woensdag 10 januari 2007

VS terroriseert Somaliërs

Gisteren kon je nog denken dat de Amerikaanse luchtaanvallen slechts een kortstondige episode zouden zijn, al was het allemaal afschuwelijk genoeg. Maar vandaag zijn de aanvallen hun derde dag ingegaan, en vraagt de - met Amerikaanse steun door een Ethiopische invasie in het zadel geholpen - Somalische regering zelfs om grondtroepen. Na Afghanistan, Irak en (via Israël) ook Libanon blijkt niet Iran maar Somalië het volgende front in de zogeheten ' Oorlog tegen terrorisme' - het etiket waaronder de VS de olie van het Midden-Oosten, en de toevoerwegen daarin en -uit, in haar greep proberen te brengen met steeds grover geweld.

Natuurlijk was er een voorwendsel: het doden van drie Al Qaeda-kopstukken die betrokken zouden zijn voor aanslagen tegen Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika in 1998. Waar is het bewijs? Op dezelfde plek als het bewijs van de Iraakse massavernietigingswapens en de connectie tussen Bin Laden en Saddam Hoessein wellicht?

En als de VS zojuist via genoemde invasie, een bevriende regering in Somalie heeft neergezet, waarom vraagt ze van die regering dan niet doodgewoon opsporing van die drie verdachten? Waarom begint ze dan bommen te gooien op meerdere plaatsen? Al na de eerste aanvallen berichtten getuigen van tientallen doden, 31 alleen al op dinsdag, van een jongen van 4 jaar die door de bommen afgemaakt was, van zes dode bruiloftsgasten. "Er liggen zo veel dode mensen in het gebied, we weten niet wie wie is, maar de aanval was een succes", aldus een woordvoerder van de Somalische regering.


Anders gezegd, ongeacht of de drie Al Qaeda-kopstukken gedood zijn of niet, de aanval is volgens de Somalische regering iets prachtigs. Het doden van tientallen mensen om drie verdachten uit te schakelen zou van geen enkele politiemacht worden geaccepteerd. Waarom dan wel van de strijdkrachten van de Verenigde Staten? Als iemand het Pentagon, het Witte Huis, het Congresgebouw en flink wat woonwijken eromheen gopoit omdat daar ergens degenen verblijf houden die verantwoordelijk zijn voor de aanvalsoorlogen op Irak, Afghanistan en nu dus ook Somalie, dan staat zo' n iemand, volgens de logica die de VS hanteert om haar aanval op Somalie goed te praten, volslagen in haar recht. 'Collateral damage', nietwaar?

Maar ik zou een ander vermoeden uit willen spreken. Die drie verdachten zijn niet de werkelijke reden, en zeker niet de hoofdreden, voor het terrorisme dat de VS vanuit de lucht bedrijft. Het gaat om iets anders. De VS wil tot iedere prijs voorkomen dat de Islamitische rechtbanken enige kans op een comeback maken. Daarom moet die beweging,m en de bevolking die haar eventueel zou kunnen steunen, geterroriseerd worden met luchtaanvallen, en daarom gaan straks wellicht grondtroepen die Isalamitische rechtbanken aanvallen.

Die Islamitische rechtbanken zijn een Islamistische militie die in de zomer van 2005 vrijwel heel Somalie in handen kreeg. Ze kregen daarvoor steun onder de bevolking. Ervoor was het land in handen van militieleiders en clanhoofden die elkaar om macht en buit bestreden en het leven voor de bevolking tot een hel maakten. De vestiging van de macht van de Islamitische rechbanken bood tenminste uitzicht op een wat rustiger, iets minder levensgevaarlijk bestaan.


Vrijheid boden de Islamistische mities niet - wel meer veiligheid. De repressie was aanzienlijk. Maar overdrijven is niet nodig, en sommige vergelijkingen zijn wel zinnig. "De rechtbanken waren minder repressief dan onze Saoedische vrienden. Ze exucuteerden twee mensen in het openbaar (een fractie van de 24 executies in oexas vorig jaar), en ontmoedigden westerse dans, muziek en film, maar in elk geval konden mensen over straat gaan zonder beroofd of vermoord dte worden. Dat woog zwaarder dan andere afwegingen. Vraag het maar aan elke Irakees" , vertelde Martin Fletcher in The Times.

In de zomer van 2005, toen de Islamitische rechtbanken hun greep over vrijwel geheel Somalië uitbreidden, kwam het feit dat de CIA sommigen van die militieleiders steunde tegen de opkomst van de Islamitische rechtbanken in het nieuws. De VS beschouwde de Islamitische rechbanken, en hun strijd om van Somalie een soort Islamitische staat te maken, als een bedreiging. Ze verwees naar banden die sommige van de kopstukken van die beweging met Al Qaeda zouden hebben. Maar wat daarvan ook precies waar ik, de echte reden voor de angst in Washington ligt veeleer in het gevaar dat een regering die zich onafhankelijk van de VS tracht op te stellen oplevert voor de Amerikaanse hegemonie.

Daarom steunde de VS eerst milities tegen de opkomst van de Islamitische rechtbanken, en vervolgens de Ethiopische invasie in december. En daarom gooit de VS nu moorddadige explosieven op weerloze mensen. Het is een wonder, en volkomen ten onrechte, dat er wereldwijd nog geen één Amerikaanse ambassade door razende demonstranten met de grond gelijk is gemaakt.
(Dit artikel heeft eerder vandaag al, zonder titel, met minder info en met nauwelijks hyperlinks, on-line gestaan. Dat komt ervan als je te ongeduldig bent en onoplettend op "publish" in plaats van op "save as draft" drukt...)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

ik ben benieuw hoe dit ver zal verlopen.
meschien is dit slechts een "voorproefje" voor wat bijvoorbeeld Iran te wachten staat.
Het lijkt er in ieder geval sterk op dat de VS een begin aan het maken is met "de vlugt naar vore" zoals ze destijds ook in Vietnam deden.

Anoniem zei

Je bent ook nergens meer veilig voor dat Amerikaanse leger! Wat is dat toch met die Amerikaanse machthebbers? Hoeveel krediet denken Bush & Co te krijgen door het vermoorden van (willekeurige?)mensen?

In Irak levert dat ze eerder meer dan minder verzet op en het zou wel erg raar zijn als de mensen in Somalië zich anders zouden gaan opstellen tegenover het Amerikaanes leger dan de mensen in Irak.

Als de Amerikanen niet oppassen gaan ze straks niet op 1 front verliezen maar op drie fronten tegelijk. En als ze dan ook nog eens Iran aan gaan vallen dan komt daar front nummer vier bij.

En dan gaan Bush & Co natuurlijk weer aan hun 'medestanders' vragen of ze mee willen helpen met vechten omdat de oorlog tegen het terrorisme niet zo gladjes verloopt.

3000? Amerikaanse soldaten gedood in Irak en een veelvoud daarvan aan Iraakse burgers is ook al, als gevolg van de oorlog in Irak, gestorven.

George Bush & Co.... killing is their business and business is GOOD....

Anoniem zei

Meer over deze oorlog: hier.

Anoniem zei

Maar wat was de situatie voor dat de VS ingreep precies. Is ook belangrijk om te weten.
Maar inderdaad is de handelswijze van de VS 'niet erg netjes', om gelijk bommen te gooien zoals rooieravotr zegt