gaan. Hierbij is belangrijk dat de Taliban vooral onder Pathanen steun vindt, en die Pathanen wonen aan beide kanten van de grens. Het zou dan ook misplaatst zijn om deze strijders als een soort indringers te typeren die niets te zoeken hebben in Afghanistan. Dit alles ervan uitgaande dát het hier om Taliban-mensen ging en dát het verhaal dat ze uit Pakistan binnen aan het komen warebn, sowieso wel klopt. Het NAVO-hoofdkwartier, dat met het bericht kwam, kan immers nauwelijks een betrouwbare nieuwsbron genoemd worden.

In Somalië richten de Verenigde Staten en bondgenoot Ethiopië een bloedbad aan met bommen en granaten. Het is eigenlijk belachelijk om hier nog van oorlog te spreken: in een oorlog zijn er twee strijdende partijen, hier is sprake van het uit de lucht platgooien en neermaaien van kansloze en weerloze mensen. De Volkskrant meldde vandaag veel slachtoffers van de bombardementen. "Stam- of clanoudsten in Zuid-Somalië verzekerden donderdsag dat er minstens honderd burgers in de afgelopen dagen zijn gedood bij de bombardementen en beschietingen door Ethiopië en de VS. Een plaatselijk voorman, Sjeik Andullahi Ali Malabon, zie dat in de straak van het dorp Afmadow (...)zeker honderd doden vielen en talrijke mensen gewond zijn geraakt. `De stoffelijke resten van bijna dertig mensen zijn gevonden.´ Een ooggetuige, Absuge Mohammed Weli, zei dat hij op het platteland talrijke lijken heeft gezien. `Ook onder het vee dat de slachtoffers er hoedden, zijn veel doden gevallen. Ze hebben de veehoeders en hun dieren willekeurig en over een groot gebied gebombardeerd.´" Intussen blijkt Fazul Abdullah Mohammed, doelwit van de Amerikaanse aanvallen, niet tot de slachtoffers te behoren, zo erkende de Amerikaanse ambassadeur in Kenia.

Een bericht op Raw Story, van het persbureau DPA, geeft meer details van over een aanval. "De dorpen Butiye en Hagisrowa in het zuidelijke Afmadow-district werden allemaal tot doelwit gemaakt van het AC130 vliegtuig, zeiden getuigen. Sommige leden van de Islamitische milities hadden het dorp Hayow weten te bereiken nadat ze Butiye ontvlucht waren, maar het vliegtuig achtervolgde hen, zo berichtten dorpelingen. `De Islamitische militiemensen kwamen en het vliegtuig begon ze aan te vallen. Zes van de militieleden werden toen ter plekke gedood´, zei Hussein Dahir Yare, een doktersassistent. `De lichamen liggen nog steeds op de grond. We kunnen ze niet begraven omdat we bang zijn dat de regering ons bestookt als aanhangers´, zei Yare." Het artikel meldt dat vijf traditionele dorpsoudsten door het luchtvoertuig gedood zijn, kennelijk aangezien voor aanhangers van de militie. (in het artikel is sprake van een 'gunship'; ik heb dat vertaald als 'vliegtuig', maar wellicht is 'vliegend fort' een passender woord.

Bij dit alles past wat uitleg. De milities, de zogeheten Islamitische rechtbanken, die vanaf zomer 2006 een groot deel van het land beheersten, zijn door de Ethiopische invasie eind vorig jaar verdreven. Zowel Ethiopië als de VS noemen de milities "terroristisch" en reppen van een Al Qaeda-connectie. Voor dat laatste is geen bewijs, sterker nog, "Van de naar schatting elf verschillende rechtbankmilities waren er slechts twee die neigden naar extremisme, maar zij onderhielden geen banden met Al-Qaeda. Wel kregen ze steun uit Saudi-Arabie en Eritrea. De CVS en Ethiopie belagen verwoed de overblijfselen van deze milties en `andere terroristen´" , aldus het eerder aangehaalde Volkskrant-artikel. In mijn artikel van gisteren over Somalie vertel ik iets meer.

In drie landen vergiet de VS al bloed. Een volgend doelwit wordt Iran, als de tekenen niet bedriegen. Voorwendsel in het Iraanse kernwapenprogramma, volgens de VS bedoeld om kernwapens te ontwikkelen. Voorop in de pressie op Iran loopt Israël, dat zelf als kernmacht geen enkele uitdager tolereert en ook nog eens als onderaannemer voor Amerikaans optreden tegen Iran te werk dreigt te gaan. De Sunday Times kwam op 7 januari met het bericht dat Israel een aanval op de Iraanse kernfaciliteiten overweegt - en daarbij tactische kernwapens zou willen inzetten. Het is ondenkbaar dat zoiets zonder voorkennis, instemming en vormen van medewerking vanuit de VS zou gebeuren. Het is schokkend dat het bericht dat Israël overweegt een kernoorlog te starten, met als voorgewend doel de bestrijding van kernwapens, niet tot meer internationale woede heeft geleid.

De VS is zelf ook actief voorbereidingen aan het treffen voor ooorlog tegen Iran. Zo woredt de commandant van Central Command (Centcom), generaal John Abizaid, binnenkort vervangen door admiraal Richard Fellon. Onder Centcom vallen de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten. Abizaid was geen voorstander van extra troepen naar Irak, en had zich een voorstander betoond van regionale diplomatie als aanvulling op militair geweld in Irak. Hij kan dus vertrekken. Zijn vervanger is, als gezegd, admiraal. Hij is gespecialiseerd in gecombineerde lucht- en zeeoperaties - precies het soort operaties die centraal komen te staan als de VS Iran of Syrië gaat aanvallen, zo betoogt Michael Klare.

Feitelijk is het militaire geweld tegen Iran al begonnen. Vandaag vielen Amerikaanse soldaten in de Iraaks-Koerdische stad Arbil een Iraans consulaat binnen. Dat zeiden Iraanse functionarissen.Volgens een Amerikaanse functionaris was het aangevallen gebouw echter geen Iraans consulaat. Hoe het ook zij, Amerikaanse soldaten namen vijf Iraanse functionarissen (volgens Iran), dan wel zes individuen (volgens de VS) gevangen gevangen en namen spullen in beslag. De gevanbgen mensen "werden vastgehouden op verdenking van `nauwe banden met activiteiten die Iraakse en Coalitietroepen tot doelwit maakten´" , volgens het Amerikaanse leger dan. Iran ontkent dat de activiteiten van haar mensen illegaal was, en protesteert tegen de aanval. Alzazeera bracht verslag uit. Feitelijk behandelt de VS Iran al enigszins als deel van haar vijand in Irak. De escalatie naar een grote regionale oorlog neemt hiermee steeds griezeliger vormen aan.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het lijkt er inderdaad steeds meer op dat bush een "vlugt naar voren" gaat nemen.
daarbij denk ik persoonlijk aan een gering aantal mensen op de grond.
en vooral veel bommen vanuit de lucht.
zoals in somalie dus al gebeurt.

Ik vraag me echter af hoe lang het dan zal duren voordat bush afgezet word.
Bush krijgt (gellukig) nu al de wind van voren, en zal dan waarschijnlijk nog meer druk voelen.