zaterdag 6 januari 2007

Top honderd, derde lading

Verder maar weer, we zijn al op de helft, even doorbuiten...

50. La Lega Gruppo Padanio di Piadena lied van arbeidersvrouwen in actie, Italië, begin twintigste eeuw. Er is ook een Nederlandstalige versie van: o lioliola, onze rijen groeien aan, de ware socialisten, willen een vrij bestaan, en de prachtige zinsnede over de ratten en de bazen, ze nemen ons (of wij nemen hun, da's beter:) )ons te grazen', bekent van het linkse muziektheatergezelschap uit Vlaanderen, Internationale Nieuwe Scene .... Maar deze Italiaanse versie, met die schelle stemmen, is verrukkelijk.
49. Anyone Else But You Moldy Peaches Een van de meest onschuldig-verliefde liedjes die ik ken, van een zeer bizar bandje uit New York dat punk met folk kruist en daar bizarre teksten aan plakt, vol drugs en vreemde wegen die het libido bewandelt.
48. Back on the Chain Gang Pretenders
47. Why Worry Dire Staits. Samen met Waters of Love het mooiste nummer dat ik van ze ken. 46. Bird on the Wire Leonard Cohen. Had ook Sisters of Mercy van hem kunnen zijn, of Hey, That 's No Way to Say Goodbye.
45. You've Got a Friend Carole King. Het origineel. Wat James Taylor ermee doe is me nèt een fractie te zoet.
44. I Am a Man of Constant Sorrow Foggy Bottom Boys Traditionele folksong uit de VS; deze versie komt uit de eigenaardige film Brother, where art thou?
43. Fischia Il Vento Modena City Ramblers In november 2002 was ik op het Werekld Sociaal Formu in Florence, een immense bijeenkomst van bijeenkomsten van andersglobalisten , antikapitalisten, antiraristen en tegenstanders van de oorlogsreeks die Bush op gang had gebracht. Die sloot af met een demonstratie tegen de dreigende Irak-oorlog waar we met een miljoen mensen de straten overnamen - en met een straatfeest. Op dat feest speelde een band een mix van folk en punk, zeer energiek. Stilstaan was, zelfs na de vermoeiende betogingsdag, volstrekt onmogelijk. Enig speur- en navraagwerk na thuiskomst leerde dat het hier de Modena City Ramblers betrof. Hier hun versie van een antifascistisch partizanenliedje. Maar wat ze doen met Bella Ciao is eveneens prachtig.
42. Banks of the Ohio Kossoy Sisters Zo't oude folkballad vol verschrikking, zoals het hoort. Man heeft geliefde ten huwelijk gevraagd, ze zegt nee, man duwt mes in ribbenkast van geliefde en dumpt haar in de rivier en vraagt zich dan af "wat heb ik gedaan". Gothic voordat gothic was uitgevonden, gezongen door twee vrouwen die helemaal niet van het platteland komen maar die van dit soort repertoire, een soort oer-country, hun specialiteit maakten.
41. San Quentin Johnny Cash Over de gelijknamige gevangenis, opgenomen in die gevangenis, voor gevangenen. 'San Quentin, may you rot and burn in hell' - en de mensen worden wild. Uit de tijd toen Amerika haar gevangenen nog niet spoorloos van de aardbodem deed verdwijnen.
40. O What Hath Overwrought John Dowland Consort of Musicke olv Anthony Greeley Weer de Engelse renaissance, en dit keer de grootste uit het genre van dit soort liederen: John Dowland. Uit zijn Third Songbook, in de versie waarmee ik eind 1998 hernieuwd (ik was hem bij gotaarles al eens tegengekomen, ergens lang geleden) met deze muziek kennismaakte. De keus van de song is relatief willekeurig, vrijwel al die liederen zijn prachtig. Dat Consort of Musicke maakt er iets moois van.
39. Zeven Dagen Lang Bots Genieten van het leven, een andere maatschappij waarin dat voor iedereen is weggelegd, en een stevige strijd op weg erheen, en dat in drie korte coupletten.
38. Virginia Plain Roxy Music Jeugdsentiment - en goede dreunmuziek.
37. Somebody To Love Jefferson Airplane De ultieme, en trouwens vrij stevige, hippie-song. 'When the truth is found to be lies, and all the joys inside you dies... don' t you want somebodye to love?' Nee, alles oplossen doet dat niet. Maar het helpt wel...
36. A Message To You Specials Omdat het leuk is.
35. With My Love Thomas Morley Nigel Rogers/ Nikolaus Harnoncourt/ Eugen M. Dubois. Wederom uit de tijd van Shakespeare en John Dowland. De uitvoering is iets overdone voor zo'n eenvoudig lied, maar de betere versie kan ik niet meer vinden.
34. Village Ghetto Land Stevie Wonder Da's anddre koek dan "In The Ghetto". Vermoedelijk omdat Stevie Wonder ook werkelijk weet wat een getto is.
33. Hey Judie Fountains of Wayne Ook leren kennen via goede vriend Jermain. Relaxed pop/rock-band met in dit lied een heerlijk lichtvoetige en tegelijk rebelse tekst over werk en thuiskomen. De baas 'can tell me what to do but he can't tell me what to feel'...
32 Imagine John Lennon Ga ik niet uitleggen.
31. Cannons of Christianity Phil Ochs. Linkse zanger uit de jaren zestig neemt de godsdienst en het misbruik ervan door machthebbers melodieus op de hak.
30. It's All Over Now, Baby Blue Bob Dylan
29. Better World a-Comin' Woody Guthrie Als Dylan de vader is van de singer-songwriters, dan is Guthrie de grootvader. We zitten dan jaren dertig en veertig, vorige eeuw. Zanger/ gitarist, communist maar ook binnen die partij een plezierige dwarsligger. Op zijn gitaar stond 'this machine kills fascists' . Speelde en zong in the Almanac Singers samen met Pete Seeger, ook zo'n mooie raddraaier. Ik zoek nog altijd de tekst en muziek van een liedje van Guthrie waarik de zinnetjes voorkomen: 'I will point a gun for my country, but I won't guarantee you which way'. De keus van Better World... is betrekkelijk willekeurig, hij heeft tientallen juweeltjes achter gelaten.
28. Her Daddy Did'nt Like Me Anyway Humblebums. De Humblebums was een groep waarin Gerry Rafferty (bekend van het ook goede Baker Street en ander moois) in zong, zoals in dit ironisch-trieste liedje van een liefde die door papa onmogelijk werd gemaakt te horen is.
27. Chimes of Freedom Bob Dylan Zo'n visioen vol verschrikkingen waarachter de zanger de hoop ontwaart van de vrijheid. Hard Rain's a Gonna Fall, maar dan weer anders.
26. Everybody Cries REM Hun allermooiste, volgens mij.
(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen: