zaterdag 6 januari 2007

Top honderd, tweede etappe

De volgende lading...

75. Lied der Verfolgten Dieter Süverkrüp Dat je de nachtegaal iets aan kunt doen, betekent nog niet dat het voorjaar dus wegblijft. Dat je me in een kerker stopt, zal ook de vrijheid niet tegenhouden... Van een LP met liederen uit en over de aanloop naar de democratische revolutie van 1848 in Duitsland, de tijd dat Marx en Engels politiek actief werden. Benieuwd of hier ook een CD van is, het luistert nu wat lastig.
74. Sing We and Chant it Thomas Morley Boston Camerata olv Joel Cohen
Engelse renaissancemuziek, eind zestiende-begin zeventiende eeuw: meerstemmige zang, soms luit en enkele strijkers. De melodieën, de stemmen, en in dit lied de levenslust tegen de achtegrond van het besustzijn van vergankelijkheid - carpe diem op zijn mooist.
73. Winter Tori Amos Mooie suggestie van Kees. Ik kende het helemaal niet maar wat een heldere stem en melodie...
72. Ohio Crosby Stills Nash & Young Neil Young, in doorleefde aanval van woede en verdriet over het doodschieten van vier demonstranten tegen de Amerikaanse aanval op Cambodja, 4 mei 1970, op Kent State University.
71. Ballad of James Larkin Christy Moore Over Iers vakbondsleider larkin, en Iers socialist James Connoly. Eén van de talloze prachtsons van folkzanger Moore.
70. For What It's Worth Buffalo Springfield.
69. If I Had a Rocket Launcher Bruce Cockburn 'If I had a rocket launcher, I'd make somebody pay', zegt de zanger als hij Guatemalaanse legerhelicopters ziet tijdens een bezoek aan vluchtelingen die uit de Guatemalaanse militaire hel van de jaren tachtig zijn ontstnapt.
68. Maggie's Farm Bob Dylan
67. The World Turned Upside Down Billy Bragg Over een communistische groep in de Engelse Revolutie van de zeventiende eeuw. Het zou best kunnen dat ik de versie van de schrijver ervan, leon Rosselseon, mooie vind. Maar die heb ik nog niet geoord, dus behelp ik me met Billy Bragg, degen van wie ik het lied heb leren kennen.
66. Pack Up Your Sorrows Richard & Mimi Farina Eeenvoudig aanbod van steun en vriendschap, door sicxties folkduo die meerdere prachtige lieden hebben achtergelaten.
65. Rock and Roll Music Chuck Berry. Men noemt Elvis nogal eens de King of Rock and Roll. Ten onrechte. In de eerste plaats heeft rock geen koning, want rock is een democratische republiek en geen koninkrijk. Verder heeft Elvis alleen in zijn jonge jaren wat rock gemaakt, daarna werd hij een crooner in de stijl van Sinatra en Bing Crosby maar dan zonder de bijbehorende stem. Als de de Republiek van Rock dan van een voorzitter van de Raad van Volkscommissarisen moeten voorzien, dan kies ik voor Chuck Berry. Dit nummer heeft ook een explosieve versie van de Beatles, maar ik kies hier voor het origineel.
64. Yakety Yak Coasters Ironische "lofzang" op vaderlijke tucht. Als Berry president is dan zijn de Coasters op zijn minst zijn naaste medewerkers.
63. My Funny Valentine Chet Baker Jawel, jazz. Een smoorverliefde ballad, gezongen door de befaamde trompetist die te vroeg uit hel leven sprong - van een Amsterdams balkon, meen ik. John, bedankt...
62. I Feel Like I'm Fixing to Die Rag Country Joe and the Fish Misschien wel hèt bekendse nummer tegen de Vietnam-oorlog. 'and it's 1,2,3,4 what are we fightin'for? Don't ask me I don't give a damn, next stop is Vietnam...'
61. What Then is Love but Mourning Thomas Campion Steve Rickards/ Dorothy Linell Weer zo'n melancholisch prachtding uit de tijd van Shakespeare. Alleen zang en luit deze keer. En vergis je niet, die hoge stem is van Steve, niet van luitiste Dorothy.
60. I Want You Bob Dylan gaat nooit vervelen, ongeacht het doelwit van het verlangen.
59. Gio Per la mala via Anon. Feo Belcari Ensemble Daedalus Een prachtig vijftiende eeuws lied uit de Italiaanse renbaissance. Religie en noodlot, een bloedsimpele melodie, een ijle stem, een voduige begeleiding: koude rillingen.
58. Gather Your Rosebuds While You May William Lawes Hilliard Ensemble Zeventiende eeuw, Engeland, meerstemmig. Het Hilliard Ensemble behoort tot de specialisten in oude gezongen muziek.
57. Angel Band Anonymous 4 Ook zoiets moois: achttiende en negentiende eeuwse hymnen ui de Verenigde Staten. Als dit nu alles wat dat het christen-fundementalisme had nagelaten...
56. Der Leiermann Franz Schubert Hermann Prey Wolfgang Sawallisch KLassieke gezongen muziek van de achttiende eeuw en later vind ik meestal minder dan uit oudere tijden. Dezang is me vaak te dik, je hoort alleen maar vibrato, geen tekst en muziek vrijwel. Bij Schubert echter weet men maat te houden, en die liederen zijn prachtig. Deze ken ik uit de korte periode dat ik zangles had. Een erg nuttige ervaring trouwens, zangles: bij demonstranties hou ik het roepen van leuzen vaak twee keer zo lang vol als anderen, kwestie van adem en stembeheersing. Ook hier blijkt toegepaste kennis macht. Maar dit terzijde..
55. Joe Hill Joan Baez bezingt de radicale vakbondsman en songschrijver die in 1916 door de Amerikaanse staat vermoord is na een showproces. Hij verschijnt echter in een droom: 'Says he, what they forgot to kill, went on to organize...
54. The Ant en the Grasshopper Leon Rosselson en Roy Bailey Over de nijvere mier en de frivole sprinkhaan. De mier is verstandig, maar de sprinkhaan danst het leven door... Prachtig in Engelse folkstijl gedaan.
53. No Man Can Find The War Tim Buckley 'Is the war across the sea? Is the war behind the sky? Have you each and all gone blind: is the war inside your mind?' De sixties op zijn best.
52. Supposed To Be John Jackson Deze hedendaagse singer-songwriter, die folk met een vleugje funky ritmes combineert en mengt tot ene uitzonderelijk relaxed maar zelden gezapig geheel, heeft al een handvol waren juweeltjes gemaakt. Dit is er eentje, over levensaanvaarding.
51. 'Which Side Are You On Pete Seeger 'Don t listen to the bosses don t listen to their lies Workin' folks dont have a chance unless we organise'. Mijnswerkersstakingslied uit de VS, jaren dertig. Pete Seeger heeft, soms met anderen, vaak solo, een enorme bijdrgage geleverd aan het in leven houden en onder de aandacht brengen van dit type repertoire.
(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen: