woensdag 17 januari 2007

"War on Terror" op zijn Nederlands

De media in Nederland maken weer eens drukte over terrorisme, terreurdreiging, terreurbestrijding. Politiek en sinds kort ook "wetenschap" laten zich ook niet onbetuigd.

Het TV-programma NOVA besteedde in twee uitzendingen aandacht aan het feit dat er websites waarop je kunt vinden hoe je bommen maakt. De coördinator terrorismebestrijding Joustra "maakt zich zorgen omdat het slechts een kwestie van tijd is totdat handboeken en instructievideo's over explosieven in het Nederlands zijn vertaald" , lezen we in Het Parool van 16 januari. Hij klaagt ook dat het niet erg vlot met het sluiten van wat genoemd wordt "radicale websites". "Internet ontwikkelt zich tot een virtueel trainingskamp" , volgens hem.

Het is hype en bangmakerij. Wie echt een bom wil maken komt wel aan informatie. Het jagen op radicale websites lijkt me in politiehanden een vrijbrief om standpunten aan te pakken, zoals "het verheerlijken van aanslagen" of "het oproepen tot Jihad" . Het bestrijden van "radicalisering" is gevaarlijk voor elk standpunt dat buiten de brave hoofdstroom ligt.

Ondergetekende is al bijna dertig jaar geleden "geradicaliseerd" , en dat proces gaat nog steeds door. Dat mijn radicalisme tot andere keuzes leidt dan het plegen van bomaanslagen doet daar niets aan af; http://rooiravotr.blogspot.com is een "radicale website" , en daar is de maker trots op. Moet deze site ook van internet af? Elke uitbreiding van bevoegdheden van de politie die verder gaat dan het aanpakken van daadwerkelijke , helder omschreven strafbare feiten - een aanslag, maar niet het praten erover of het goedkeuren ervan; een gericht dreigement maar niet een ideologie - is een gevaarlijke aantasting van democratische rechten.

De staat krijgt hulp in haar Heilige Oorlog Tegen Terrorisme van onterecht onverdachte zijde: de "wetenschap" . De Universiteit van Leiden benoemt een heuse Hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme. Met serieus wetenschalppijk onderzoek naar het plegen en de plegers van aanslagen, gewapende opstandige groepen, hun aanhangers, hun ideologie, de context waarin zij werken - daarmee is niets mis. Met onderzoek naar het staatsbeleid om dit soort groepen te bestrijden evenmin. Maar de begrippen Terrorisme en Contraterrorisme zijn zo ideologisch geladen dat het mij problematisch lijkt om een onderzoeksterrein zo te omschrijven.

Veel van wat in de gangbare media "oorlog" genoemd wordt, voldoet naar mijn mening onder het begrip "terrorisme" : het nastreven van politieke doelen door geweld op onschuldige burgers uit te oefenen. Ook wat overheidswoordvoerders "contraterrorisme" noemen is vaak grootschalig terrorisme tegen de potentiële achterban van gewapende groepen die in verzet zijn tegen de staat.

Gaat de hooggeleerde heer - zijn naam is Bob de Graaff trouwens - echt deze invalshoek 'meenemen' in zijn onderzoek? In dat geval heb ik nog wel enkele relevante websites waar hij zijn studenten op kan wijzen. Er zijn er veel meer, maar je moet ergens beginnen, nietwaar?

Op http://www.whitehouse.gov bijvoorbeeld staan geregeld toespraken van de chef van een levensgevaarlijk terroristisch netwerk waarin een heilige oorlog aangekondigd of verdedigd wordt, de ene keer tegen Irak, de andere keer tegen Iran of Syrië. Op http://www.mindef.nl vinden we de Nederlandse bondgenoot van het terroristische netwerk, die vooral in Aghanistan actief is. Ik wacht gespannen af wanneer Tjibbe Joustra begint te klagen dat het niet meevalt om deze twee websites gesloten te krijgen en de hoofdverantwoordelijken erachter aan te pakken.

Of beperkt de komende hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme zich toch liever tot de gezagsgetrouwe definitie van terrorisme: datgene wat door Bush, Balkenende en Geert Wilders als "terrorisme" wordt aangemerkt? Ik vrees het ergste. De instelling van deze hoogleraarspost is namelijk geen puur academische aangelegenheid. "De leerstoel is een gezamenlijk initiatief van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra en de Leidse universiteit" , meldt Nieuws.nl . Dezelfde Joustra die zo'n drukte maakt over "radicale" internetsites.

Een hoogleraarschap mede op initiatief van de opperbaas van de Nederlandse tak van de "Oorlog tegen Terrorisme" : dit is geen wetenschap, dit is opgepimpt politiewerk. Het is een schandaal dat de universiteit van Leiden zich voor zoiets leent. Hopelijk zijn er wakkere studenten en medewerkers ter plekke die dat ook vinden en dat met woord en daad kenbaar maken ook.

1 opmerking:

Anoniem zei

big brother is watching you?
radicale sites uitbannen is gelukkig vrijwel onmogelijk omdat er een paar miljard sites zijn...
maar als ze het gaan proberen zullen helaas wel de bekendere informatie bronnen verdwijnen.

hier tegen dienen wij ons te verzetten maar dat zal vast wel gebeuren.